Μπορεί οι κάτοικοι της Ισλανδίας να είναι συνηθισμένοι από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη νησιωτική τους χώρα, αλλά οι εικόνες που έρχονται από εκεί, δημιουργούν δέος.
Ένα ηφαίστειο εισήλθε σε φάση έκρηξης την Τρίτη (1/4) νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τουρίστες και κάτοικοι, παρόλο που η αεροπορική κυκλοφορία συνεχίζεται κανονικά.
Το νησιωτικό κράτος του Βόρειου Ατλαντικού, που αποκαλείται γη του πάγου και της φωτιάς λόγω των πολλών παγετώνων και ηφαιστείων του, έχει δει 10 εκρήξεις νότια του Ρέικιαβικ από το 2021, όταν ανενεργά γεωλογικά συστήματα επανεργοποιήθηκαν έπειτα από περίπου 800 χρόνια.
«Προειδοποίηση: μια έκρηξη έχει ξεκινήσει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
Η λάβα εισέδυσε σε προστατευτικά φράγματα κοντά στην αλιευτική πόλη Γκρίνταβικ και είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση κατοίκων που είχαν επιστρέψει έπειτα από προηγούμενες εκρήξεις. Βέβαια, λόγω του φαινομένου, τα περισσότερα σπίτια ήταν άδεια για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Λάβα βγαίνει μέσα από το φράγμα τώρα, αλλά για την ώρα είναι μια πολύ περιορισμένη έκρηξη», δήλωσε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Ηφαιστειολογικού Κέντρου.
Ισλανδία: Μέχρι στιγμής το Ρέικιαβικ είναι ανεπηρέαστο
Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης εκκένωσαν το πολυτελές σπα «Blue Lagoon» («Μπλε Λίμνη») πριν από έκρηξη, καθώς οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επικείμενη.
Η Πέντερσεν δήλωσε ότι η έκρηξη είναι παρόμοια σε μέγεθος με την έκρηξη του Ιανουαρίου του 2024 που εκτόξευσε λάβα στο Γκρίνταβικ.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες δεν έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα άμεσα την πρωτεύουσα και δεν έχουν προκαλέσει σημαντική διασπορά ηφαιστειακής τέφρας στη στρατόσφαιρ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η αεροπορική κυκλοφορία.
Ισλανδοί ειδικοί προβλέπουν πως οι λεγόμενες γραμμικές εκρήξεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έκλυση λάβας από μεγάλες ρωγμές στον φλοιό της Γης, μπορεί να επαναλαμβάνονται επί δεκαετίες, ακόμη και αιώνες.
Αυτό το νησί του Βόρειου Ατλαντικού, όπου ζουν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο που πηγαίνουν να εξερευνήσουν την τραχιά φύση του, η οποία περιλαμβάνει θερμοπίδακες, θερμές πηγές και ηφαίστεια.
Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω στη Μεσοατλαντική Ράχη, στο όριο των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από αγρούς μαύρης λάβας, σε αντίθεση με τους παγετώνες και στρώματα ζωηρών πράσινων βρύων.

AP Photo / Marco di Marco
