Κάθε φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόταν στο σχέδιό του να επιβάλει μαζικούς δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι θα καθυστερήσουν, θα αμβλυνθούν ή θα ανακληθούν.
Σήμερα, θα αποκαλύψει από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου όχι μόνο πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει «την πιο όμορφη λέξη στο λεξικό», αλλά ουσιαστικά θα ανακαλέσει τον χρόνο δεκαετιών οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Και είναι ακόμη πιθανό να το κάνει αυτό, εκτοξεύοντας το ισοδύναμο μιας ομοβροντίας βαλλιστικών πυραύλων στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, με καθολικό δασμό σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Η επιλογή ενός καθολικού δασμού 20% είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει σε κάποια από τα τεράστια έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ισχυρίζονται ορισμένοι σύμβουλοί του.
Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ανένδοτος ότι οι δασμοί θα είναι «αμοιβαίοι» και ότι οι ΗΠΑ θα είναι «πιο ευγενικές» προς τους εμπορικούς εταίρους τους.
Αυτό δεν αποκλείει την ευρείας κλίμακας επιβολή δασμών 10 ή 20%, εάν, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι οι Φόροι Προστιθέμενης Αξίας είναι δασμοί.
Είναι πιθανό οι χώρες να μπορούν να ενταχθούν σε πολύ ευρεία κλίμακα σε διαφορετικά επίπεδα ενός βασικά καθολικού δασμού. Όπως μου είπε ένας διαπραγματευτής της G7 το Σαββατοκύριακο, «όλα εξαρτώνται από τον πρόεδρο Τραμπ».
Ένα τέτοιο σύστημα, με ισοδύναμα παγκόσμια αντίποινα, θα έβλεπε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συρρικνώνεται κατά 1%, αρκετό για να εξαλείψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε πιέσεις για αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών.
Οι συνέπειες των δασμών
Το συνολικό κόστος σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε, σύμφωνα με μελέτη της Aston University Business School, να ανέλθει σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς το εμπόριο εκτρέπεται και οι τιμές αυξάνονται.
Στη βιομηχανία, υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη αντίθεση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει όχι μόνο να μην προβεί σε αντίποινα, αλλά να προσφέρει μια σημαντική μείωση της φορολογίας στις αμερικανικές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι δύσκολο να κερδηθούν και εύκολο να χαθούν από όλους.
Ένας καθολικός δασμός 20%, ή το ισοδύναμό του, θα αποτελούσε ιστορικό πλήγμα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι μεγαλύτερο εδώ, σχολιάζει το BBC. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, η παγκοσμιοποίηση απέτυχε στα μάτια αυτής της κυβέρνησης επειδή η ιδέα ήταν ότι «οι πλούσιες χώρες θα προχωρούσαν πιο ψηλά στην αλυσίδα αξίας, ενώ οι φτωχές χώρες θα έφτιαχναν τα πιο απλά πράγματα».
Καθώς αυτό δεν έχει αποδειχθεί, ιδίως στην περίπτωση της Κίνας, οι ΗΠΑ απομακρύνονται από αυτόν τον κόσμο.
Αν οι ΗΠΑ υπερβάλλουν σήμερα, αποξενώνοντας τους συμμάχους τους, η Κίνα θα περιμένει. Το πλήγμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από φθηνότερα ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και παιχνίδια από την Ανατολή που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μειώνουν τις τιμές, εκτρέπονται από την αγορά των ΗΠΑ.
Αυτό που ξεκινά αργότερα σήμερα έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να αναδιαμορφώσει την Αμερική και το εμπόριο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο κόσμος έχει διοικείται.
«Καμπανάκι» χτυπά η Λαγκάρντ
Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο, με τη ζημία να εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φτάσουν, πόσο θα διαρκέσουν και αν θα οδηγήσουν σε επιτυχείς διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλει ανάλογα με την έκταση, τα προϊόντα που στοχεύουν, το πόσο θα διαρκέσουν, το αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Newstalk.
«Διότι ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά συχνά αυτές οι κλιμακούμενες δασμολογικές επιβαρύνσεις, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμη και για εκείνους που τις επιβάλλουν, οδηγούν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων όπου οι άνθρωποι πραγματικά κάθονται και συζητούν και τελικά καταργούν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια», υπογράμμισε.