Κόσμος

«Tesla Takedown»: Διαδηλώσεις κατά του Έλον Μασκ στις αντιπροσωπείες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο

Πάνω από 200 διαμαρτυρίες όλο τον κόσμο κατά της Tesla και του Έλον Μασκ. Οι 3 οδηγίες του κινήματος. «Ανατρέπεται η χώρα μας από ολιγάρχες».
TESLA
AP Photo/Lindsey Wasson

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν χθες Σάββατο (29/3) κατά του Έλον Μασκ και του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις έξω από αντιπροσωπείες της Tesla.

«Tesla Takedown»: Οι 3 οδηγίες του κινήματος κατά του Έλον Μασκ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά από κάθε εκθεσιακό χώρο της Tesla στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι διοργανωτές των διαμαρτυριών ζήτησαν από τον κόσμο να κάνει τρία πράγματα:

  • να μην αγοράσει Tesla,
  • να πουλήσει μετοχές της Tesla και
  • να συμμετάσχει στο κίνημα «Tesla Takedown».

«Βλάπτοντας την Tesla σταματάμε τον Μασκ», αναφέρει ένα από τα συνθήματα της ομάδας. «Το να σταματήσουμε τον Μασκ θα βοηθήσει να σώσουμε ζωές και τη δημοκρατία μας».

Οι χώρες όπου έγιναν διαδηλώσεις σε αντιπροσωπείες της Tesla

Το Σάββατο, με περισσότερες από 200 διαμαρτυρίες να έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι μπροστά από εκθεσιακούς χώρους της Tesla στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε συγκέντρωση ήταν τοπικά οργανωμένη με πρωτότυπα θέματα. Στην Ιρλανδία ήταν το «Smash the Fash» και στην Ελβετία το «Down with Doge». Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Bluesky από το Tesla Takedown έδειχναν διαδηλωτές στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, κοντά στο σημείο όπου ήταν προηγουμένως τα κεντρικά γραφεία της Tesla, και στο Όστιν του Τέξας, όπου βρίσκονται τώρα τα κεντρικά της γραφεία.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι επικεφαλής του λεγόμενου «τμήματος κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (DOGE), στο οποίο έχει ανατεθεί η μείωση των ομοσπονδιακών προϋπολογισμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, αν και ο Μασξ δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι «σχεδόν κανείς δεν έχει απολυθεί».

Ο Μασκ και η Tesla δεν απάντησαν σε αιτήματα του Guardian για σχολιασμό.

Στο Σαν Φρανσίσκο, ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων συγκεντρώθηκε μπροστά από τον εκθεσιακό χώρο της Tesla. Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στον πολυσύχναστο δρόμο και τη διαχωριστική νησίδα, προκαλώντας σύγχυση στα αυτοκινούμενα Waymos που προσπαθούσαν να παρακάμψουν τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονταν.

«Διαμαρτύρομαι γιατί αυτό που βλέπω είναι μια εχθρική κατάληψη της χώρας μας»

Ένα boombox έπαιζε το «We’re Not Gonna Take It» των Twisted Sister και τα αυτοκίνητα περνούσαν κορνάροντας με ενθουσιασμό. Ακόμη και τα διερχόμενα ταχυδρομικά φορτηγά, τα δημόσια λεωφορεία και τα πυροσβεστικά οχήματα κορνάριζαν για υποστήριξη. Ο κόσμος κρατούσε πινακίδες με συνθήματα όπως «Κάψε τη σβάστικά σου πριν σε κάψει». Άλλοι κυμάτιζαν τεράστιες αμερικανικές σημαίες τοποθετημένες ανάποδα.

Ο εκθεσιακός χώρος της Tesla που εκτείνεται σε μήκος τετραγώνου είχε αδειάσει από όλα τα αυτοκίνητα και μόνο μερικοί φρουροί ασφαλείας στέκονταν μέσα, ενώ έξω από αυτόν βρίσκονταν μερικοί αστυνομικοί του Σαν Φρανσίσκο. Κάποια στιγμή, μια ομάδα τεσσάρων ανδρών που φορούσαν κόκκινα καπέλα Maga και μαύρες μπλούζες Doge περπάτησε μέσα στο πλήθος, αλλά όλα παρέμειναν ήρεμα.

«Είμαι εδώ έξω και διαμαρτύρομαι γιατί αυτό που βλέπω είναι μια εχθρική κατάληψη της χώρας μας», δήλωσε η Μάιρα Λέβι. «Αυτό δεν είναι εντάξει για μένα. Αυτό δεν είναι εντάξει για όλους μας». Η φίλη της, Κάρεν Χάισλερ, πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν ψηφίσαμε γα κάτι τέτοιο».

Στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, ο εκθεσιακός χώρος της Tesla κλείνει κάθε Σάββατο τον τελευταίο μήνα λόγω των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, σύμφωνα με πωλητές από γειτονικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Μόνο οι φρουροί ασφαλείας είχαν παραμείνει για να φρουρούν το κτίριο.

Στη Νέα Υόρκη, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της Tesla συγκεντρώθηκαν έξω από τον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας στο Μανχάταν. Η Sophie Shepherd, 23 ετών, εξήγησε ότι η συγκέντρωση δεν αφορούσε διαμαρτυρία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τον Μασκ, ο οποίος ουσιαστικά διοργάνωσε μια έκθεση αυτοκινήτων Tesla στο γκαζόν του Λευκού Οίκου», δήλωσε η ίδια. «Θέλουμε να διαταράξουμε την επιχείρησή του όσο το δυνατόν περισσότερο, οπότε αυτό περιλαμβάνει όλα τα Tesla και όχι μόνο το Cybertruck».

«Ανατρέπεται η χώρα μας από ολιγάρχες»

Ο Μάρτι, 82 ετών, δήλωσε ότι συμμετέχει στη συγκέντρωση της Νέας Υόρκης «επειδή ανησυχώ για τη χώρα μου». Στη δεκαετία του 1960, διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ. «Τώρα, είναι η ανατροπή της χώρας μας από ολιγάρχες», είπε. Το συλλαλητήριο, συνέχισε, ήταν ένα μήνυμα προς «αυτόν τον τύπο Έλον που εξαγοράζει την κυβέρνησή μας».

Στην Ουάσινγκτον, οι διοργανωτές διοργάνωσαν συγκέντρωση μπροστά από ένα νέο εκθεσιακό χώρο Tesla στο Τζορτζτάουν, με θέμα «Tesla Takedown Dance Party».

«Η υποκρισία είναι τόσο βαθιά», δήλωσε η Manissa Maharawal, επίκουρη καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, η οποία έχει μελετήσει τις διαμαρτυρίες και επισημαίνει ότι η Tesla έχει λάβει δισεκατομμύρια σε κρατική χρηματοδότηση. «Είναι αυτή η εταιρεία που έχει επιδοτηθεί με πολλούς τρόπους από την κυβέρνηση, αλλά τώρα ο διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να διαλύσει την κυβέρνηση επειδή νομίζει ότι ξέρει καλύτερα από όλους, επειδή προέρχεται από τη βιομηχανία τεχνολογίας».

Στις ΗΠΑ, διαμαρτυρίες έγιναν σχεδόν σε όλες τις πολιτείες, από τα βορειοανατολικά, τα νότια και τα μεσοδυτικά μέχρι τη δυτική ακτή. Στις πολιτείες με τις περισσότερες προγραμματισμένες συγκεντρώσεις περιλαμβάνονταν η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη, η Φλόριντα, το Τέξας, η Ουάσινγκτον και η Καλιφόρνια, που συνολικά ξεπερνούσαν τις 100. Αρκετές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ολόκληρο τον Καναδά.

Στο Λονδίνο, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν εκθεσιακό χώρο της Tesla κατά μήκος της λεωφόρου A40 στο δυτικό Λονδίνο.

«Ο Μασκ είναι εξαιρετικά απεχθής. Χρηματοδοτεί την ακροδεξιά και σημαίνει ότι όσοι Ρεπουμπλικάνοι μιλήσουν, καταλήγουν να μην χρηματοδοτούνται στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Νάιτζελ Γουόρνερ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

«Είναι πολύ συγκλονιστικό για να μην κάνουμε τίποτα», δήλωσε η Louise Cobbett-Witten, η οποία έχει οικογένεια στις ΗΠΑ και διαμαρτυρόταν στην αντιπροσωπεία της Tesla στο δυτικό Λονδίνο. «Υπάρχει πραγματική παρηγοριά στο να συγκεντρωθούμε με αυτόν τον τρόπο. Όλοι πρέπει να κάνουν κάτι. Δεν έχουμε κάποια μεγάλη στρατηγική πέρα από το να στεκόμαστε στην άκρη του δρόμου, κρατώντας πινακίδες και φωνάζοντας».

«Είμαστε ένα μη βίαιο κίνημα διαμαρτυρίας»

Οι διοργανωτές του Tesla Takedown επανέλαβαν την ανάγκη οι άνθρωποι να συνεχίσουν να μιλούν και να διαμαρτύρονται κατά του Μασκ, του Τραμπ και του DOGE. Το διακύβευμα είναι υψηλό και «κανείς δεν έρχεται να μας σώσει», λένε στην ιστοσελίδα τους.

Η Maharawal, από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από αυτό το συναίσθημα, λέγοντας: «Το γεγονός ότι υπάρχει μια πανεθνική και παγκόσμια διαμαρτυρία που λέει «κανείς δεν έρχεται να μας σώσει» απλώς δείχνει το επίπεδο του θυμού και της απελπισίας αυτή τη στιγμή».

Οι διοργανωτές φρόντισαν επίσης να κρατήσουν αποστάσεις από τους βίαιους βανδαλισμούς που έχουν γίνει εναντίον εκθεσιακών χώρων της Tesla. Δεκάδες εγκαταστάσεις της Tesla έχουν δεχτεί επιθέσεις μέσα στη νύχτα με βόμβες μολότοφ, πυροβολισμούς ή γκράφιτι.

«Είμαστε ένα μη βίαιο κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση», αναφέρει η ομάδα. «Είμαστε αντίθετοι με τη βία και την καταστροφή περιουσίας. Η ειρηνική διαμαρτυρία σε δημόσια περιουσία δεν είναι εγχώρια τρομοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Δήμητρα Λιάνη Chevron Left
Δήμητρα Λιάνη: «Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ και έφυγε»