Το κεντροδεξιό CDU και το αδελφό του κόμμα, το CSU, συμφώνησαν την Τετάρτη (9/4) με το κεντροαριστερό SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euronews, τα συντηρητικά και κεντροαριστερά κόμματα στη Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα ηγεσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έπειτα από μήνες πολιτικής εκκρεμότητας.
Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος στη Γερμανία βάσει της συμφωνίας, αντικαθιστώντας τον Όλαφ Σολτς. Το δικομματικό μπλοκ της Ένωσης του Φρίντριχ Μερτς αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη δύναμη κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου στη Γερμανία. Εν συνεχεία, ο ίδιος στράφηκε προς τους Σοσιαλδημοκράτες, το κεντροαριστερό κόμμα του Όλαφ Σολτς, για να συγκροτήσει έναν συνασπισμό με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το πολιτικό χρονοδιάγραμμα στη Γερμανία
Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος πριν το κοινοβούλιο στη Γερμανία μπορέσει να εκλέξει τον Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριο, κάτι που αναμένεται να συμβεί ίσως στις αρχές Μαΐου. Η συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού χρειάζεται την έγκριση μέσω ψηφοφορίας των μελών του SDP, καθώς και του συνεδρίου του CDU. Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, οι δύο πλευρές προώθησαν σχέδια μέσω του κοινοβουλίου που επιτρέπουν υψηλότερες αμυντικές δαπάνες μέσω της χαλάρωσης των αυστηρών κανόνων για την ανάληψη χρέους και τη δημιουργία ενός τεράστιου ταμείου υποδομών που στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας.
Αυτό ήταν μια στροφή για τον Φρίντριχ Μερτς, το κόμμα του οποίου είχε μιλήσει κατά της δημιουργίας νέου χρέους πριν από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει εντελώς την πόρτα σε μελλοντικές αλλαγές στο αυτοεπιβαλλόμενο «φρένο χρέους» της Γερμανίας. Οι εκλογές του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν επτά μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφού ο συνασπισμός του Όλαφ Σολτς κατέρρευσε τον Δεκέμβριο ύστερα από τρία χρόνια θητείας που σημαδεύτηκε από εσωτερικές διαμάχες και εκτεταμένη δυσαρέσκεια.
Πιέσεις στο εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό
Η αναταραχή στις αγορές που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή σαρωτικών δασμών αύξησε την πίεση προς το κόμμα του Φρίντριχ Μερτς και τους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να ολοκληρώσουν γρήγορα τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι δασμοί απειλούν να επιδεινώσουν τα δεινά της γερμανικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές και συρρικνώνεται κατά τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως η δημιουργία ανάπτυξης θα αποτελέσει κεντρικό καθήκον για τη νέα κυβέρνηση.
Ακόμα, οι αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαίων συμμάχων έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να επιτρέψει πιο έντονες αμυντικές δαπάνες. Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε, τον περασμένο μήνα, ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσουν γρήγορα την αμυντική τους ικανότητα και πως «ό,τι χρειαστεί, πρέπει να γίνει και για την άμυνά μας τώρα».
Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στη βιασύνη για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η πτώση του CDU στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία ήταν δεύτερη στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, φαίνεται να ενισχύεται.
Ο μελλοντικός νέος συνασπισμός συγκεντρώνει τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η εκλογική νίκη του CDU, τον Φεβρουάριο, ήταν ισχνή και οι Σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν, σημειώνοντας τη χειρότερη μεταπολεμική τους επίδοση σε εθνικές εκλογές. Πάντως, και τα δύο κόμματα μαζί διαθέτουν 328 έδρες στην Κάτω Βουλή των 630 μελών, τη λεγόμενη Μπούντεσταγκ.