Κόσμος

Ξύπνησαν οι αρκούδες στη Wall Street: «Χύνεται αίμα» στις αγορές – Ανένδοτος ο Τραμπ

«Δεν αλλάζω τις πολιτικές μου», δηλώνει ο Τραμπ. Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν παγκόσμια ύφεση.
ΑΓΟΡΕΣ
EPA/JUSTIN LANE

Στο «κόκκινο» άνοιξε η Wall Street, καθώς η πτώση στους τρεις βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστήριου βαθαίνει. Ο Nasdaq υποχωρεί πάνω από το 3%, το ίδιο και ο S&P 500, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 2,7%.

Σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς φαίνεται πως η Wall Street βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε μια φάση που αποκαλείται «bear market», δηλαδή σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των μετοχών (ή γενικότερα ενός χρηματιστηριακού δείκτη) πέφτουν σημαντικά και παρατεταμένα.

Πρακτικά η φάση της «αρκούδας» σημαίνει διαδοχικές πτώσεις σε δείκτη ή μετοχή (συνήθως 20% από το προηγούμενο υψηλό), αρνητικό κλίμα στην αγορά με απαισιοδοξία επενδυτών που αποφεύγουν τις κινήσεις και το ρίσκο και μείωση όγκου συναλλαγών και επενδυτικής δραστηριότητας. Η φάση της «αρκούδας» συνδέεται με οικονομικές κρίσεις, ύφεση και αρνητικά οικονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, ο δείκτης Nasdaq, που συνδέεται με τις εταιρείες τεχνολογίας, διαπραγματεύεται τώρα 20% χαμηλότερα από το υψηλό του Δεκέμβριου. Οι έξι από τις «Επτά Υπέροχες», όπως αποκαλούνται οι μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, βλέπουν τη μετοχή τους να πέφτει: η Tesla (-6,54%), η Alphabet (-0,20%), η Amazon (-1,98%), η Meta (-3,03%), η Apple (-2,86%), και η Nvidia (-4,22%). Μόνο η Microsoft κινείται στο «πράσινο» (+0,31%).

Μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφαν, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου: η Alibaba κατέγραφε πτώση 9,56% και οι ανταγωνίστριές της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου PDD (ιδιοκτήτρια του Temu) 7,55% και η JD.com 8,35%.

Επίσης τον τομέα της ένδυσης, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, το Βιετνάμ ή την Καμπότζη, στις οποίες επίσης επιβλήθηκαν μεγάλοι δασμοί, συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, όπως η Gap (-3,22%), η Ralph Lauren (-4,93%), η Lululemon (-5,03%) και ο αμερικανικός κολοσσός Nike (-3,12%).

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης κατακόρυφα. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματευόταν στα 65,38 δολάρια το βαρέλι (-6,78%) και το αμερικανικό WTI στα 62,07 δολάρια το βαρέλι (-7,29%).

Πανικός στις διεθνείς αγορές – Βυθίστηκε και το ΧΑ

Εν τω μεταξύ, η κρίση των δασμών χτύπησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στις αγορές επικρατεί πανικός μετά την κήρυξη παγκόσμιου «εμπορικού πολέμου» από τον Ντόναλντ Τραμπ. O Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 1.597,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,83%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 7,96%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,3 δις. ευρώ και συνολικά 7,1 δισ. ευρώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε 7,15%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,08%.

Το «ξεπούλημα» στις ευρωπαϊκές μετοχές εντείνεται ύστερα από την απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ με την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τερματίζει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ ο ένας μετά τον άλλον, οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης, εκτιμούν πως οι ισχυρότερες οικονομίες θα οδηγηθούν σε ύφεση παρασύροντας και την παγκόσμια οικονομία σε πτώση.

Οι δείκτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία υποχωρούν περισσότερο από 3%. Πτώση σημείωσαν νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές. Tο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 5,61%, του Παρισιού κατά 4,66%, του Λονδίνου κατά 4,24%, της Ζυρίχης κατά 5,57%, του Μιλάνου κατά 7,74% και της Μαδρίτης κατά 6,29%.

Tην πτώση στον δείκτη DAX στη Γερμανία σέρνουν οι τραπεζικές μετοχές και οι βιομηχανικοί κλάδοι. Η Deutsche Bank έπεσε πάνω από 10%, ενώ η Daimler, η Mercedes-Benz και η MTU Aero Engines έχουν υποχωρήσει μεταξύ 5% και 7,5%.

Στη Γαλλία , οι τραπεζικοί όμιλοι Société Générale και BNP Paribas σημείωσαν πτώση 10,8% και 8,6% αντίστοιχα, ενώ ο όμιλος αυτοκινήτων Stellantis έχασε 8,5% της αξίας του και η χαλυβουργία ArcelorMittal σημείωσε πτώση 10%. Στο Άμστερνταμ η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Aegon και ο τραπεζικός όμιλος ING υποχώρησαν και οι δύο κατά περισσότερο από 9%. Και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου οι τραπεζικές και ασφαλιστικές μετοχές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση: ο χρηματοοικονομικός όμιλος Unipol έπεσε κατακόρυφα 13%, η Unicredit και η Bper σημείωσαν πτώση 11%, και η Intesa και η Banca Popolare di Sondrio έχουν χάσει και οι δύο 10% της αξίας τους.

Ανένδοτος ο Ντόναλντ Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αμετακίνητος, τονίζοντας πως «δεν θα αλλάξει ποτέ τις πολιτικές του». «Προς τους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά, να ξέρετε ότι δεν θα αλλάξω ποτέ την πολιτική μου. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να γίνετε πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει ότι τα μέτρα μπορεί να αποφέρουν έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτίμηση που αντιμετωπίζεται – τουλάχιστον – με σκεπτικισμό από οικονομολόγους, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το κόστος τελικά θα το πληρώσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ο σύμβουλος εμπορικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, υπερασπίστηκε την πολιτική, λέγοντας πως οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας. «Η Αμερική δεν μπορεί να είναι απλώς μια χώρα που συναρμολογεί ξένα εξαρτήματα — πρέπει να γίνει βιομηχανική υπερδύναμη που θα κυριαρχεί σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε τομείς κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια και τα οικονομικά μας συμφέροντα», τόνισε.

JP Morgan: «Θα χυθεί αίμα»

Ένα νέο κύμα αβεβαιότητας σαρώνει τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, με κορυφαίες τράπεζες να προειδοποιούν για επικείμενη ύφεση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan, Μπρους Κάσμαν, ανεβάζει στο 60% την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης το 2025, από 40% προηγουμένως. «Η επίδραση αυτής της δασμολογικής αύξησης πιθανότατα θα ενταθεί λόγω των αντιποίνων, της πτώσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες», έγραψε σε σημείωμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «There Will Be Blood» («Θα χυθεί αίμα»).

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η Goldman Sachs, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης  στο 35% για τους επόμενους 12 μήνες (από 20%), ενώ μείωσε τη βασική πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2025 στο μόλις 1%.  Και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζάντι, αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στο 40%, από 15% προηγουμένως.

Καθώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ εξετάζουν αντίμετρα, ο φόβος για τις διεθνείς επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου εντείνεται. Πολλοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για «ύφεση κατ’ επιλογήν», καθώς η πολιτική Τραμπ πιέζει επιχειρήσεις, εργαζομένους και καταναλωτές ταυτόχρονα.

Η Goldman Sachs αναμένει πλέον ότι θα επιβληθούν αντίμετρα με μέσο δασμό 15% από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Αν και ορισμένα προϊόντα ή χώρες ίσως εξαιρεθούν, η γενική κατεύθυνση προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Όπως σημείωσε ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate: «Ανάμεσα στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, την οικονομική αβεβαιότητα και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι κίνδυνοι για την οικονομία πολλαπλασιάζονται. Αυτό περιλαμβάνει και την πιθανότητα ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

O διάσημος επενδυτής Μπιλ Γκρος, ενώ συνεχίζεται sell-off στη Wall Street, προειδοποίησε τους επενδυτές «να μην αγοράσουν στη βουτιά». «Αυτό είναι ένα κοσμοϊστορικό συμβάν για την οικονομία και την αγορά, παρόμοιο με το 1971 και το τέλος του κανόνα του χρυσού, με τη διαφορά ότι έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες», τόνισε ο Γκρος σε μήνυμά του στο X.  «Οι επενδυτές δεν πρέπει να επιχειρήσουν να “πιάσουν ένα μαχαίρι” που πέφτει», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πέτρος Φιλιππίδης δίκη απόπειρα βιασμού Chevron Left
Δίκη Φιλιππίδη: «Ο Πέτρος δεν είναι βιαστής, υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο για να τον αποδομήσουν»
Τραμπ: Η Κίνα χειρίστηκε λάθος την αύξηση των δασμών, πανικοβλήθηκε
Chevron Right