Κόσμος

Γάζα: Το Ισραήλ ελέγχει το 50% της περιοχής και επεκτείνει τη νεκρή ζώνη στην Παλαιστίνη

«Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα και θα πιέσει τους Παλαιστίνιους να φύγουν», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συντρίμμια στη Γάζα, 6 Απριλίου 2025
AP | Abdel Kareem Hana

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει δραματικά το αποτύπωμά του στη Γάζα μετά την επανέναρξη του πολέμου του, κατά τον περασμένο μήνα, εναντίον της Χαμάς. Ως εκ τούτου, ελέγχει πλέον περισσότερο από το 50% της επικράτειας και συμπιέζει τους Παλαιστίνιους σε ορισμένους θύλακες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, η μεγαλύτερη περιοχή που ελέγχει ο στρατός του Ισραήλ είναι γύρω από τα σύνορα της Γάζας, όπου ο στρατός έχει ισοπεδώσει παλαιστινιακά σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και υποδομές σε σημείο μη κατοικήσιμο, όπως έχουν αναφέρει Ισραηλινοί στρατιώτες και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η στρατιωτική νεκρή ζώνη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι Παλαιστίνιοι δεν θα επιστρέψουν ποτέ»

Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει αυτή την εξέλιξη ως προσωρινή ανάγκη για να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους, που πήρε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ, στα οποία περιλαμβάνονται και ένας διάδρομος που χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα της περιοχής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση μακροπρόθεσμου ελέγχου, όπως λένε οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ακόμη και μετά την ήττα της Χαμάς, το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα και θα πιέσει τους Παλαιστίνιους να φύγουν. Η συστηματική επέκταση της νεκρής ζώνης συνεχίζεται από την έναρξη του πολέμου, όπως δήλωσαν πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες στο AP.

«Κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, πυροβόλησαν ό,τι έμοιαζε λειτουργικό, οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν τίποτα να επιστρέψουν, δεν θα επιστρέψουν, ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας στρατιώτης που είχε αναπτυχθεί με μια ομάδα τεθωρακισμένων που φρουρούσε τις ομάδες κατεδάφισης. Αυτός και άλλοι τέσσερις στρατιώτες μίλησαν στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας για τον φόβο αντιποίνων.

Μια έκθεση που τεκμηριώνει τις μαρτυρίες των στρατιωτών που βρίσκονταν στη νεκρή ζώνη, δόθηκε τη Δευτέρα (7/4) στη δημοσιότητα από την Breaking The Silence, μια ομάδα βετεράνων κατά της κατοχής. Ορισμένοι στρατιώτες – συμπεριλαμβανομένων κάποιων που μίλησαν επίσης στο AP – ανέφεραν ότι ο στρατός του Ισραήλ μετέτρεψαν την περιοχή σε μια απέραντη ερημιά. «Μέσω της εκτεταμένης, σκόπιμης καταστροφής, ο στρατός έθεσε τις βάσεις για τον μελλοντικό ισραηλινό έλεγχο της περιοχής», ανέφερε η οργάνωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μαρτυρίες των στρατιωτών, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ενεργεί για να προστατεύσει τη χώρα του και κυρίως για να βελτιώσει την ασφάλεια στις νότιες κοινότητες που καταστράφηκαν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 πιάστηκαν όμηροι. Ακόμα, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν επιδιώκει να βλάψει αμάχους στη Γάζα και ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τα ισραηλινά στρατεύματα ανάγκασαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις κοινότητες κοντά στα σύνορα και κατέστρεψαν τη γη για να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη βάθους άνω του ενός χιλιομέτρου, σύμφωνα με το Breaking The Silence.

Επίσης, τα στρατεύματά του κατέλαβαν μια έκταση γης σε όλη τη Γάζα, γνωστή ως διάδρομος Νετζαρίμ, που απομόνωσε το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, από την υπόλοιπη  παράκτια Λωρίδα, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Χάρτης με την επέκταση της νεκρής ζώνης στη Γάζα
AP | Γιάακοβ Γκαρμπ

Η δημιουργία νεκρής ζώνης στη Γάζα

Όταν το Ισραήλ επανέλαβε τον πόλεμο τον περασμένο μήνα, διπλασίασε το μέγεθος της νεκρής ζώνης, ωθώντας την έως και 3 χιλιόμετρα μέσα στη Γάζα σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με χάρτη που εξέδωσε ο στρατός.

Η νεκρή ζώνη και ο διάδρομος Νετζαρίμ αποτελούν τουλάχιστον το 50% της Λωρίδας, δήλωσε ο Γιάακοβ Γκαρμπ, καθηγητής Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο «Μπεν Γκουριόν», ο οποίος εξετάζει τα ισραηλινο-παλαιστινιακά πρότυπα χρήσης γης εδώ και δεκαετίες.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ σκοπεύει να δημιουργήσει έναν άλλο διάδρομο που θα διασχίζει τη νότια Γάζα, αποκόπτοντας την πόλη Ράφα από το υπόλοιπο έδαφος. Ο έλεγχος του Ισραήλ στη Γάζα είναι ακόμη μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη οι περιοχές στις οποίες διέταξε πρόσφατα τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή ενόψει προγραμματισμένων επιθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Νέο Fiat 600 - Δοκιμάζουμε την υβριδική έκδοση των 100 ίππων Chevron Left
Νέο Fiat 600 - Δοκιμάζουμε την υβριδική έκδοση των 100 ίππων