Οι χώρες της Ε.Ε. θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο, μέσα στις επόμενες ημέρες, ως απάντηση στους δασμούς του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανότατα μια πρώτη σειρά από στοχευμένα αντίμετρα σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας έως και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από οδοντικό νήμα έως διαμάντια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η Ε.Ε. θα ακολουθήσει την Κίνα και τον Καναδά στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών στις ΗΠΑ, σε μια πρώιμη κλιμάκωση αυτού που ορισμένοι φοβούνται ότι θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, καθιστώντας τα αγαθά ακριβότερα για δισεκατομμύρια καταναλωτές και ωθώντας τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο σε ύφεση.
Ποια αμερικανικά προϊόντα θα «χτυπήσει» η Ε.Ε.
Το μπλοκ των 27 χωρών αντιμετωπίζει εισαγωγικούς δασμούς 25% για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα και «αμοιβαίους» δασμούς 20% από την Τετάρτη (9/4) για όλα σχεδόν τα άλλα αγαθά. Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 532 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρσι, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν ακόμη δασμοί για τον χαλκό, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μικροτσίπ και την ξυλεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της Ε.Ε., θα προτείνει στα μέλη της, τη Δευτέρα (8/4), έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που θα χτυπηθούν με πρόσθετους δασμούς ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμινίου, που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ. αντί για τις ευρύτερες αμοιβαίες εισφορές.
Αυτός ο κατάλογος αναμένεται να περιλαμβάνει αμερικανικό κρέας, δημητριακά, κρασί, ξύλο και είδη ένδυσης, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί τουαλέτας. Ένα προϊόν που έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή και έχει σπείρει τη διχόνοια στο μπλοκ είναι το μπέρμπον, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει δασμό 50%, γεγονός που ώθησε τον Αμερικανό Πρόεδρο να απειλήσει με δασμό 200% στα αλκοολούχα ποτά της Ε.Ε. αν το μπλοκ προχωρήσει. Οι εξαγωγείς κρασιού, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Η Ε.Ε., της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρεία υποστήριξη για οποιαδήποτε απάντηση, ώστε να διατηρήσει την πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ και να αρχίσει τελικά διαπραγματεύσεις.
Στόχος οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει, τη Δευτέρα (7/4), την πρώτη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο Ε.Ε. μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο και τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης.
Διπλωμάτες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να προκύψει ένα ενιαίο μήνυμα για την επιθυμία να διαπραγματευτούν με την Ουάσινγκτον σχετικά με την άρση των δασμών, αλλά και την ετοιμότητα να απαντήσουν με αντίμετρα αν αυτό αποτύχει.
«Ο μεγαλύτερος φόβος μας μετά το Brexit ήταν οι διμερείς συμφωνίες και η διάσπαση της ενότητας, αλλά μέσα από τρία ή τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων αυτό δεν συνέβη», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Φυσικά, εδώ έχουμε μια διαφορετική ιστορία, αλλά όλοι μπορούν να δουν το ενδιαφέρον για μια κοινή εμπορική πολιτική».
Διαφορά στον τρόπο αντίδρασης ανάμεσα στα μέλη
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., υπάρχει ένα φάσμα απόψεων σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης. Η Γαλλία δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εργαστεί για μια δέσμη μέτρων που θα υπερβαίνει κατά πολύ τους δασμούς και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ έως ότου «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
Ακόμα, η Ιρλανδία, σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της οποίας πηγαίνει στις ΗΠΑ, ζήτησε μια «μελετημένη και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, αμφισβήτησε αν η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει στους δασμούς.
«Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της Ε.Ε., που τόνισε: «Τα μέτρα δεν μπορούν να είναι πολύ ήπια για να φέρουν τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι πολύ σκληρά για να οδηγήσουν σε κλιμάκωση».
Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, χαρακτήρισε τη δίωρη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς ομολόγους του, την Παρασκευή (4/4), ως «ειλικρινή», καθώς τους είπε ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι».
Σε δύο μέρη οι πιθανοί ανταποδοτικοί δασμοί
Πάντως, η οποιαδήποτε πρόταση της Ε.Ε. θα τεθεί – σε κάθε περίπτωση – σε ψηφοφορία την Τετάρτη (9/4) και θα εγκριθεί εκτός από την απίθανη περίπτωση που η ειδική πλειοψηφία των 15 μελών της Ε.Ε., που εκπροσωπεί το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε., αντιταχθεί σε αυτούς.
Μάλιστα, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ σε δύο στάδια, ένα μικρότερο μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο έναν μήνα αργότερα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιήσει επίσης ξεχωριστές συζητήσεις, τόσο τη Δευτέρα (7/4) όσο και την Τρίτη (8/4), με διευθύνοντες συμβούλους από τους τομείς του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της φαρμακοβιομηχανίας για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δασμών και να καθορίσει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.