Κόσμος

Σεισμός στη Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί – Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης στα συντρίμμια

Η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα δήλωσε ότι έξι περιοχές στη Μιανμάρ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό.
Σεισμός στη Μιανμάρ, 28 Μαρτίου 2025
AP | Aung Shine Oo

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ ύστερα από ισχυρό σεισμό, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (29/3), ξεπέρασε τους 1.000 και άλλοι 1.670 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι άλλοι 68 αγνοούνται και διέταξε άμεση προσπάθεια διάσωσης μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ.

Πάντως, ο σεισμός στη Μιανμάρ έγινε περίπου στις 12:50 [τοπική ώρα] της Παρασκευής (28/3) σε μικρό εστιακό βάθος. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Μανταλέι. Επίσης, υπήρξαν μετασεισμοί, με έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών να σημειώνεται 12 λεπτά αργότερα.

Ακόμα, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον ηγέτη της Μιανμάρ μετά τον σεισμό και, σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ, μίλησαν τηλεφωνικά. Μια κινεζική ομάδα διάσωσης έφτασε το Σάββατο (29/3) στη Γιανγκόν, δηλαδή στην πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν, επίσης, να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση.

Ο σεισμός έπληξε και την Ταϊλάνδη

Η γειτονική Ταϊλάνδη επλήγη επίσης από τον σεισμό, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, οκτώ να τραυματιστούν και 79 να αγνοούνται. Κτήρια σε πέντε πόλεις και κωμοπόλεις της Μιανμάρ κατέρρευσαν, μαζί με μια σιδηροδρομική γέφυρα και μια οδική γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Γιανγκόν – Μανταλέι, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας κάτοικος είπε ότι «έτρεξαν έξω από το σπίτι καθώς όλα άρχισαν να τρέμουν» και πρόσθεσε ότι «είδε ένα πενταώροφο κτήριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια [του]». Η φυσική καταστροφή – ο μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή αυτή εδώ και σχεδόν 80 χρόνια – έρχεται καθώς η Μιανμάρ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι προσπάθειες αναζήτησης συνεχίστηκαν, το πρωί του Σαββάτου (29/3), καθώς ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσαντχάρτ Σιττιπούντ, δήλωσε ότι θεωρείται ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι ζωντανοί στα συντρίμμια. Επίσης, οι περισσότερες γραμμές του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της πόλης επανήλθαν σε κανονική λειτουργία το πρωί του Σαββάτου (29/3), σύμφωνα με τους διαχειριστές τους.

Από την πλευρά του, ο υποστράτηγος Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, δήλωσε στο MRTV ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση αίματος στις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς κάλεσε τους αιμοδότες να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντιζαρίκ, δήλωσε ότι το προσωπικό του ΟΗΕ εργάζεται για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν από τον σεισμό και το εύρος των ανθρωπιστικών αναγκών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μιανμάρ

Επίσης, η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα δήλωσε ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Σαγκαΐνγκ, στην περιοχή Μανταλέι, στην περιοχή Μαγκγουέι και στη βορειοανατολική πολιτεία Σαν, στην περιοχή του Συμβουλίου Νάι Πι Τάου και στην περιοχή Μπάγκο.

«Η κυβέρνηση διέταξε την ταχεία διερεύνηση των ζημιών σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε η χούντα σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας: «Θα πραγματοποιήσουμε άμεσα επιχειρήσεις αρωγής και ανακούφισης. Θα εργαστούμε, επίσης, για την παροχή της απαραίτητης ανακούφισης από καταστροφές και ανθρωπιστικής βοήθειας.»

Τέλος, ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ομάδων του να φτάσουν στις περιοχές Μανταλέι και Σαγκαΐνγκ, καθώς και στη νότια πολιτεία Σαν, γίνονται πιο δύσκολες λόγω των κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτροδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οδηγίες για τις εγγραφές των μαθητών στην Α' Δημοτικού - Τι ισχύει για παιδιά χωρίς ΑΜΚΑ