Κόσμος

Sell off στις αγορές: Χειρότερο από την κρίση του 1971 και το τέλος του «κανόνα του χρυσού»

Σε περιδίνηση τα χρηματιστήρια μετά τους δασμούς Τραμπ - Μηδενική ένδειξη στήριξης από τη Fed.
EPA/JUSTIN LANE

Σε περιδίνηση βρίσκονται οι αγορές από το Λονδίνο και το Παρίσι μέχρι τη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη στον απόηχο της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ με σαρωτικούς δασμούς για εχθρούς και… φίλους.

Οι χρηματαγορές επηρεάστηκαν από το κλίμα που διαμορφώνεται ενώ οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για τον κίνδυνο «παγώματος» των μειώσεων επιτοκίων και την επανάκαμψη του πληθωρισμού, απλά επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι οι δασμοί τους οποίους επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ανάπτυξης, μεγαλύτερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία στις ΗΠΑ.

Η αγορά αντέδρασε νευρικά στις δηλώσεις του Πάουελ, σύμφωνα με τον οποίο «καθίσταται σαφές ότι οι φόροι στα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι σημαντικά μεγαλύτεροι απ’ όσο αναμενόταν» και «οι οικονομικές συνέπειες» πιθανότατα θα είναι και αυτές μεγαλύτερες.

Οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν πλήγμα από το sell-off της Παρασκευής, μετά τα αντίποινα της Κίνας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει πάνω από 2.000 μονάδες, η μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης υποχώρησε σχεδόν 5% για την ημέρα, μετά από πτώση 1.679 μονάδων την Πέμπτη.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite καταγράφουν πτώση σχεδόν 6%. Ο Nasdaq κλείνει σε έδαφος bear market, που σημαίνει ότι έχει πέσει 20% κάτω από την πρόσφατη κορύφωσή του.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια δραματική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να βυθίσει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Μάλιστα, ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Γκρος προειδοποίησε τους επενδυτές «να μην αγοράσουν τη βουτιά», μετά το χθεσινό sell-off στη Wall Street.

«Αυτό είναι ένα κοσμοϊστορικό συμβάν για την οικονομία και την αγορά, παρόμοιο με το 1971 και το τέλος του κανόνα του χρυσού, με τη διαφορά ότι έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες», τόνισε ο Γκρος σε μήνυμά του στο X.

«Οι επενδυτές δεν πρέπει να επιχειρήσουν να “πιάσουν ένα μαχαίρι” που πέφτει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

FTSE 100: Η χειρότερη συνεδρίαση από την πανδημία – Ανοδικά μία μόνο μετοχή

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση στη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης από την έναρξη της πανδημίας, κλείνοντας μια δύσκολη εβδομάδα για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι συναλλαγές κινήθηκαν πτωτικά στον απόηχο της αποκάλυψης από τον Ντόναλντ Τραμπ του πλήρους φάσματος των δασμών σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης του Λονδίνου έχασε 419,75 μονάδες ή 4,95% και έκλεισε στις 8.054,98 μονάδες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο δείκτης έχασε περισσότερες από 600 μονάδες σε μία ημέρα. Όλες οι μετοχές του FTSE 100, εκτός από μία, υποχώρησαν την Παρασκευή, με τη Rolls-Royce και τις τράπεζες να είναι μεταξύ εκείνων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Η JD Sports ήταν η μόνη που ανέβηκε.

Οι αναλυτές της AJ Bell εκτιμούν ότι τρισεκατομμύρια δολαρίων έχουν αφαιρεθεί από την αξία της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τους δασμούς του το βράδυ της Τετάρτης.

«Τα αντίποινα της Κίνας στον τελευταίο γύρο δασμών του Τραμπ σημαίνουν ότι και οι δύο πλευρές δεν υποχωρούν. Κλείνει μια φρικτή εβδομάδα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και συμπαρέσυρε τις τιμές των μετοχών ακόμη χαμηλότερα», δήλωσε ο επενδυτικός αναλυτής της AJ Bell Dan Coatsworth.

«Η κλιμάκωση των δασμών είναι κακή για τις αμερικανικές εταιρείες που αγοράζουν αγαθά από την Κίνα και αντίστροφα, επειδή το κόστος τους θα αυξηθεί. Είναι επίσης κακό για τον κόσμο γενικότερα, καθώς έχουμε πλέον μια επανάληψη των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που κυριάρχησαν στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Η ραγδαία υποχώρηση των μετοχών και των μεριδίων τις τελευταίες ημέρες έχει πλήξει τις επενδύσεις των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ που υποτίθεται ότι θα επωφελούνταν από τις ενέργειες του Τραμπ. Αντ’ αυτού, η τακτική του προκάλεσε κύματα σοκ σε κάθε γωνιά του κόσμου», είπε.

Η Press Association δημιούργησε αυτό το γράφημα που δείχνει τις κινήσεις του FTSE 100 φέτος – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι δασμοί έχουν εξαλείψει τα κέρδη από τις αρχές Ιανουαρίου:

«Βούλιαξαν» τα χρηματιστήρια και στην Ευρώπη

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, παρασυρμένο από τον πανικό στις αγορές, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 324,03 μονάδων (-4,26%), στις 7.274,95 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε κλείσει με πτώση 4,97%.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν επίσης με μεγάλες απώλειες: στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο η πτώση ήταν 4,95%, στο Μιλάνο 6,53%, στις χειρότερες συνεδριάσει από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020. Το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης έκλεισε με πτώση 5,14% και εκείνο της Μαδρίτης με πτώση 5,83%.

Το σοκ από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δασμών αναζωπύρωσε τους φόβους για μια «ύφεση στις ΗΠΑ και σε μεγαλύτερη κλίμακα», σχολίασε ο Γκιγιόμ Σαλουάν, ο διευθυντής διαχείρισης μετοχών της Delubac AM. «Ο φόβος μιας ύφεσης σημαίνει λιγότερη βιομηχανία και λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου», γεγονός που εξηγεί τη μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού και την κατακρήμνιση των μετοχών των βιομηχανιών.

Η μετοχή της ArcelorMittal έκλεισε στα 22,75 ευρώ (-8,45%), της Schneider Electric στα 189,50 ευρώ (-6,65%), της Airbus στα 146,90 ευρώ (-7,04%), της Thales στα 237,90 ευρώ (-5,74%), της TotalEnergies στα 53,07 ευρώ (-6,24%).

«Η πρωτοτυπία είναι ότι οι επενδυτές δέχονται επίθεση», σχολίασε ο Σαλουάν. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα ομόλογα, με αποτέλεσμα τα επιτόκιά τους να μειώνονται, εξήγησε.

Οι τράπεζες, από την άλλη, καταγράφουν επίσης πτώση. Η μετοχή της BNP Paribas έκλεισε μειωμένη κατά 6,82% στα 68,67 ευρώ, της Société Générale στα 34,55 ευρώ (-10,45%), της Crédit agricole στα 15,74 ευρώ (-4,46%).

«Ματώνει» η Apple

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων μέχρι στιγμής στις μαζικές πωλήσεις της Wall Street είναι οι μετοχές τεχνολογίας, ιδίως η Apple, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Apple υποχωρεί σχεδόν 6% την Παρασκευή, μετά την πτώση της κατά 9% την Πέμπτη – κάτι που αντιστοιχούσε σε πάνω από 300 δισ. δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Ήταν η χειρότερη ημέρα της εταιρείας από τον Μάρτιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι προβλέψεις που έκανε η Rosenblatt Securities δείχνουν ότι οι δασμοί της Κίνας, οι οποίοι θα είναι συνολικά 54% μετά τους νέους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ κατά της χώρας, θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος του φθηνότερου μοντέλου iPhone 16 κατά 43% – από 799 δολάρια τώρα σε 1.142 δολάρια, ανάλογα με το πόσο δασμό επιλέγει η Apple να φορτώσει στους πελάτες της.

Διασώθηκαν μόνο τα ομόλογα

Ευνοημένα βγήκαντα ομόλογα από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, για την επιβολή υψηλών δασμών σε μια σειρά από προϊόντα.

Η εξέλιξη αυτή έφερε καλά νέα στην αγορά των ομολόγων, η οποία βγαίνει νικήτρια σε αυτήν τη συγκυρία.

Ο κίνδυνος της ύφεσης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, στρέφει τους επενδυτές στην «ασφάλεια των ομολόγων» με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κινούνται ανοδικά.

Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, όπου είναι και μεγαλύτερος ο κίνδυνος να διολισθήσει η οικονομία σε ύφεση (η JP Morgan αύξησε την Πέμπτη 3 Απριλίου τις πιθανότητες ύφεσης στο 60% από 40%) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,9% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, της Barclays, της Royal Bank of Canada και της Societe Generale έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για το τέλος του έτους για τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.

Αναλόγως κινήθηκαν την Παρασκευή (4/4) οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Ιδιαίτερα μάλιστα στην Ευρωζώνη, όπου οι επενδυτές προεξοφλούν μία ακόμη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Πλέον, οι αγορές προεξοφλούν τρεις ακόμη μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ (από δύο που εκτιμούσαν πριν την επιβολή των δασμών), καθώς εκτιμούν ότι η επιβολή δασμών θα στερήσει τουλάχιστον 1% από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος, με αποτέλεσμα -εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές- το βασικό επιτόκιο να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 2%, στο 1,75% από 2,50% που είναι σήμερα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 258 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 91 εκατομμύρια αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,42%, έναντι 2,56% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,86%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
eurojackpot, κερδη Chevron Left
Eurojackpot – Αποτελέσματα κλήρωσης 4/4/25: Οι κατηγορίες κερδών - Τα ποσά για τους Έλληνες παίκτες (πίνακας)