Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη (2/4) αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Ήδη, τα όσα γνωστοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο έντονες.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι χώρες στο ίδιο… μοτίβο. Και αυτό διότι το Μεξικό δεν φαίνεται να επηρεάζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε η πρόεδρος της χώρας.
Ειδικότερα, η Κλαούδια Σεϊνμπάουμ εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή ο Αμερικανός ομόλογός της δεν επέβαλε νέους δασμούς στη χώρα της, πέραν αυτών που έχει ήδη ανακοινώσει στην αυτοκινητοβιομηχανία, τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
«Αυτό είναι καλό για τη χώρα. Έχει να κάνει με την καλή σχέση που οικοδομήσαμε μεταξύ της μεξικανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Τι σημαίνει για το Μεξικό η εξαίρεση Τραμπ από τους δασμούς
Η απόφαση του Τραμπ να εξαιρέσει το Μεξικό σημαίνει ότι διατηρείται σε ισχύ η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (UMSCA), σχολίασε ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών, Μαρσέλο Εμπράρδ, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία».
«Ο στόχος μας για τις επόμενες 40 ημέρες είναι να πετύχουμε τις καλύτερες εμπορικές συνθήκες για την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χάλυβα και το αλουμίνιο», πρόσθεσε.
Το Μεξικό φιλοξενεί 37 εργοστάσια μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών (Audi, BMW, Ford, Hyundai, Honda, Mazda, Nissan, Stellantis, Toyota, Volkswagen κλπ) σύμφωνα με τη Μεξικανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (ΑΜΙΑ).
Η Σεϊνμπάουμ είπε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα μέτρα για την ενδυνάμωση της θέσης της χώρας σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Οι χώρες που δεν ήταν το ίδιο τυχερές
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε αρκετές χώρες, ενώ κάποιες πιο αδύναμες οικονομίες, είναι αυτές που το επόμενο διάστημα αναμένεται να τα βρουν… μπαστούνια.
Η μαθηματική φόρμουλα που εφάρμοσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος συνοψίζεται στα εξής: παίρνετε το έλλειμμα αμερικανικών εμπορευματικών συναλλαγών που έχει με μια χώρα, το διαιρείτε με τις εξαγωγές αυτής της χώρας στις ΗΠΑ και το μετατρέπετε σε ποσοστό. Ακολούθως μειώστε αυτό το ποσοστό στο μισό για να προκύψει ο «αμοιβαίος» δασμός των ΗΠΑ, με κατώτατο όριο 10%.
Κάπως έτσι, επιβλήθηκε δασμός 10% στην ηφαιστειογενή αυστραλιανή επικράτεια των Νήσεων Χερντ και Μακντόναλντ στην Ανταρκτική.
Και εάν οι… πιγκουίνοι δεν πρέπει να αγχώνονται ιδιαιτέρως, δεν ισχύει το ίδιο για τη Μαδαγασκάρη για παράδειγμα -μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ λίγο πάνω από 500 δολάρια. Και αυτό διότι με αυτήν τη φόρμουλα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς 47%. Πέρσι είχε εξαγωγές βανίλιας, μετάλλων και ενδυμάτων ύψους 733 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις ΗΠΑ.
«Μάλλον κανείς δεν αγοράζει Tesla εκεί», σχολίασε δηκτικά μέσω του Reuters ο Τζον Ντέντον, επικεφαλής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). Η ειρωνική αναφορά του έχει να κάνει με το απίθανο σενάριο η Μαδαγασκάρη να μπορέσει να κατευνάσει τον Τραμπ, αγοράζοντας πολυτελή αμερικανικά προϊόντα.
Η νησιωτική χώρα της Αφρικής δεν είναι η μόνη που επηρεάζεται. Η ωμότητα της φόρμουλας που εφαρμόζεται σε οικονομίες που δεν έχουν την πολυτέλεια να εισάγουν πολλά από τις ΗΠΑ οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλό αμοιβαίο ποσοστό: 50% για το Λεσότο στη νότια Αφρική, 49% για την Καμπότζη στη νοτιοανατολική Ασία.
«Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι η Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία», σημείωσε ακόμη ο Ντέντον, προσθέτοντας ότι οι δασμοί Τραμπ «κινδυνεύουν να βλάψουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές χωρών που ήδη αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών εμπορίου».