Κόσμος

Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πιθανός «κληρονόμος» της Λεπέν στη γαλλική προεδρική κούρσα

Αν η Λεπέν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, οι περισσότεροι βλέπουν τον Μπαρντελά ως τον πιθανότερο διάδοχο.
Jack Guez/Pool Photo via AP

Η δικαστική απόφαση που αποκλείει τη Μαρίν Λεπέν από την προεδρική κούρσα έστρεψε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στον στενότερο συνεργάτη της, τον Ζορντάν Μπαρντελά, καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε τελικά να εκπροσωπήσει την ακροδεξιά στις γαλλικές εκλογές του 2027.

Παρότι η νομική ομάδα της Λεπέν έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, αφήνοντας ουσιαστικά σε ισχύ τον αποκλεισμό της καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει εδώ και καιρό ότι η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) ήταν μια από τις βασικές υποψήφιες για τη διαδοχή του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη λήξη της δεύτερης και τελευταίας του θητείας το 2027.

Αν η Λεπέν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, οι περισσότεροι βλέπουν τον Μπαρντελά ως τον πιθανότερο διάδοχο.

Ο 29χρονος πολιτικός ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2021, διαδεχόμενος τη Λεπέν. Παρόλο που κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί πολύ νέος και άπειρος, φαίνεται να έχει την πλήρη στήριξη της αρχηγού του. «Φυσικά και έχει τη δυνατότητα να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε η Λεπέν σε ντοκιμαντέρ του BFMTV την Κυριακή το βράδυ.

Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή για τη Γαλλία. Ανεξαρτήτως της πολιτικής του ατζέντας, η εκλογή ενός τόσο νέου πολιτικού θα ήταν αδιανόητη για πολλούς ψηφοφόρους. Όταν ο Μακρόν εξελέγη το 2017, ήταν μόλις 39 ετών, γεγονός που τον κατέστησε τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Μέχρι τότε, η μέση ηλικία εκλογής ενός Γάλλου προέδρου ήταν 58,5 έτη.

Ο Μπαρντελά εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ηλικία 23 ετών. Το 2022 έγινε το νέο πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς, όταν ηγήθηκε της εκστρατείας του RN στις ευρωεκλογές, οδηγώντας το κόμμα σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. Στη συνέχεια, ανέλαβε την ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, κατακτώντας την τρίτη θέση, παρά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το RN θα μπορούσε να τερματίσει πρώτο. (Το κόμμα συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλά τελικά εκτοπίστηκε από μια αριστερή συμμαχία που ψήφισε στρατηγικά στον δεύτερο γύρο).

«Όλοι κάνουμε λάθη, έκανα κι εγώ λάθη και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί», δήλωσε ο Μπαρντελά στην τηλεόραση λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

AP Photo/Thomas Padilla

Το who is who του Μπαρντελά

Ο Μπαρντελά προέρχεται από ιταλική οικογένεια μεταναστών που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960. Μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες στο Σεν-Ντενί, ένα λαϊκό προάστιο του Παρισιού, με μια ανύπαντρη μητέρα, η οποία, όπως έχει πει ο ίδιος, συχνά έμενε με μόλις 20 ευρώ στο πορτοφόλι της στο τέλος του μήνα.

Με το προσεγμένο παρουσιαστικό του, τα σκούρα μπλε κοστούμια και τον άνετο λόγο του, ο Μπαρντελά σύντομα απέδειξε ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη σκληρή γραμμή του κόμματος. Αξιοποιώντας τη δημοφιλία του στα κοινωνικά δίκτυα –ιδιαίτερα στο TikTok, όπου έχει τεράστιο κοινό– προσπαθεί να κανονικοποιήσει την επιθετική στάση του RN απέναντι στους μετανάστες και κυρίως τους μουσουλμάνους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έγινε ο πρώτος ηγέτης του RN που επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου μίλησε σε ένα συνέδριο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Ωστόσο, η ρητορική του έχει ελάχιστες διαφορές από αυτήν της Λεπέν και του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (FN) τη δεκαετία του 1970, γνωστού για τις αντισημιτικές και ρατσιστικές του δηλώσεις.

«Είναι πάντα η ίδια τριάδα: μετανάστευση, ταυτότητα, Ισλάμ», σχολίασε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Σεσίλ Αλντί, η οποία μελέτησε τις ομιλίες του επί δύο χρόνια. «Η μεγάλη διαφορά είναι ο τόνος και το ύφος. Το μήνυμα είναι το ίδιο, αλλά μεταδίδεται με έναν πιο ήρεμο, ήπιο και ισορροπημένο τρόπο».

Τη Δευτέρα, πέρα από την αναμενόμενη ανακοίνωση ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα εφεσιβληθεί, δεν υπήρξαν περαιτέρω αναφορές στο τι μέλλει γενέσθαι για το RN αν η Λεπέν δεν μπορέσει τελικά να είναι υποψήφια το 2027.

Ο ίδιος ο Μπαρντελά περιορίστηκε στο να επιτεθεί στη δικαιοσύνη για την απόφασή της. «Σήμερα, δεν καταδικάστηκε άδικα μόνο η Μαρίν Λεπέν: Δολοφονήθηκε η γαλλική δημοκρατία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, έσπευσαν να υπενθυμίσουν μια δήλωση που είχε κάνει στα τέλη του περασμένου έτους. Σε μια συνέντευξή του στο BFMTV, ο Μπαρντελά είχε πει: «Για μένα, το να μην έχεις ποινικό μητρώο είναι ο πρώτος κανόνας όταν θέλεις να γίνεις βουλευτής».

Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια έμμεση αιχμή προς τη Λεπέν, με έναν αριστερό πολιτικό να τον χαρακτηρίζει «Βρούτο», παραλληλίζοντάς τον με τον Ρωμαίο συγκλητικό που δολοφόνησε τον Ιούλιο Καίσαρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νεκρός 35χρονος αστυνομικός σε τροχαίο στον Κηφισό