Ο άλλοτε στενός κύκλος στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να «σπάει», καθώς οι επιπτώσεις από τους δασμούς – σοκ που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλούν παγκόσμια αναστάτωση.
Στενοί σύμμαχοι του κατά την προεκλογική του καμπάνια, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Άκμαν, αλλά και επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ, εκφράζουν τη διαφωνία τους με τις πολιτικές του Λευκού Οίκου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια «οικονομική πυρηνική καταστροφή».
The country is 100% behind the president on fixing a global system of tariffs that has disadvantaged the country. But, business is a confidence game and confidence depends on trust.
President @realDonaldTrump has elevated the tariff issue to the most important geopolitical…
— Bill Ackman (@BillAckman) April 6, 2025
Ο Άκμαν, επικεφαλής του επενδυτικού καταπιστεύματος Pershing Square έκανε λόγο για ένα περιβάλλον «οικονομικού πυρηνικού πολέμου» και κάλεσε τον πρόεδρο να δώσει μια 90ήμερη παύση στις εντάσεις με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί για κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και μαζική παύση των επενδύσεων.
Την ίδια στιγμή, ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του, ο Έλον Μασκ ανήρτησε βίντεο που εξυμνεί τις ελεύθερες αγορές και το διεθνές εμπόριο, υπονοώντας –χωρίς να κατονομάζει– ότι διαφωνεί με την εμμονή του Τραμπ στην επιβολή δασμών.
Στο βίντεο, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός μολυβιού, ο Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν εξηγεί πώς διαφορετικά στάδια σε διάφορα μέρη του κόσμου συνέβαλαν στη δημιουργία του.
«Κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι συνεργάστηκαν για να φτιάξουν αυτό το μολύβι», είπε ο Φρίντμαν, ο οποίος πέθανε πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
— Elon Musk (@elonmusk) April 7, 2025
Η ανησυχία έχει εξαπλωθεί και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 45% από 35% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας την είχε μόλις στο 20%. Ακόμα πιο απαισιόδοξη η J.P. Morgan, ανεβάζει την πιθανότητα ύφεσης στο 60%, κάνοντας λόγο για σπειροειδή αντίδραση πληθωρισμού, αντίποινα και παγκόσμια επιβράδυνση.
Η ανησυχία αντικατοπτρίζεται στα ταμπλό: οι διεθνείς αγορές βυθίζονται, με την Ευρώπη να καταγράφει απώλειες άνω του 5% σχεδόν παντού, και την Ελλάδα να σημειώνει πτώση 6,1%.
Η Wall Street δείχνει έτοιμη για νέο κύμα απωλειών, καθώς η οικονομική ανασφάλεια βαθαίνει.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζει αντίποινα και τις παγκόσμιες αγορές να στέλνουν ηχηρό μήνυμα αποσταθεροποίησης, ο Τραμπ βλέπει όχι μόνο συμμάχους, αλλά και τις αγορές να του γυρνούν την πλάτη.
Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει ανυποχώρητος.