Κόσμος

Μετά τους δασμούς το μεγάλο… παζάρι: Βροχή τα αιτήματα για συνομιλίες εν μέσω εμπορικού «Αρμαγεδδώνα»

«Βροχή» τα τηλεφωνήματα από χώρες που θέλουν να διαπραγματευτούν με τον Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο
Associated Press

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκαν την Κυριακή τους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι προκάλεσε πλημμύρα αιτημάτων για διαπραγματεύσεις από χώρες που πλήττονται από τους νέους σαρωτικούς δασμούς.

«Έχουμε 50 χώρες που καίνε τις τηλεφωνικές γραμμές στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Μπρουκ Ρόλινς στην εκπομπή «State of the Union» του CNN. «Και πιθανότατα και το κινητό τηλέφωνο του προέδρου, και πιθανότατα και του [υπουργού Εμπορίου] Χάουαρντ Λούτνικ. Και έχω ακούσει και από κάποιους άλλους».

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ, σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο στην εκπομπή «This Week» του ABC, δήλωσε επίσης ότι άκουσε το βράδυ του Σαββάτου από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ότι «περισσότερες από 50 χώρες έχουν απευθυνθεί στον πρόεδρο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις». Ούτε η Ρόλινς ούτε ο Χάσετ διευκρίνισαν ποιες χώρες είχαν απευθυνθεί.

Δασμοί από 10% έως 50%

Η απόφαση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει βασικό δασμό τουλάχιστον 10% σε σχεδόν κάθε χώρα και δασμούς που κυμαίνονται έως και 50% σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ πιο άδικα στο εμπόριο, προκάλεσε μαζικό ξεπούλημα στο χρηματιστήριο και αύξησε τους φόβους για ύφεση που προκαλείται από το υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, την αυξημένη αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τα αντίποινα στο εξωτερικό εμπόριο.

Επιπλέον, ο Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τον πρωταρχικό στόχο των δασμών – αν ο σκοπός τους είναι να αυξήσουν «τρισεκατομμύρια δολάρια» νέων εσόδων και να ενισχύσουν την εγχώρια μεταποίηση, όπως δήλωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ή να πιέσουν τις χώρες σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δικών τους δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών. Οι δύο στόχοι είναι κάπως αντιφατικοί, διότι όσο περισσότερο ο Τραμπ συνάπτει συμφωνίες για την κατάργηση των δασμών, τόσο λιγότερα έσοδα θα αποφέρουν.

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο ούτε από την USTR σχετικά με τις χώρες που παρατάσσονται για να επιδιώξουν συνομιλίες, αλλά αρκετοί εμπορικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών, έχουν δηλώσει την επιθυμία τους για συμφωνία. Ο κορυφαίος ηγέτης του Βιετνάμ, To Lam, μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των δασμών και έστειλε επιστολή αυτό το Σαββατοκύριακο ζητώντας αναβολή 45 ημερών ώστε να δοθεί χρόνος για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ερωτήματα πόσο ταχείς μπορεί να είναι οι διαπραγματεύσεις

Η Κίνα επέκρινε δριμύτατα τη δράση του Τραμπ και απάντησε με δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, το ισοδύναμο του δασμού που επέβαλε ο Τραμπ στους Κινέζους στην τελευταία του δασμολογική δράση. Ωστόσο, αυτό έρχεται να προστεθεί σε έναν δασμό 20% που επέβαλε νωρίτερα φέτος για να πιέσει τη χώρα να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την είσοδο της φαιντανύλης και των χημικών ουσιών που αποτελούν πρόδρομο της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η USTR είναι μια μικρή υπηρεσία με περίπου 250 άτομα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα κύμα ταυτόχρονων αιτημάτων για διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι είναι απόφαση του Τραμπ αν θα διαπραγματευτεί ή όχι, αλλά προειδοποίησε να μην περιμένει γρήγορες συμφωνίες.

Υποβαθμίζει την προοπτική πληθωρισμού αξιωματούχος

«Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή θα είναι μια απόφαση για τον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Σκοτ Μπέσεντ. «Αλλά μπορώ να σας πω ότι, όπως μόνο αυτός μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή, έχει δημιουργήσει τη μέγιστη δυνατή μόχλευση για τον εαυτό του. Και περισσότερες από 50 χώρες έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση σχετικά με τη μείωση των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών τους, τη μείωση των δασμών τους, τη διακοπή της χειραγώγησης των νομισμάτων. Και … ξέρετε, είναι κακοί παράγοντες εδώ και πολύ καιρό. Και δεν είναι το είδος των πραγμάτων που μπορείς να διαπραγματευτείς μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες».

Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε επίσης το ενδεχόμενο οι δασμοί να προκαλέσουν πληθωρισμό, λέγοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας «εφάπαξ προσαρμογής των τιμών» ως αποτέλεσμα των υψηλότερων φόρων εισαγωγής και των «σταθερών» αυξήσεων των τιμών. Χαρακτήρισε επίσης την πτώση του χρηματιστηρίου ως «προσαρμογή» που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έρχεται ύφεση.

«Ποιος ξέρει πώς θα αντιδράσει η αγορά σε μια μέρα, σε μια εβδομάδα; Αυτό που κοιτάμε είναι να οικοδομήσουμε τα μακροπρόθεσμα οικονομικά θεμέλια για την ευημερία», είπε.

«Ο Τραμπ δεν αστειευόταν»

Ο βασικός δασμός του 10% τέθηκε σε ισχύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί για περίπου 60 εμπορικούς εταίρους τίθενται σε ισχύ νωρίς την Τετάρτη.

Ο Λούτνικ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, υπερασπίστηκε σθεναρά τους νέους δασμούς στις εισαγωγές ως απαραίτητους για τη μακροπρόθεσμη εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και φάνηκε επίσης να αποκλείει το ενδεχόμενο γρήγορων συμφωνιών για την παύση ή την εξάλειψή τους.

«Δεν υπάρχει αναβολή. Θα παραμείνουν σίγουρα στη θέση τους για μέρες και εβδομάδες. Αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο προφανές. Ο πρόεδρος πρέπει να επαναφέρει το παγκόσμιο εμπόριο όλοι έχουν εμπορικό πλεόνασμα και εμείς έχουμε εμπορικό έλλειμμα», δήλωσε ο Λούτνικ.

«Οι δασμοί έρχονται», πρόσθεσε ο Lutnick αργότερα στη συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε ξανά για τυχόν πιθανή καθυστέρηση, λέγοντας για τον Τραμπ: «Δεν αστειευόταν. Οι δασμοί έρχονται. Φυσικά και θα έρθουν».

«Αυτοτραυματισμός οι δασμοί»

Ο Χάσετ υποβάθμισε επίσης τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο των δασμών, λέγοντας ότι η όποια αύξηση των τιμών δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμένουν οι επικριτές των δασμών. Επέκρινε επίσης παλαιότερες αποφάσεις της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως η υποστήριξη της εισόδου της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι οποίες, όπως είπε, έβλαψαν τους μισθούς και την απασχόληση περισσότερο από ό,τι μείωσαν τις τιμές. «Πήραμε τα φτηνά προϊόντα στο παντοπωλείο, αλλά στη συνέχεια είχαμε λιγότερες θέσεις εργασίας», είπε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς, οικονομολόγος που υπηρέτησε στις κυβερνήσεις των προέδρων Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ για τους δασμούς «το μεγαλύτερο αυτοτραυματισμό που προκαλέσαμε στην οικονομία μας στην ιστορία».

«Αυξάνουμε τον πληθωρισμό, επειδή οι τιμές είναι υψηλότερες λόγω των δασμών, γεγονός που δίνει στους ανθρώπους λιγότερη αγοραστική δύναμη, λιγότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Σάμερς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week».

«Οι αγορές τα βλέπουν όλα αυτά και πιστεύουν ότι οι εταιρείες θα αξίζουν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι πίστευαν πριν αρχίσουν αυτοί οι δασμοί. Και αυτή είναι μόνο η απώλεια για τις εταιρείες, προσθέτοντας την απώλεια για τους καταναλωτές, μια λογική εκτίμηση θα ήταν πιθανώς περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Σάμερς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ξεκινά το «Καλάθι του Πάσχα» - Αρνί και σοκολατένια αυγά βάζουν «φωτιά» στο εορταστικό τραπέζι