Κόσμος

Από την Ούρσουλα ως τη Μελόνι: Σφοδρές αντιδράσεις από την ΕΕ στον Οικονομικό Πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με απογοήτευση στους νέους δασμούς του Τραμπ, δεσμευόμενοι να απαντήσουν συλλογικά.

Επίθεση κολοσσιαίων διαστάσεων στο πεδίο του εμπορίου εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας βαρύτατους δασμούς, ιδίως σε βάρος της Ασίας και της ΕΕ, με κίνδυνο να προκληθεί ασφυξία στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην αμερικανική.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με απογοήτευση στους νέους δασμούς, δεσμευόμενοι να απαντήσουν συλλογικά.

AP Photo/Evan Vucci

Ο Τραμπ, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την «Ημέρα Απελευθέρωσης», ανακοίνωσε δασμό 20% σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών.

«Μας εκμεταλλεύονται. Είναι λυπηρό να το βλέπει κανείς. Είναι αξιοθρήνητο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δικαιολογώντας την απόφασή του.

Η απάντηση από τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν άμεση, καθώς η ΕΕ είχε προετοιμαστεί για ένα τέτοιο οικονομικό πλήγμα.

«Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται προδομένοι από τον παλαιότερο σύμμαχό τους», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από το Ουζμπεκιστάν, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Κεντρικής Ασίας.

Οι δασμοί του Τραμπ είναι «ένα σοβαρό πλήγμα», που θα οδηγήσει σε αυξημένους λογαριασμούς και άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει ήδη το πρώτο πακέτο αντιμέτρων σε απάντηση στους δασμούς του Τραμπ στον χάλυβα. Επιπλέον, προετοιμάζονται και νέες αντίποινες για τους τελευταίους δασμούς.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «δεν είναι αργά για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες μέσω διαλόγου».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

Ο γενικός δασμός 10% τίθεται σε εφαρμογή το Σάββατο 5η Απριλίου στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) και οι υψηλότεροι την Τετάρτη 9η Απριλίου.

Σκληρή κριτική από Ευρωπαίους ηγέτες

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μία από τις πιο στενές συμμάχους του Τραμπ στην Ευρώπη, πήρε αποστάσεις από την απόφασή του, χαρακτηρίζοντας την «λανθασμένη και αντίθετη προς τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, με στόχο να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο που θα αποδυναμώσει αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων παγκόσμιων δυνάμεων», δήλωσε η Μελόνι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι «η ΕΕ παραμένει υπέρμαχος του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου», προσθέτοντας ότι τώρα είναι η στιγμή για τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Mercosur και το Μεξικό, καθώς και να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με την Ινδία και άλλες χώρες.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχελ Μάρτιν χαρακτήρισε τους δασμούς «καταστροφικούς για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποιώντας ότι θα πλήξουν σοβαρά τις διατλαντικές σχέσεις.

«Δεν βλέπουμε καμία δικαιολογία γι’ αυτό», δήλωσε ο Μάρτιν, προσθέτοντας ότι «περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες ανταλλάσσονται καθημερινά μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η διατάραξη αυτής της στενά συνδεδεμένης σχέσης δεν ωφελεί κανέναν».

Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δασμοί «αντιβαίνουν στην ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό» που αποτέλεσαν τη βάση της δυτικής επιτυχίας.

«Γι’ αυτό οι Αμερικανοί μπορούν να ακούν μουσική στο σουηδικό Spotify και εμείς οι Σουηδοί να ακούμε την ίδια μουσική στα αμερικανικά iPhones», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε «αμοιβαίους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν «κατάλληλες αποφάσεις».

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ο οποίος πρόσφατα καταδίκασε τη ρητορική της Ουάσινγκτον για την κατάληψη της Γροιλανδίας, δήλωσε:

«Σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, όλοι χάνουν. Αντί να υψώνουμε τείχη, πρέπει να γκρεμίζουμε εμπόδια».

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με την Ένωση, επηρεάζεται επίσης. Η Νορβηγίδα υπουργός Εμπορίου Σεσίλιε Μίρσετ προειδοποίησε ότι οι δασμοί 15% θα έχουν «κρίσιμο» αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Αντίστοιχα, η Ελβετία, που επίσης δεν είναι μέλος της ΕΕ, αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει 31% δασμούς στα προϊόντα της, ζητώντας «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ελεύθερο εμπόριο».

Η πρόεδρος της χώρας Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε ότι η Ελβετία «θα καθορίσει γρήγορα τα επόμενα βήματα».

Η Βρετανία και άλλες χώρες ετοιμάζουν απάντηση

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επηρεάζεται από δασμούς 10%, αντέδρασε μέσω του υπουργού Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς, ο οποίος δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» και ότι το Λονδίνο «δεν θα διστάσει να δράσει».

«Κανείς δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο, και η πρόθεσή μας παραμένει να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη συμφωνία», πρόσθεσε.

Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει τους υψηλότερους δασμούς, ύψους 54%, δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει δυναμικά.

Αναλυτικά οι δασμοί:

  • (20%) στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Κίνα (34%),
  • Ινδία (26%),
  • Νότια Κορέα (25%),
  • Ιαπωνία (24%),
  • Ηνωμένο Βασίλειο (10%),
  • Βιετνάμ (46%),
  • Ελβετία (31%),
  • Καμπότζη (49%),
  • Νότια Αφρική (30%),
  • Ινδονησία (32%),
  • Βραζιλία (10%),
  • Σιγκαπούρη (10%).
  • Για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, οι δασμοί θα είναι ύψους 32%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Φράξια Προβοκατόρων»: Ανάληψη ευθύνης για τις μολότοφ στο σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου
Ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο: Τέσσερις νεκροί - Έρευνες για αγνοούμενους
Chevron Right