Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσημα για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τη μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων σε ξένο έδαφος. Συγκεκριμένα μια θωρακισμένη ταξιαρχία 5.000 ανδρών θα στρατοπεδεύσει στη Λιθουανία, καθώς το Βερολίνο κινείται για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
Η νεοσυσταθείσα 45η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία ενεργοποιήθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια τελετής έξω από το Βίλνιους. Όπως ανέφεραν πηγές από τον γερμανικό στρατό, στην περιοχή δημιουργήθηκε ένα προσωρινό αρχηγείο, με το έμβλημα της ταξιαρχίας, η οποία θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση του ταξίαρχου Κρίστοφ Χούμπερ.
«Έχουμε μια σαφή αποστολή: να διασφαλίσουμε την προστασία, την ελευθερία και την ασφάλεια των Λιθουανών συμμάχων μας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε επίσης το έδαφος του ΝΑΤΟ και την ίδια τη Γερμανία».
Τέλος στο αμυντικό δόγμα δεκαετιών
Το Βερολίνο, αλλάζοντας το δόγμα της γερμανικής αμυντικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.
Η μονάδα πρόκειται να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2027 και η βάση της θα είναι στο Ρούντνινκαϊ, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Βίλνιους. Μέχρι τότε, τα στρατεύματα θα επιχειρούν από προσωρινές λιθουανικές βάσεις.
Το σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο δυνάμεις πρώτης γραμμής αλλά και μονάδες υποστήριξης – όπως ιατρικό κέντρο, εταιρεία σημάτων και ομάδες υποστήριξης διοίκησης – σε πολλές τοποθεσίες. Σε πρώτη φάση, στη Λιθουανία έχουν αποσταλεί 150 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν στους 500.
Η στροφή του ΝΑΤΟ στην… πρώτη γραμμή
Όπως σχολιάζει το Politico, για το ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη γερμανικού στρατού αντανακλά τη στροφή της συμμαχίας στην αποτροπή μέσω της άμυνας στην πρώτη γραμμή. Ταυτόχρονα το Βερολίνο, με αυτόν τον τρόπο, απαντάει στην κριτική περί απροθυμίας να συμμετάσχει ενεργά στη νατοϊκή δύναμη.
Η Λιθουανία, η οποία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη στενή σύμμαχο του Κρεμλίνου, τη Λευκορωσία, αναγνωρίζει την κίνηση ως ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια. Εξάλλου, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατρέψει την περιοχή της Βαλτικής σε ζώνη πρώτης γραμμής — και η παρουσία του Βερολίνου σηματοδοτεί της μακροπρόθεσμη δέσμευση του ΝΑΤΟ.