Κόσμος

Η Λεπέν αφορίζει το «κατεστημένο» και βγάζει τους Ακροδεξιούς στους δρόμους – Ξεκινούν μαζικές διαδηλώσεις

«Εξοργιστείτε» δηλώνει ο Μπαρντελά καλώντας στις κινητοποιήσεις. Έμμεση στήριξη σε Λεπέν από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού.
AP / Laurent Cipriani

Η γαλλική πολιτική σκηνή συγκλονίζεται από μια απόφαση-σταθμό που έθεσε πενταετές «μπλόκο» στην υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν για την προεδρία της Γαλλίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τη Λεπέν για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN), και τους συμμάχους του εντός και εκτός Γαλλίας. Για το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντέλα, κάλεσε τους Γάλλους να κατέβουν στους δρόμους, καταγγέλλοντας την απόφαση ως μεροληπτική και αντιδημοκρατική. «Οι Γάλλοι πρέπει να είναι εξοργισμένοι, και τους λέω: Αντισταθείτε!» δήλωσε ο Μπαρντέλα στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές Europe 1 και CNews.

Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και δράσεις «παντού στη Γαλλία», ενώ οι βουλευτές του RN θα δώσουν συνεντεύξεις τύπου στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ήδη συγκέντρωση στο Παρίσι την Κυριακή. Στο προπύργιο της Λεπέν, την πόλη Ενέν-Μπομόν στη βόρεια Γαλλία, μέλη του κόμματος μοίραζαν φυλλάδια με το σύνθημα: «Σώστε τη Δημοκρατία. Στηρίξτε τη Λεπέν!».

Η καταδίκη της Λεπέν προκάλεσε ένταση και στο γαλλικό κοινοβούλιο, όπου η τακτική συνεδρίαση με ερωτήσεις προς την κυβέρνηση μετατράπηκε σε θορυβώδη αντιπαράθεση, με το RN να καταγγέλλει την απόφαση της Δικαιοσύνης ως πολιτική.

Η ίδια η Λεπέν χαρακτήρισε την απόφαση μια «πυρηνική βόμβα» στην γαλλική πολιτική που εξαπέλυσε το «κατεστημένο» εναντίον της. Αν και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση και παρότι στη Γαλλία η εφαρμογή των ποινών συνήθως αναβάλλεται μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, η ποινή αποκλεισμού της από τα δημόσια αξιώματα – κατ’ εξαίρεση – τίθεται άμεσα σε ισχύ και δεν αναστέλλεται, «λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων της», όπως ανέφερε η αρμόδια επιτροπή του δικαστηρίου.

Η έμμεση υποστήριξη Μπαϊρού και η ιδιαίτερη σχέση με τη Λεπέν

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, έριξε «λάδι στη φωτιά». Παρότι όπως είπε από τη θέση του δεν μπορεί να κρίνει την απόφαση της Δικαιοσύνης, προσωπικά εξέφρασε επιφυλάξεις και προβληματισμό για το γεγονός πως ο αποκλεισμός της Λεπέν εφαρμόζεται άμεσα. «Ως πολίτης και όχι ως πρωθυπουργός, θεωρώ ότι κάθε ποινική απόφαση με σοβαρές συνέπειες πρέπει να είναι αντικείμενο έφεσης». Ο Μπαϊρού πρότεινε αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην εφαρμόζονται άμεσα τέτοιες αποφάσεις, ενώ ο βουλευτής Έρικ Σιοτί, σύμμαχος του RN, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Σημειώνεται πως ο Φρανσουά Μπαϊρού και η Μαρίν Λεπέν τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό, καθώς ο πρώτος ήταν από τους λίγους πολιτικούς του δεξιού χώρου που την υποστήριξε εξ αρχής στην υπόθεσή της υπεξαίρεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η υποστήριξη του Μπαϊρού δεν ήταν τυχαία, καθώς και αυτός έχει κατηγορηθεί για ίδια ακριβώς υπόθεση πριν από μερικά χρόνια. Όμως παρότι οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν, ο Μπαϊρού κρίθηκε αθώος. Με τον διορισμό του στην πρωθυπουργία η δικαστική του περιπέτεια μπήκε στον «πάγο».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το θέμα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σημειώνεται πως η Μαρίν Λεπέν, εμφανιζόταν ως φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2027, βάσει των δημοσκοπήσεων. Αν και ο «υπαρχηγός» της και πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντέλα, μπορεί να εξελιχθεί σε de facto υποψήφιο του RN, η Λεπέν ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει επίσημα τη σκυτάλη: «Δεν πρόκειται να αφήσω να με βγάλουν από τη μέση έτσι», δήλωσε τη Δευτέρα, ενώ ο Μπαρντέλα επανέλαβε τη στήριξή του προς το πρόσωπό της.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για το BFM TV δείχνει πως η Γαλλία είναι διχασμένη για την απόφαση, παρότι  πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να συμφωνεί. Το 57% των ερωτηθέντων θεώρησε την καταδίκη δικαιολογημένη με βάση τις κατηγορίες, ενώ το 42% την έκρινε πολιτικά μεροληπτική.

Η Γαλλία βρίσκεται ξανά σε πολιτικό αναβρασμό, καθώς η μάχη για το 2027 φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε, με τη Δικαιοσύνη να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μητσοτάκης Chevron Left
Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Η ακρίβεια πιέζει, αλλά κάθε βήμα μετράει