Κόσμος

Μιανμάρ: 1.700 νεκροί, 3.400 τραυματίες και εκατοντάδες αγνοούμενοι – «Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή»

«Αιμορραγεί» η Μιανμάρ μετά στον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Καμπανάκι Ερυθρού Σταυρού για «σύνθετη ανθρωπιστική κρίση».
Σεισμός στη Μιανμάρ
AP Photo/Aung Shine Oo

Όλο και πιο μεγάλη γίνεται η λίστα των νεκρών από τον σεισμό 7,7 βαθμών της Παρασκευής (28/3) στη Μιανμάρ, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό έχουν σπεύσει στη φτωχή αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη.

Ειδικότερα, η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον σεισμό ανέρχονται σε 1.700, οι τραυματίες σε 3.400 και οι αγνοούμενοι σε 300.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, τρεις ημέρες μετά την ασυνήθιστη έκκλησή του για διεθνή βοήθεια.

Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις γειτονικές χώρες της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικοτεχνική βοήθεια και διασώστες μαζί με τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, στην Ταϊλάνδη και συγκεκριμένα στην Μπανγκόκ, ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό ανήλθε στους 17 νεκρούς.

Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Καμπανάκι Ερυθρού Σταυρού για «σύνθετη ανθρωπιστική κρίση»

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησαν σήμερα Κυριακή (30/3) ότι η Μιανμάρ είναι αντιμέτωπη με «σύνθετη ανθρωπιστική κρίση».

Ο σεισμός της Παρασκευής, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, προκάλεσε την καταστροφή υποδομών, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των διασωστών ενώ ταυτόχρονα μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση που προστέθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Ματέου, ο περιφερειακός διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

«Το μέγεθος αυτής της καταστροφής είναι σημαντικό και η ανάγκη στήριξης επείγουσα», πρόσθεσε.

Σωστικές ομάδες από το εξωτερικό έφθασαν σήμερα στη Μιανμάρ για να βοηθήσουν τη φτωχή αυτή χώρα να αντιμετωπίσει την καταστροφή και ο Ερυθρός Σταυρός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι εθελοντές διανέμουν υλικό με πρώτες βοήθειες και άλλα αντικείμενα όπως κουβέρτες, συσκευασίες με είδη προσωπικής υγιεινής και μουσαμάδες.

«Η καταστροφή είναι εκτεταμένη και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ώρα με την ώρα», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, έκανε επείγουσα έκκληση για βοήθεια ύψους 113,60 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε 100.000 άνθρωποι να λάβουν στήριξη σωτήρια για τη ζωή τους.

Εξαφανίστηκαν κτίρια και ολόκληρες γειτονιές στη Μιανμάρ – Δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τον σεισμό

Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μιανμάρ, στη Μανταλέι, αποκαλύπτουν οι δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar, οι οποίες καταγράφουν το πριν και το μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ.

Ο μέγα-σεισμός κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές της χώρας, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο τελευταίος χρονικά απολογισμός, σύμφωνα με τη στρατιωτική χούντα της χώρας, αναφέρει ότι τα θύματα του σεισμού στη Μιανμάρ έχουν ανέλθει σε 1.644. Επίσης, οι τραυματίες είναι 3.408.

Είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων να μην ανταποκρίνεται στην αλήθεια, δεδομένου ότι η Μιανμάρ είναι μια χώρα όπου η χούντα ελέγχει ασφυκτικά τη ροή των πληροφοριών.

Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000, θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τις 100.000, καθώς και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

Το καθεστώς ανακοίνωσε επίσης ότι 1.591 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή της Μανταλέι, το επίκεντρο του σεισμού.

Δείτε δορυφορικές φωτογραφίες από τη Μανταλέι:

Πριν τον σεισμό
Μετά τον σεισμό
Πριν τον σεισμό
Μετά τον σεισμό
Πριν τον σεισμό
Μετά τον σεισμό
Πριν τον σεισμό
Μετά τον σεισμό
Πριν τον σεισμό
Μετά τον σεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τέμπη: Συλλαλητήριο στην Κατερίνη παρουσία 16 οικογενειών θυμάτων - «Ελάτε δίπλα μας»