Το Δικαστήριο του Παρισιού έβαλε μπλόκο στην πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία. Τουλάχιστον για την ώρα. Η πολύκροτη δίκη βρίσκει την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς ένοχη για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το δικαστήριο στο πλαίσιο της ποινής της αποφάσισε την 5ετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μάλιστα με άμεση ισχύ, χωρίς να απαιτείται η εκδίκαση της έφεσης. Συνήθως στη Γαλλία, η έκτιση των ποινών καθυστερεί μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ωστόσο στην περίπτωση της Λεπέν αποφασίστηκε πως θα πρέπει να γίνει μια εξαίρεση, ως προς το σκέλος του εκλογικού αποκλεισμού της, «λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων».
Η Μαρίν Λεπέν, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας, κατηγόρησε πως μέσω της Δικαιοσύνης επιδιώκεται «ο πολιτικός της θάνατος». Το κόμμα της χαρακτήρισε τη δίκη της «πολιτικό κυνήγι μαγισσών» και ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, τόνισε πως «σήμερα, δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάζεται άδικα: είναι η γαλλική δημοκρατία που εκτελείται».
Τόσο η Λεπέν, όσο και η Εθνική Συσπείρωση γνώριζαν πως η δίκη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο στην πορεία τους προς την εξουσία. Ωστόσο φάνηκαν αιφνιδιασμένοι, όχι τόσο από την καταδίκη, όσο από την απόφαση για την άμεση επιβολή της ποινής που στερεί το δικαίωμα στη Λεπέν να διεκδικήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο το 2027, είτε νωρίτερα όπως πολλοί εκτιμούν πως θα μπορούσε να συμβεί λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία.
Μάλιστα πηγές από το εσωτερικό της Εθνικής Συσπείρωσης, οι οποίες μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, ισχυρίστηκαν πως στην πραγματικότητα το κόμμα δεν έχει προετοιμαστεί για ένα μέλλον χωρίς τη Λεπέν, ακόμη και μετά την πρόταση των εισαγγελέων που έδειχνε πως η δίκη οδεύει προς μια καταδικαστική απόφαση.
Τα τρία θετικά σενάρια για τη Λεπέν
Ο δικηγόρος της Λεπέν ανακοίνωσε όπως αναμενόταν ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας. Για την επικεφαλής της ακροδεξιάς υπάρχουν τρία πιθανά θετικά σενάρια, αν και κανένα από αυτά δεν συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή.
Το πρώτο είναι να προλάβει να αθωωθεί, μέσω έφεσης, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Το δεύτερο είναι να καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, αλλά με μειωμένη ποινή και έχοντας εκτίσει ήδη ένα μέρος της να μπορέσει να συμμετάσχει σε εκλογές. Το τρίτο είναι να πετύχει η Λεπέν μια προσωρινή απόφαση για μη έκτιση της ποινής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, γεγονός που θα τις έδινε τη δυνατότητα να είναι υποψήφια ενώ η υπόθεση θα βρίσκεται ακόμη στη Δικαιοσύνη.
Πολλά μπορούν να συμβούν από τώρα έως το 2027, όμως δεδομένης της δημοτικότητας του κόμματος και εν γένει της ισχυροποίησης του ακροδεξιού χώρου στη Γαλλία, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ό,τι κι αν συμβεί, η καταδίκη της Λεπέν είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή αλλά δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο κεφάλαιο.
Ο διάδοχος Ζορντάν Μπαρντελά
Για την ώρα η Εθνική Συσπείρωση έχει μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο μπορεί να προσβλέπει: Στον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 29χρονο έμπιστο της Λεπέν και πρόεδρο του κόμματος τα τελευταία τρία χρόνια. Η ίδια είχε προαναγγείλει τη διάδοχη κατάσταση. Μιλώντας στο δίκτυο BFMTV, λίγα 24ωρα πριν από την καταδίκη της, είχε δηλώσει πως ο Μπαρντελά διαθέτει όλα τα στοιχεία και την ικανότητα «για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας».
Ο «υπαρχηγός» της, Ζορντάν Μπαρντελά, που αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη από τη Λεπέν, μέχρι στιγμής έχει κερδίσει πολλούς πόντους στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Νεαρός σε ηλικία, φιλόδοξος, ακροδεξιός με κουστούμι, τεχνοκρατικό στυλ και φιλοεπιχειρηματικές θέσεις, αποτελεί το «πουλέν» της Λεπέν που εξελίχθηκε σε έναν «αστέρα» της Εθνικής Συσπείρωσης.
Από το 2022 που ανέλαβε τη προεδρία του κόμματος, συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια επικοινωνιακής «μεταμόρφωσης» του, που μετέτρεψε σε «mainstream» την ακροδεξιά, οδηγώντας την μια ανάσα από την εξουσία. Ηγήθηκε με επιτυχία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωπαϊκές και βουλευτικές, υπήρξε ο υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης για την πρωθυπουργία και συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις, διευρύνοντας την απήχηση της μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων,
Πολλοί λοιπόν εκτιμούν πως θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει πραγματικά τις τύχες του κόμματος. Υπάρχουν όμως και αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έχει πραγματικά την ίδια απήχηση με τη Λεπέν ως προεδρικός υποψήφιος, καθώς δεν διαθέτει την εμπειρία της. «Ένα σχέδιο Β πρέπει να προετοιμαστεί, να σχεδιαστεί και να μελετηθεί καλά», είπε συνεργάτης της Λεπέν στο Politico, συμπληρώνοντας: «το δικό μας σχέδιο Β υπάρχει ήδη και είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός».
Η επόμενη ημέρα της Ακροδεξιάς στη Γαλλία
Είναι γεγονός πως η οικογένεια Λεπέν – που ηγείται εδώ και πέντε δεκαετίες της γαλλικής ακροδεξιάς – έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να ξεπερνάει σκάνδαλα, δικαστικές και εκλογικές ήττες και να επιστρέφει πιο δυνατή. Το εάν η Μαρίν Λεπέν θα πετύχει ξανά μια «επιστροφή» μένει να απαντηθεί. Όμως ήδη μπορεί να πανηγυρίζει, καθώς έχει καταφέρει να ενσωματώσει την ακροδεξιά στην κεντρική πολιτική σκηνή μιας χώρας που ιστορικά στοιχειώνεται από το ναζιστικό παρελθόν.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ο εκλογικός «εξοστρακισμός» της Μαρίν Λεπέν αναμφίβολα αλλάζει το τοπίο. Ο αποκλεισμός της φαίνεται να αποτελεί το τέλος των ονείρων της για την προεδρία, στην οποία βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Μπορεί όμως τελικά και να αποδειχθεί μια δύναμη ώθησης προς την εξουσία, συσπειρώνοντας και ενισχύοντας περαιτέρω τη γαλλική ακροδεξιά.
Ήδη προβάλλεται ως «πολιτική δίωξη» και αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τον ρόλο των δικαστών στην πολιτική ζωή της χώρας. Το γεγονός πως η Λεπέν – παρά την καταδίκη της – δεν κατηγορήθηκε για προσωπικό πλουτισμό, σε συνδυασμό με την εξαίρεση που αποφασίστηκε για άμεση εφαρμογή της ποινής, πριν από την εκδίκαση της έφεσης, εξυπηρετεί το αφήγημα περί «στοχοποίησης» και «θυματοποίησής» της από μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ που προσπαθεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο τα σκήπτρα στη Γαλλία.
«Υπάρχει κάτι τραγικό στην ιστορία της Λεπέν, αλλά υπάρχει και μια ευλογία… πάντα επιστρέφει», σχολίασε χαρακτηριστικά – και με αισιοδοξία – στο Politico ένας από τους στενότερους συνεργάτες της.