Λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν την έναρξη μιας ιστορικής δίκης του αμερικανικού κράτους κατά της Meta, η στενή επαναπροσέγγιση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ προκαλεί πολλές συζητήσεις. Ο φόβος; Ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να παρέμβει για να ματαιώσει ολόκληρη την υπόθεση.
Η δίκη, προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου, αποτελεί την κορύφωση μιας έρευνας και νομικής μάχης που κρατά σχεδόν έξι χρόνια. Ξεκίνησε κατά την πρώτη θητεία Τραμπ από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και συνεχίστηκε επί προεδρίας Μπάιντεν.
Η κατηγορία είναι η στρέβλωση του ανταγωνισμού βάσει της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και το διακύβευμα: Να αναγκαστεί η Meta να πουλήσει το Instagram και το WhatsApp — μια πολυδάπανη και περίπλοκη διάσπαση που θα μπορούσε να διαλύσει ουσιαστικά την αυτοκρατορία των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει χτίσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Μυστική συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Το σκηνικό, σύμφωνα με το Politico, πήρε φωτιά την Τετάρτη, όταν ο Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε απρόσμενα στο Οβάλ Γραφείο για συνάντηση με τον Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο CEO της Meta, ο οποίος μετεκλογικά έχει κάνει άνοιγμα φιλίας στον Τραμπ, ζήτησε να διευθετηθεί εξωδικαστικά η υπόθεση.
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της FTC Άντριου Φέργκιουσον, ο οποίος έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της υπόθεσης, δήλωνε δημοσίως ότι η Επιτροπή είναι «έτοιμη να ξεκινήσει» τη δίκη. Όταν ρωτήθηκε αν θα υπακούσει σε πιθανή εντολή του Τραμπ να την αποσύρει, απάντησε πως θα «συμμορφωθεί με νόμιμες εντολές», αρνούμενος οποιοδήποτε υποθετικό σενάριο.
Εκκαθαρίσεις από Τραμπ στην Επιτροπή Εμπορίου
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο δρόμος για πιθανή παρέμβαση του Λευκού Οίκου άνοιξε τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ απέλυσε αιφνιδιαστικά τους δύο Δημοκρατικούς επιτρόπους της FTC. Έτσι, έδωσε τον απόλυτο έλεγχο στον Φέργκιουσον και στον έτερο Ρεπουμπλικανό επίτροπο, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις χωρίς αντιπολίτευση.
Ούτε η FTC ούτε ο Λευκός Οίκος θέλησαν να απαντήσουν σε ερώτηση του Politico αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Φέργκιουσον και Τραμπ σχετικά με την υπόθεση Meta, ή αν ο Πρόεδρος σκοπεύει να παρέμβει επίσημα.
Παλιοί εχθροί, νέοι σύμμαχοι
Η στενή προσέγγιση του Ζάκερμπεργκ με τον Τραμπ τους τελευταίους μήνες είναι εντυπωσιακή. Άλλοτε κόκκινο πανί για τους σκληρούς Ρεπουμπλικάνους και το τραμπικό κίνημα MAGA, o επικεφαλής της Meta έχει κάνει σειρά κινήσεων που ερμηνεύονται ως προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια της κυβέρνησης Τραμπ…
Aπολογήθηκε για «λογοκρισία» σε αναρτήσεις για τον COVID και το λάπτοπ του Χάντερ Μπάιντεν, οι οποίες «κόβονταν» για fake news, κατάργησε το πρόγραμμα fact-checking, διόρισε γνωστά στελέχη των Ρεπουμπλικανών σε καίριες θέσεις lobbying και δώρισε 1 εκατ. δολάρια στην ορκωμοσία του Τραμπ.
Η Meta φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε πολιτικές αλλαγές αν αυτό σημαίνει ότι θα γλιτώσει τον διαμελισμό. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, και οι δύο στενοί σύμμαχοι του Τραμπ, έχουν επαινέσει τις ενέργειες της εταιρείας για να «διορθώσει την πορεία της». Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να ενισχύσει τη συντηρητική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα.
Η μεγάλη δοκιμασία της ανεξαρτησίας
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν. Ο Τζος Χόλεϊ, από τους πιο σκληρούς πολέμιους της Meta, αμφισβητεί το εάν ο Τραμπ έχει άμεση εξουσία να σταματήσει τη δίκη και παροτρύνει τον Φέργκιουσον να «πει την αλήθεια στον Πρόεδρο».
«Ο Φέργκιουσον θα πρέπει να του δώσει τις καλύτερες συμβουλές και να του πει: “Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό, κύριε Πρόεδρε. Εδώ υπάρχει νόμος”», είπε ο Τζος Χόλεϊ.
Ο πρώην επίτροπος Άλβαρο Μπεντόγια, που αποπέμφθηκε πρόσφατα, περιέγραψε με δραματικό τρόπο τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Φέργκιουσον: «Αν λάβει εντολή από τον Λευκό Οίκο του τύπου “τα πάμε καλά με τον Μαρκ, άσε την υπόθεση”, τότε ή θα υπακούσει και θα μείνει. Ή θα αρνηθεί — και θα πάρει το ίδιο email που πήρα κι εγώ».