Τη νέα εκδοχή της συμφωνίας για τα ορυκτά στρατηγικής σημασίας παρέλαβε η Ουκρανία από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (28/3) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο για μια νέα εκδοχή «εντελώς διαφορετική» από το προηγούμενο πλαίσιο.
«Η ουκρανική πλευρά (…) έλαβε επισήμως σήμερα τις αμερικανικές προτάσεις», ανέφερε ο Ζελένσκι χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες της νέας εκδοχής.
Ο Ζελένκσι είπε ότι το προσχέδιο συμφωνίας είναι «εντελώς διαφορετικό» από όσα συζητούσε και θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη από τις νομικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια συμφωνία που απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της και ότι δεν θα αναγνωρίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ως δάνειο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στον Λευκό Οίκο, στις 28 Φεβρουαρίου, η στρατιωτική βοήθεια που έδινε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ήταν ένα από τα ζητήματα που βρέθηκε στο επίκεντρο.
Μάλιστα, ο Τραμπ κατηγόρησε -μαζί με τον αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς- τον Ζελένσκι ότι αποδείχθηκε αχάριστος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όλο αυτό το διάστημα στήριξαν έμπρακτα με στρατιωτική βοήθεια την Ουκρανία.
Λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε την αποστολή κάθε στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Η απόφαση αφορά δισεκατομμύρια δολάρια σε πυρομαχικά, οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων παραδόσεων που είχαν συμφωνηθεί επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει συνολικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με το Committee for a Responsible Federal Budget. Μόνο τον Δεκέμβριο, λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επιπλέον 5,9 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική στήριξη.
Νέες «βολές» Ζελένσκι κατά Πούτιν
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο, με την πρότασή του για μια «μεταβατική κυβέρνηση» στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Όλα αυτά που κάνει καθυστερούν κάθε δυνατότητα (…) διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου», σχολίασε.
«Ο Πούτιν φοβάται τις συνομιλίες μαζί μου», ισχυρίστηκε. Όπως είπε, η χώρα του θα συμφωνούσε για τη διεξαγωγή συνομιλιών με οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της Ρωσίας, πέραν του Πούτιν.
Ukrainska Pravda: Η νέα πρόταση παραβιάζει όλες τις «κόκκινες γραμμές»
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η πρόταση της Ουάσιγκτον που έχει πλέον στα χέρια της η κυβέρνηση του Κιέβου, δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την Ουκρανία.
Η αμερικανική κυβέρνηση συντάσσει εδώ και αρκετές εβδομάδες μια συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
Η Ουκρανία δήλωνε έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία και ο Ζελένσκι πήγε στην Ουάσιγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η επίσκεψή του κατέληξε σε αντιπαράθεση, σε απευθείας μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο, με τους Τραμπ και Βανς.
Οι λεπτομέρειες της νέας εκδοχής δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, ωστόσο Ουκρανοί βουλευτές και τοπικά ΜΜΕ την επέκριναν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το έγγραφο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, «η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε όλες τις συμβιβαστικές λύσεις που συμφωνήθηκαν πριν από έναν μήνα» και το νέο κείμενο «παραβιάζει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές» της Ουκρανίας, η οποία «στερείται ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της» και υποχρεώνεται «να αποπληρώσει όλη την αμερικανική βοήθεια που έλαβε».
Η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, όπως ζητά με επιμονή το Κίεβο, προσθέτει η εφημερίδα.