Η Κομισιόν έχει προσφέρει στις ΗΠΑ μια συμφωνία για την κατάργηση των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (7/4) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας παράλληλα την πρόθεσή της να προβεί σε αντίποινα κατά των πολιτικών του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε οριζόντιο δασμό 20% στις εισαγωγές από την Ε.Ε., ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Απριλίου.
Επισημαίνεται ότι ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα υπόκεινται σε ξεχωριστό συντελεστή 25%. Συνολικά, θα επηρεαστούν συναλλαγές ύψους πάνω από 380 δισ. ευρώ σε προϊόντα που παράγονται στην Ε.Ε. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο χαλκός, η ξυλεία, τα μικροτσίπ και η ενέργεια έχουν εξαιρεθεί.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Πράγματι, έχουμε προσφέρει μηδενικούς προς μηδενικούς δασμούς για βιομηχανικά προϊόντα, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους. Επειδή η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία, γι’ αυτό και την κρατάμε στο τραπέζι, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».
Europe is ready to negotiate with the US.
We have offered zero-for-zero tariffs for industrial goods.
Because we’re always ready for a good deal.
But we’re also prepared to respond with countermeasures.
And protect ourselves against indirect effects through trade diversion. pic.twitter.com/hpZ77TXH4B
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 7, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα αν χρειαστεί»
Η συμφωνία αυτή έχει προσφερθεί και στο παρελθόν «επανειλημμένα» για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «αλλά δεν υπήρξε επαρκής αντίδραση» από την Ουάσινγκτον. Η Κομισιόν επέκτεινε την προσφορά σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι συνομιλίες εντάθηκαν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Προτιμούμε μια λύση με διαπραγμάτευση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να αντεπιτεθεί «αν χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένου ενός μέσου κατά του εξαναγκασμού, που θεσπίστηκε το 2023, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Euronews, χαρακτήρισε τους σαρωτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ ως ένα «σημαντικό σημείο καμπής για τις ΗΠΑ», που θα έχει «τεράστιο κόστος» τόσο για τους Αμερικανούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει ένα «τεράστιο» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Αν και η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τους δασμούς ως «αμοιβαίους», οι Βρυξέλλες απέρριψαν τη λογική αυτή, αποκαλώντας την «ούτε αξιόπιστη ούτε δικαιολογημένη». Πάντως, εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στις εμπορικές ροές Ε.Ε. – ΗΠΑ, που θέτει σε κίνδυνο να εξανεμιστούν δισεκατομμύρια, η Κομισιόν ανησυχεί επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ στο διεθνές εμπόριο – ιδίως στην Ασία.
Επίτροπος Εμπορίου Ε.Ε.: «Είμαστε σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων με τις ΗΠΑ»
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ανέφερε ότι η ΕΕ βρίσκεται «σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων» με τις ΗΠΑ, «επειδή οι ΗΠΑ βλέπουν τους δασμούς όχι ως ένα βήμα τακτικής, αλλά ως ένα διορθωτικό μέτρο».
Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος είπε ότι «ενώ η Ε.Ε. παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και προτιμά σθεναρά τις διαπραγματεύσεις, δεν θα περιμένουμε μέχρι να δούμε απτή πρόοδο». Η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει έναν «ισχυρό κατάλογο αντιμέτρων» για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αφού έλαβε ανατροφοδότηση από περισσότερους από 600 ενδιαφερόμενους φορείς.
«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά όλα αυτά, εργαστήκαμε για να καταθέσουμε έναν ισχυρό κατάλογο αντιμέτρων, εξισορροπώντας παράλληλα την επιβάρυνση σε όλα τα κράτη-μέλη, θα τους στείλουμε τον τελικό κατάλογο και τα επίπεδα δασμών», τόνισε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, τονίζοντας: «Η ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 9 Απριλίου, με τον τελικό κατάλογο να εγκρίνεται στις 15 Απριλίου, και στη συνέχεια οι δασμοί στα προϊόντα θα αρχίσουν να επιβάλλονται εκείνη την ημέρα για την πρώτη δέσμη μέτρων και στις 15 Μαΐου για τα υπόλοιπα».