Η κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας έλαβε τέλος το βράδυ της Τετάρτης και οι πολίτες της χώρας κλείστηκαν εκ νέου στα καταφύγια. Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία εντός 12 ωρών, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Η Ουκρανία, πάντως, κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι εμποδίζει την απομάκρυνσή τους. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί γι’ ακριβώς το ίδιο την Ουκρανία. Η ειρήνη και το αιματοκύλισμα χωρίζονται από μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Η αισιοδοξία εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, δυστυχώς αγνοείται.
Στο Κίεβο, όπου ήχησαν και πάλι οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση, σήμανε ξανά συναγερμός. Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη. Ακολουθεί βίντεο από βομβαρδισμό που έλαβε χώρα στην πόλη Ζιτόμιρ το βράδυ της Τετάρτης.
❗️The invaders are bombing #Zhytomyr pic.twitter.com/txRGtnZ04c
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
Μικρό διπλωματικό καλάθι
Με «μικρό καλάθι» θα προσέλθει στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Ντίτρο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι θα πάρει μέρος στις συνομιλίες που θα φιλοξενηθούν στην Τουρκία και προέτρεψε τον Λαβρόφ να επιδείξει «καλή πίστη» και όχι «προπαγανδιστική ρητορική».
«Θα είμαι ειλικρινής, οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Όπως είπε η ουκρανική πλευρά θα εστιάσει στην κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των εδαφών της χώρας και στην επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικής φύσης. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια, «θα ανοίξει την πόρτα για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους προέδρους της Ουκρανίας και τη Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με τη διπλωματία. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως νικητής στον πόλεμο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.
Ζελένσκι: Τέλος στον πόλεμο θα μπει μόνο αν μιλήσω απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν
Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild στις 9 Μαρτίου.
Σε ερώτηση τι απαντά στην απαίτηση από την ρωσική πλευρά να αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Ντονμπάς και την κυριαρχία της Κριμαίας από την Ρωσία, και τι είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει για την ειρήνη, απάντησε ότι «το ερώτημα εδώ δεν είναι τι μπορώ να δώσω. Σε κάθε διαπραγμάτευση, στόχος μου είναι να τερματίσω τον πόλεμο με τη Ρωσία. Και είμαι επίσης έτοιμος να λάβω ορισμένα μέτρα».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «μπορεί κανείς να κάνει συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί – γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες. Δεν είχαμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει της ενέργειες της.
«Η κυβέρνηση σκέφτεται πρώτα και κύρια τη χώρα της – και αυτό είναι φυσικό. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Καγκελάριου εκλέχθηκε από τον λαό και νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Βλέπουμε κάποια βήματα που κάνει η Γερμανία για να μας υποστηρίξει – Nord Stream 2, κυρώσεις και ούτω καθεξής. Βλέπουμε τι κάνει η Γερμανία. Δεν θέλω να κρίνω τον κ. Σόλτς και την κυβέρνησή του. Θα το κάνω αυτό αργότερα, όταν δούμε τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου και δούμε πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, πόσα θύματα υπάρχουν», σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επεσήμανε ότι «Οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Έχω ακόμα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις εκεί». Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη.
Mariupol. Direct strike of Russian troops at the maternity hospital. People, children are under the wreckage. Atrocity! How much longer will the world be an accomplice ignoring terror? Close the sky right now! Stop the killings! You have power but you seem to be losing humanity. pic.twitter.com/FoaNdbKH5k
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 9, 2022
Σε μετέπειτα δηλώσεις της, ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «προτού βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης» και ταυτόχρονα διευκρίνισε πως γι’ αυτόν τον λόγο έγινε ο συγκεκριμένος -στοχευμένος- βομβαρδισμός από τους Ρώσους.
Νέα ρωσικά «πυρά» κατά των ΗΠΑ
Τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης στην Ουκρανία -και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία- βιολογικών εργαστηρίων επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.
Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στα όσα φέρεται να ανακάλυψαν οι Ρώσοι μετά από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και έστρεψε τα βέλη της εναντίον των ΗΠΑ λέγοντας ότι το στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα του Κιέβου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ζαχάροβα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μετά από τις καταγγελίες που διατυπώνονται από την Τρίτη, λέγοντας ότι χρειάζεται διεθνής έλεγχος για το βιολογικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όπως είπε, στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία και να εξαλείψει τη στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία, η οποία, κατά την ίδια, προκύπτει από την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν στοχεύουμε ούτε στην κατοχή της Ουκρανίας και στην καταστροφή των υποδομών της ούτε στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Δεν στοχεύουμε κατά του πληθυσμού» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία υποστήριξε πως η Ρωσία ευελπιστεί ότι στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, θα γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα.
Έντιμος συμβιβασμός ή εκατόμβη νεκρών στο Κίεβο;
Όλες οι εξελίξεις των τελευταίων 14 ημερών έχουν καταλήξει σε ένα μεταίχμιο μεταξύ μιας άμεσης διπλωματικής λύσης (ενός «έντιμου συμβιβασμού») ή μιας εκατόμβης νεκρών την οποία θα προξενούσε μια εισβολή στο Κίεβο. Στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μεγάλη αγωνία, καθώς περιμετρικά της πόλης είναι συγκεντρωμένες ισχυρές ρωσικές δυνάμεις.
Θυμίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την Τρίτη ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.
Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια «δεξαμενή σκέψης» (ή «ομάδα προβληματισμού» ή «think tank») με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι θεωρεί πολύ πιθανή μια ρωσική ολομέτωπη επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες 96 ώρες. Προσέθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, τα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».
Φόβοι για χημική επίθεση
Παράλληλα, δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για «σοβαρή ανησυχία» ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει τη χρήση χημικών όπλων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Sky News, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια «εντελώς φρικτή» επίθεση στο Κίεβο θα μπορούσε να εξαπολυθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ακόμη, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση οπλικού συστήματος που χρησιμοποιεί θερμοβαρικές ρουκέτες στην Ουκρανία.
The Russian MoD has confirmed the use of the TOS-1A weapon system in Ukraine. The TOS-1A uses thermobaric rockets, creating incendiary and blast effects.
Watch the video below for more information about this weapon and its devastating impact.
🇺🇦 #StandWithUkraine🇺🇦 pic.twitter.com/d8PLQ0PhQD
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 9, 2022
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι υπάρχει ελπίδα ότι η Κίνα θα πιέσει για τον τερματισμό της βίας, αλλά και ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση που το Πεκίνο δεν ήταν μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρο ότι η «αδικαιολόγητη εισβολή» είναι απαράδεκτη.