«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία», επαναλαμβάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Τζέι Ντι Βανς, πήρε την… κρυάδα στην αυτοδιοικούμενη περιοχή της Αρκτικής. Όχι μόνο κυριολεκτικά, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με πολικές θερμοκρασίες, αλλά και μεταφορικά, αφού σχεδόν παράλληλα με την επίσκεψή του ανακοινώθηκε ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός.
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία. Κυρίως, για τη διεθνή ασφάλεια, πρέπει να έχουμε τη Γροιλανδία», επανέλαβε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αφήσει στη «φροντίδα» της περιοχής στη Δανία ή σε οποιονδήποτε άλλον.
«Αν δείτε τους θαλάσσιους διαύλους, έχουμε κινεζικά και ρωσικά πλοία παντού (…)», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τραμπ και συμπλήρωσε πως «δεν βασιζόμαστε στη Δανία ή σε οποιονδήποτε άλλον να επιληφθεί αυτής της κατάστασης».
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος μετέβη κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (28/3) στην αμερικανική βάση του Πιτούφικ, στον βορρά της Γροιλανδίας, ανέφερε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ασφάλεια της Αρκτικής θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές του να θέσει υπό τον έλεγχό του το νησί.
Ο Βανς… πάγωσε με τη Γροιλανδία: «Εδώ κάνει ψοφόκρυο»
Ο Βανς χαιρέτισε τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε αυτήν την απομονωμένη βάση, 1.200 χιλιόμετρα βορείως του Αρκτικού Κύκλου και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους.
«Ο πρόεδρος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια της Αρκτικής, όπως όλοι ξέρετε και αυτό θα μεγαλώνει συνεχώς τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
Κατά την άφιξή του στη βάση, ο Βανς σχολίασε ότι «εδώ κάνει ψοφόκρυο και κανείς δεν μου το είπε», προκαλώντας τα γέλια των παραβρισκόμενων. Η θερμοκρασία στο Πιτούφικ εκείνη τη στιγμή ήταν -19 βαθμοί Κελσίου.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης η σύζυγος του Βανς, Ούσα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ.

Το αρχικό πλάνο των ΗΠΑ ήταν να επισκεφθούν τη Γροιλανδία η σύζυγός του Βανς και ο Γουόλτς για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ελκήθρων με σκύλους, μολονότι δεν είχαν προσκληθεί ούτε από τις Αρχές της Γροιλανδίας, ούτε από εκείνες της Δανίας.
Λόγω των έντονων διαμαρτυριών, η αντιπροσωπεία επέλεξε τελικά να πάει μόνο στη στρατιωτική βάση και να μην συναντηθεί με πολίτες. Με βάση τους όρους της συμφωνίας του 1951, οι ΗΠΑ μπορούν να επισκέπτονται τη βάση όποτε επιθυμούν, αρκεί να ενημερώνουν τη Γροιλανδία και τη Δανία.
Βανς: Η Δανία δεν έχει κάνει καλή δουλειά στη Γροιλανδία
Όπως ο Ντόναλντ Τραμπ έτσι και ο Τζέι Ντι Βανς εκτίμησε ότι η Δανία «δεν έχει κάνει καλή δουλειά» στη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια, με τις δηλώσεις που έκανε ενώπιον των αμερικανικών στρατευμάτων.
«Η Δανία δεν εγγυήθηκε καλά την ασφάλεια της Γροιλανδίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Η διαφωνία μας είναι πραγματικά με την ηγεσία της Δανίας. Δεν επενδύσατε αρκετά στον λαό της Γροιλανδίας και στην ασφάλεια αυτής της απίστευτης και υπέροχης ηπειρωτικής έκτασης που κατοικείται από απίστευτους ανθρώπους».
«Είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που θα αλλάξει», τόνισε ο Βανς στους δημοσιογράφους από την αμερικανική βάση στο Πίτουφικ και ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα επενδύσει στην ασφάλεια «και με πρόσθετα πολεμικά πλοία».
Η Γροιλανδία είναι λιγότερο ασφαλής τώρα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από λίγες δεκαετίες και το νησί της Αρκτικής θα ήταν καλύτερα υπό την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι υπό τη διοίκηση της Δανίας, ανέφερε ακόμη και έστειλε το μήνυμα: «Νομίζω ότι θα ήσασταν πολύ καλύτερα… να έρθετε κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι ήσασταν κάτω από ομπρέλα ασφαλείας της Δανίας».
«Έχετε υποτιμήσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας», ανέφερε ακόμη ο Βανς, απευθυνόμενος στους Δανούς και κάλεσε σε «σεβασμό στην αυτοδιάθεση των Γροιλανδών».
«Πιστεύουμε ότι η Γροιλανδία θα συνεργαστεί τελικά με τις ΗΠΑ, ότι οι Γροιλανδοί θα επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία, και τότε θα έχουμε συνομιλίες», ανέφερε ακόμη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Γροιλανδία: Σχηματίστηκε κυβέρνηση μέγα-συνασπισμού
Παράλληλα με την επίσκεψη Βανς, η Γροιλανδία απέκτησε μια κυβέρνηση συνασπισμού, με ευρεία πλειοψηφία, προκειμένου να «αντιμετωπίσει την ισχυρή εξωτερική πίεση», όπως ανακοίνωσε ο νέος της πρωθυπουργός.
«Το 75% του πληθυσμού είναι ενωμένο μέσα από αυτόν τον συνασπισμό», δήλωσε ο Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ομάδας του, στην οποία συμμετέχει ο πρώην πρωθυπουργός, Μούτε Έγκεντε, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.
«Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στην άκρη τις διαφωνίες μας και τις διαφορές μας (…), επειδή μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή πίεση στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Νίλσεν.
Όσον αφορά την επίσκεψη Βανς, ο Νίλσεν δήλωσε ότι υποδηλώνει «έλλειψη σεβασμού» προς τους Γροιλανδούς, τους οποίους κάλεσε να επιδείξουν ενότητα απέναντι στις «εξωτερικές πιέσεις».
Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά αναδείχθηκε νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαρτίου. Το κόμμα Naleraq, υπέρμαχο μιας γρήγορης ανεξαρτησίας, που κατετάγη δεύτερο στις κάλπες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24/3) ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

«Η άμεση ανάγνωση (της κυβέρνησης) είναι σίγουρα ότι οι συζητήσεις σχετικά με μια πολύ ταχεία διαδικασία προς την ανεξαρτησία παραμερίζονται, διότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή», επισήμανε η Καρίνα Ρεν, διευθύντρια του προγράμματος Αρκτική στο Πανεπιστήμιο του Άλμποργκ (Δανία).
Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «η οικοδόμηση ενός Κράτους πρόνοιας, που να σκεφθεί την ανάπτυξη, να αναλογιστεί πώς θα δημιουργήσει μια σταθερή οικονομία».
Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Δανίας εξέδωσε επίσης μια ανακοίνωση υποστήριξης προς τους Γροιλανδούς. «Ζούμε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η αγάπη μου για τη Γροιλανδία και τους ανθρώπους της είναι ανέπαφη», ανέφερε ο Φρέντερικ με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.