Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της επερχόμενης προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), οι οποίες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Υπενθυμίζεται πως οι Ρώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό τη σημαία της χώρας τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο των ενεργειών για διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, την οποία η ΔΟΕ έκρινε ως παραβίαση των κανονισμών της.
Η νέα πρόεδρος της ΔΟΕ, Κίρστι Κόβεντρι, η οποία θα διαδεχθεί τον Τόμας Μπαχ τον Ιούνιο, δήλωσε ότι είναι αντίθετη με τον αποκλεισμό χωρών από τους Αγώνες και σκοπεύει να ξεκινήσει μια «συζήτηση» για την επανένταξη της Ρωσίας στο Ολυμπιακό κίνημα έως το 2026.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου, το οποίο επιμένει στον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια.
«Θα καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει κάθε απόπειρα εξομάλυνσης της παρουσίας Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών στον αθλητισμό, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιούρι Μουζίκα, αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας, στο Politico.
«Στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο αθλητισμός αποτελεί μέρος της κρατικής πολιτικής, δεν έχει αυτονομία, και οι αθλητές και αξιωματούχοι είναι κομμάτι της κρατικής προπαγάνδας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Κίεβο παραμένει «αμετακίνητο» στην υποστήριξή του για τον αποκλεισμό.
«Αντιφατικό να αποκλείονται μόνο ορισμένες χώρες λόγω πολέμων»
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι Ρώσοι αθλητές επιτρέπεται να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς μόνο υπό ουδέτερη σημαία. Ορισμένες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως το χόκεϊ επί πάγου και ο στίβος, δεν επιτρέπουν καθόλου τη συμμετοχή Ρώσων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να προκριθούν στους Αγώνες.
Μόλις 15 Ρώσοι συμμετείχαν στους Θερινούς Ολυμπιακούς του Παρισιού πέρυσι, σε σύγκριση με περισσότερους από 300 στο Τόκιο το 2021.
Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τους περιορισμούς άδικους και η Κόβεντρι υποστήριξε ότι είναι αντιφατικό να αποκλείονται ορισμένες χώρες λόγω πολέμου ενώ άλλες όχι. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό «όλοι οι αθλητές» να «εκπροσωπούνται» στους Ολυμπιακούς.
Όμως, οι υποστηρικτές του αποκλεισμού επισημαίνουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την επιστροφή των αθλητών της στις μεγάλες διοργανώσεις ως εργαλείο ήπιας ισχύος για να σπάσει τη διπλωματική της απομόνωση και να αποκαταστήσει τη διεθνή της εικόνα.
«Η Ρωσία πολιτικοποιεί τον αθλητισμό, περιφρονεί τις ολυμπιακές αξίες και τις αρχές του “Fair Play” και χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να δικαιολογήσει τον βίαιο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μουζίκα.
Ικανοποίηση στο Κρεμλίνο με την εκλογή της Κόβεντρι
Το Κρεμλίνο αντέδρασε με ενθουσιασμό στην είδηση της εκλογής της Κόβεντρι, πρώην κολυμβήτριας από τη Ζιμπάμπουε, τον περασμένο μήνα. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υπουργός Αθλητισμού, Μιχαήλ Ντεγκτιαρέφ, τη συνεχάρη με ανάρτηση στο Telegram. «Περιμένουμε ότι, στην εποχή της νέας ηγεσίας, το Ολυμπιακό κίνημα θα ενισχυθεί… και ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στο Ολυμπιακό βάθρο», ανέφερε.
Σε δήλωσή του στο POLITICO, ο επίτροπος Αθλητισμού της Ε.Ε., Γκλεν Μικαλέφ, τόνισε πως «δεν πρέπει ποτέ να δοθεί η δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας μέσω του αθλητισμού σε καθεστώτα υπεύθυνα για επιθετικούς πολέμους».
Σημειώνεται πως οι επόμενοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες το 2028, ενώ οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2026 στο Μιλάνο, την Κορτίνα ντ’Αμπέτσο και σε περιοχές της Λομβαρδίας και της βορειοανατολικής Ιταλίας.