Κόσμος

Δραματική νύχτα σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη – Ψάχνουν στα τυφλά για ζωή στα χαλάσματα

Εικόνες αποκάλυψης μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ - Φωνές για βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια.
Σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, μετά τον μεγάλο σεισμό στη Μιανμάρ

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ από τον πολύ ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε την Παρασκευή (28/3) και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια και υποδομές, ενώ ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης γκρεμίστηκε στη γειτονική Ταϊλάνδη.

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στην πόλη Μάνταλεϊ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή. Ακολούθησε ένας επίσης ισχυρός μετασεισμός και πολλοί μικρότεροι.

Το Μάνταλεϊ η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Μιανμάρ με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους, είναι η αρχαία βασιλική πρωτεύουσα της χώρας και το κέντρο της βουδιστικής λατρείας.

Δυστοπικό σκηνικό στη Μιανμάρ: Καταστράφηκαν γέφυρες, δρόμοι και κτίρια

Ένας διασώστης στην Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και σήμερα προάστιο της Μάνταλεϊ, περιέγραψε: «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει ισοπεδωμένη». Εκτίμησε επίσης ότι γκρεμίστηκε το ένα πέμπτο των κτιρίων.

«Λάβαμε κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν, αλλά δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, δεν έχουμε αρκετά χέρια, ούτε μηχανήματα για να μετακινήσουμε τα χαλάσματα, όμως δεν θα σταματήσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.

Γέφυρες, δρόμοι και κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ανέφεραν κάτοικοι και τα τοπικά MME.

AP Photo / Aung Shine Oo

Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ, προειδοποίησε ότι υπάρχουν και άλλα θύματα και ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια.

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ, MRTV έκανε λόγο για 144 νεκρούς και 732 τραυματίες. Αργότερα ο απολογισμός αυτός αυξήθηκε σε τουλάχιστον 150, αλλά μοιάζει βέβαιο πως τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, αν όχι πολλαπλάσια.

Μια αμερικανική ανάλυση που βασίζεται στο βάθος και το μέγεθος του σεισμού, εκτιμά ότι θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί και σοβαρές οικονομικές απώλειες. Οι περιοχές Σαγκαΐνγκ και Μεϊκτίλα θα πληγούν περισσότερο.

Οι προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας περιπλέκονται από το γεγονός ότι η στρατιωτική χούντα έχει εμπλακεί σε μια σύγκρουση με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

AP / Aung Shine Oo

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται για να στηρίξουν τους πληγέντες.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ, δεδομένου του υψηλού αριθμού των ήδη εκτοπισμένων κατοίκων, τις μεγάλες ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Μάχη στα χαλάσματα του ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην Μπαγκόκ

Την ίδια ώρα, στην Μπανγκόκ, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα ερείπια του ουρανοξύστη που κατέρρευσε.

Οκτώ από τα εννέα θύματα στην Ταϊλάνδη σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ο ουρανοξύστης, δήλωσε ο αντικυβερνήτης Ταβίντα Καμολβέτζ. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100.

Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, πολλοί άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους -μεταξύ αυτών ήταν και πελάτες ξενοδοχείων με τις ρόμπες τους ή με μαγιό. Τα νερά έτρεχαν σαν καταρράκτης από την πισίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.

Έλληνες από την Μπανγκόκ αφηγήθηκαν στο iEidiseis.gr τις στιγμές τρόμου που έζησαν, τι αντίκρισαν την ώρα του σεισμού, την κατάσταση πoυ επικρατεί και τη δύσκολη νύχτα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δραματική εκτίμηση Λέκκα για τα θύματα του σεισμού

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% να έχουμε 50.000 μέχρι 100.000», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Λαμβάνοντας υπόψιν γεωλογικά – γεωδυναμικά κριτήρια, κτίρια δομημένου ιστού και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει Αμερικανοί συνάδελφοι και μερικές εικόνες που έχουμε δει, πραγματικά επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση», εξήγησε ο καθηγητής.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μιανμάρ έκρουσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS), η οποία αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ρευστοποίησης του εδάφους μετά τον ισχυρό σεισμό.

Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία το έδαφος, που είναι κορεσμένο με νερό, χάνει τη συνοχή του και αποκτά τις ιδιότητες λάσπης. Η ρευστοποίηση μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί ζημιές σε κτίρια και υποδομές, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.

Δείτε πώς κατέγραψε τις εξελίξεις στη Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη το iEidiseis.gr:

LIVE

23:24:32

Λέκκας: «Οι νεκροί μπορούν να φτάσουν τις 100 χιλιάδες»

Την εφιαλτική εκτίμηση ότι οι νεκροί από τον σεισμό στη Μιανμάρ μπορεί να φτάσουν και τις 100 χιλιάδες, έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και στους παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία με τους εκατοντάδες νεκρούς.

«Είχαμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό. Έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές σε τόσο εκτεταμένη έκταση. Οι ζημιές οφείλονται σε άλλους λόγους. Η αισθητότητα του σεισμού είναι μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε και με κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων. Έχουμε ένα ρήγμα βορράς-νότος και τα σεισμικά κύματα μετακινούνται στην Κίνα ή την Ταϊλάνδη», είπε.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις τεκτονικές πλάκες στην περιοχή, που φέρνουν συχνά μεγάλους σεισμούς.

«Υπάρχει μια πανσπερμία τεκτονικών πλακών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με δύο πλάκες, με μασίφ σχηματισμούς και με τεράστια σεισμική δραστηριότητα. Είμαστε στο όριο δύο μεγάλων τεκτονικών πλακών που χαρακτηρίζονται από υψηλή σεισμικότητα», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας: «Έχουμε δηλαδή δύο μεγάλες πλάκες, μασίφ σχηματισμοί οι οποίοι κινούνται κατά μήκος του ρήγματος και έχουμε αυτή την τεράστια σεισμική δραστηριότητα. Είμαστε στο όριο ουσιαστικά δυο μεγάλων τεκτονικών πλακών που χαρακτηρίζονται από υψηλή σεισμικότητα. Και η περιοχή, βεβαίως, χαρακτηρίζεται και αυτή από υψηλότατη σεισμικότητα -όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και οι άλλες που είναι προς τον βορρά και προς τον νότο».

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% να έχουμε 50.000 μέχρι 100.000. Λαμβάνοντας υπόψιν γεωλογικά – γεωδυναμικά κριτήρια, κτίρια δομημένου ιστού και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει Αμερικανοί συνάδελφοι και μερικές εικόνες που έχουμε δει, πραγματικά επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση», σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως είπε, «μπορεί αυτή η εκτίμηση να είναι πραγματική, αλλά δεν θα τη μάθουμε, δεδομένου ότι οι πληροφορίες οι οποίες διοχετεύονται προς το εξωτερικό είναι πάρα πολύ λίγες».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης πως «ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουμε σε 1.400 χιλιόμετρα ζημιές στην Μπανγκόκ. Οι ζημιές αυτές, είναι εντοπισμένες σε πολύ υψηλά κτήρια, δηλαδή κτήρια των 20, 40, 60 ορόφων. Δικαιολογείται πλήρως αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι τα σεισμικά κύματα, όταν διατρέχουν αυτή τη μεγάλη απόσταση, οι περίοδοι των σεισμικών κυμάτων είναι μεγάλη. Αυτή η περίοδος συντονίζεται με τα κτίρια τα οποία έχουν και αυτά μεγάλη ιδιοπερίοδο. Συνεπώς, έχουμε απόλυτο συντονισμό των ψηλών κτιρίων, γι’ αυτό έχουμε και εντοπισμένες βλάβες στα πολύ υψηλά κτίρια».

Τέλος, για το εάν θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα, εξήγησε πως «πρέπει να υπάρξει ένας σεισμός της τάξεως των 7,2 βαθμών για να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση εκτόνωσης, αλλά εκτιμώ ότι, επειδή είναι ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης, το οποίο μετακινείται προς τα νότια και προς τα βόρεια, θα συνεχιστούν αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί και προς την πλευρά της Κίνας, αλλά και προς την πλευρά της Ινδονησίας, στην μπάντα και στην Ταϊλάνδη βεβαίως».

 
23:06:17

Καθηγητής περιέγραψε πώς έσωσε τους μαθητές του από τον σεισμό

Ένας άνδρας από το Μπάνγκορ της Βόρειας Ιρλανδίας περιέγραψε πώς απομάκρυνε τα παιδιά από το δημοτικό τους σχολείο, καθώς ο σεισμός των  7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ έπληξε και την Μπανγκόκ.

Ο Ρομπ Φολς, που εργάζεται ως δάσκαλος, κατάφερε να σώσει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους μαθητές του. Ανέφερε ότι η τάξη «άρχισε να περιστρέφεται και να ταλαντεύεται» όταν ξεκίνησε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Ήταν λίγο τρελό πραγματικά… Τα στόρια έτρεμαν, δεν καταλάβαινα πραγματικά τι συνέβαινε», δήλωσε στο BBC News και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο να μείνεις σταθερός για να βγάλεις τα παιδιά έξω στην ασφάλεια».

Μερικοί από τους μαθητές ήταν πολύ αναστατωμένοι, είπε, που σημαίνει ότι ο Φολς έπρεπε να «φερθεί πολύ ψύχραιμα» και να κατευνάσει τον φόβο τους, καθώς τους συνόδευε εκτός από το σχολικό κτίριο.

22:36:01

Πάνω από 150 οι νεκροί λόγω του σεισμού στη Μιανμάρ

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ από τον πολύ ισχυρό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια και υποδομές, ενώ ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης γκρεμίστηκε επίσης στη γειτονική Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

22:28:40

Καμπανάκι από τη Unicef για τα παιδιά στη Μιανμάρ

Εκπρόσωπος της Unicef ​​ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του σεισμού της 28ης Μαρτίου 2025 θα είναι «καταστροφικές» για τα παιδιά που ζουν στη Μιανμάρ.

Ο Τρέβορ Κλερκ, σύμβουλος έκτακτης ανάγκης της Unicef ​​για την περιοχή, τόνισε ότι η Μιανμάρ είναι «ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον πλανήτη για τα παιδιά» και ο σεισμός αυτός «μόνο επιδεινώνει την τραγική κατάστασή τους».

Ο Κλερκ σημείωσε ακόμη ότι είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε άμεσες πληροφορίες επί τόπου στη Μιανμάρ, αλλά ο οργανισμός «θα δει πόσο άσχημα είναι τις επόμενες ημέρες».

Στο μεταξύ, η Unicef ​​φέρνει προμήθειες από το εξωτερικό για να καλύψει αυτό που έχει περιγράψει ως «βασικές ανάγκες των παιδιών».

22:25:27

Τρομακτικό βίντεο από την ώρα του σεισμού

Ένα ακόμη βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει πολλές στιγμές από την ώρα που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος στη Μιανμάρ, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

22:08:18

Προσωπικό νοσοκομείου βγάζει τους ασθενείς με φορεία

Συγκλονιστικό το βίντεο από την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, με το προσωπικό νοσοκομείου να βγάζει τους ασθενείς στον δρόμο, μετά τον μεγάλο σεισμό στη γειτονική Μιανμάρ.

21:59:45

Γυναίκα γέννησε μωρό σε δρόμο της Μπανγκόκ

Μια γυναίκα γέννησε ένα μωρό σε έναν δρόμο της Μπανγκόκ, λίγο μετά την εκκένωση του μαιευτηρίου στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να γεννήσει, έπειτα από τον μεγάλο σεισμό στη γειτονική Μιανμάρ και τις δονήσεις που ακολούθησαν.

Η ασθενής ήταν ξαπλωμένη σε φορείο, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου την περικύκλωσε και γέννησε το μωρό.

Ασθενείς τόσο από το King Chulalongkorn Memorial Hospital όσο και από το νοσοκομείο BNH μεταφέρθηκαν από το προσωπικό σε ένα πάρκο. Μερικοί από αυτούς ήταν σε φορεία και άλλοι σε αναπηρικά καροτσάκια.

Το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε επίσης να φροντίζει ασθενείς έξω από τα νοσοκομεία.

21:55:32

«Δεν είχαμε χρόνο να τρέξουμε»

Ο ανταποκριτής του BBC, Κο Κο Γουάνγκ, μίλησε με μια εργαζόμενη στον τομέα της υγείας στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Νέπιντο, ο οποίος όταν χτύπησε ο σεισμός, βρισκόταν σε ένα κοντινό χωριό και παρείχε ιατρική περίθαλψη.

Όπως περιέγραψε, το σπίτι στο οποίο βρισκόταν «άρχισε να τρέμει πολύ βίαια», προσθέτοντας ότι «δεν είχαμε χρόνο να τρέξουμε. Δεν θα γλιτώναμε αν τρέχαμε, κουνούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσαμε να τρέξουμε».

Η 60χρονη είπε στο BBC News ότι βγήκε έξω και μακριά από κτίρια και κάθισε σε ένα χωράφι, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η «η πρώτη φορά που έζησα τόσο ισχυρό σεισμό».

Σε άλλη περιοχή της Νέπιντο, ένας διασώστης ανέφερε ότι πήγε σε ένα σπίτι στο οποίο ήταν παγιδευμένος μέσα ένας άνθρωπος, αλλά «δεν ήταν δυνατό να τον βγάλουμε έξω».

Ο 35χρονος δήλωσε στο BBC News ότι αργότερα παρέλαβαν δύο πτώματα από ένα χρυσοχοείο και έναν άνθρωπο ζωντανό, αλλά σε «κρίσιμη κατάσταση». Οι υπεύθυνοι του καταστήματος τους είπαν ότι 17 άτομα εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένα μέσα στον χώρο.

«Μπορούμε να βρούμε ανθρώπους μόνο εκεί που μπορούμε να τους ακούσουμε», περιέγραψε.

21:40:18

«Ξαφνικά όλο το κτίριο άρχισε να κινείται»

Ένας Σκωτσέζος τουρίστας στην Μπανγκόκ, ο Φρέιζερ Μόρτον, δήλωσε στο Associated Press ότι επικράτησε «πανικός» όταν ο σεισμός χτύπησε, ενώ αγόραζε εξοπλισμό κάμερας σε ένα εμπορικό κέντρο της πόλης.

«Ξαφνικά όλο το κτίριο άρχισε να κινείται. Αμέσως ακούστηκαν κραυγές και επικράτησε πανικός», περιέγραψε και πρόσθεσε: «Βγήκα έξω και μετά κοίταξα το κτίριο που κινούνταν ολόκληρο. Σκόνη και συντρίμμια παντού, ήταν αρκετά έντονο».

21:04:02

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγιση ανθρώπων

Η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στη Μιανμάρ μετά τους σεισμούς -και ιδίως τον κύριο των 7,7 Ρίχτερ- επειδή υπάρχουν «σημαντικές διακοπές ρεύματος στην επικοινωνία σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο».

Η επικεφαλής της αποστολής της στη Μιανμάρ, Φεντερίκα Φράνκο, ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στη «συνεχιζόμενη σύγκρουση» στη χώρα, δηλαδή τον εμφύλιο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείωσε ακόμη ότι «οι βασικοί δρόμοι» έχουν καταστραφεί, κάτι που «καθιστά απίστευτα δύσκολο, όχι μόνο να λαμβάνεις πληροφορίες, αλλά και να προσεγγίζεις αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια».

«Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε καταστάσεις όπως αυτές, ειδικά για όσους χρειάζονται άμεση φροντίδα», πρόσθεσε.

19:58:41

Η μετακίνηση στη Μπανγκόκ γίνεται όλο και πιο δύσκολη

Τα περισσότερα μεγάλα συστήματα δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς SkyTrain και του μετρό, έχουν κλείσει στην Μπανγκόκ.

Μόνο λεωφορεία κυκλοφορούν ακόμη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία και πολλοί άνθρωποι έχουν κολλήσει στα γραφεία τους, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές, καθώς ο κόσμος περιμένει να ξεκινήσουν ξανά τα δρομολόγια.

19:56:34

Τεράστια επιχείρηση διάσωσης στον ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην Μπανγκόκ

Έντονη δραστηριότητα επικρατεί στο σημείο που κατέρρευσε ο υπό κατασκευή ουρανοξύστης στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, μετά τον σεισμό στη γειτονική Μιανμάρ.

Παρότι περασμένα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), εκατοντάδες διασώστες με γερανούς και εκσκαφείς συνεχίζουν να επιχειρούν στο βουνό των συντριμμιών.

Το κτίριο, που θα αποτελούσε τη νέα έδρα για το γραφείο του γενικού ελεγκτή, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Μπανγκόκ, την αγορά Chatuchak.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε πολίτες και τουρίστες να πηγαίνουν στο σημείο για να παρακολουθήσουν τη διάσωση.

AP Photo / Wason Wanichakorn
19:49:25

Ο σεισμός θα κάνει τη ζωή κόλαση για 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μιανμάρ ανέφερε ότι η οργάνωση εξακολουθεί να προσπαθεί να κατανοήσει την πλήρη έκταση των ζημιών από τον σεισμό, αλλά είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια -συμπεριλαμβανομένων καταφύγιο και οικιακών ειδών- «μόλις διασφαλιστούν ασφαλείς διαδρομές προς το Μάνταλεϊ».

Ο Ντιόγκο Αλκαντάρα, ο οποίος εδρεύει στη Γιανγκόν στα νότια της χώρας, ανέφερε ότι για περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων και ζουν στην κεντρική και βορειοδυτική Μιανμάρ, η σημερινή καταστροφή «αναμφίβολα θα επιδεινώσει τις κακουχίες τους».

«Αυτή η καταστροφή, σε συνδυασμό με μια εντεινόμενη ένοπλη σύγκρουση, σε μια χώρα που είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, κάνει τους αμάχους να πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτή η αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση έρχεται σε μια στιγμή συρρίκνωσης της χρηματοδότησης, θέτοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε μια δύσκολη έως αδύνατη άσκηση ιεράρχησης προτεραιοτήτων».

19:42:12

Δραματική περιγραφή από ανταποκριτή του BBC

Τις δύσκολες στιγμές, οι οποίες συνοδεύτηκαν από φόβο και ανησυχία, περιέγραψε ρεπόρτερ του BBC στην Ταϊλάνδη, ο οποίος προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους στη Μιανμάρ.

«Ήμουν στο διαμέρισμά μου στην Μπανγκόκ, όταν ένιωσα τον σεισμό. Έπεσε μια λάμπα και σχηματίστηκαν ρωγμές στον τοίχο. Κατέβηκα τρέχοντας στο ισόγειο όσο πιο γρήγορα μπορούσα -μόνο τότε άκουσα ότι ένας ισχυρός σεισμός είχε χτυπήσει το σπίτι μου στη Μιανμάρ, εκατοντάδες μίλια μακριά», ανέφερε.

«Προσπάθησα μανιωδώς να τηλεφωνήσω στο σπίτι μου, αλλά δεν μπορούσα να συνδεθώ. Σύντομα άκουσα ότι το επίκεντρο ήταν κοντά στο ΜάνταλεϊΜάνταλεϊΜάνταλεϊ, όπου έχω οικογένεια και φίλους. Προσπάθησα λοιπόν να τους τηλεφωνήσω, αλλά ήταν δύσκολο να τα βγάλω πέρα. Μετά από λίγη ώρα, επιτέλους είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κάποιον -κάτοικο του Μάνταλεϊ», πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος με τον οποίο ο ανταποκριτής του BBC κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία, του είπε ότι «η πόλη είναι ένα απόλυτο χάος και ολοσχερώς κατεστραμμένη. Πολλά κτίρια είχαν καταρρεύσει στον δρόμο, οι φανοστάτες είχαν ξεριζωθεί, Ήχοι από σειρήνες και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κάλυψαν την πόλη».

19:06:01

Νέες συγκλονιστικές εικόνες με ανθρώπους στα χαλάσματα

 

 

 

18:56:27

Κόσμος στη Μιανμάρ τρέχει να σωθεί ενώ πίσω του ένα κτίριο καταρρέει

18:54:33

Το μήνυμα της UNICEF με φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

18:52:44

Διασώστης στη Μιαμνάρ: Η κατάσταση στα χωριά είναι χειρότερη από τη Mandalay

Διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια στη Μιανμάρ ανέφερε στο BBC πως η κατάσταση στα χωριά είναι χειρότερη από τη Mandalay, την πόλη που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού.

«Οι επιχειρήσεις σε αυτή τη στάση εστιάζουν στη Mandalay, αλλά μόνο σε ένα χωριό, στο Bone Oe, υπάρχουν περισσότεροι από 100 νεκροί». «Ο κόσμος εκεί (σ.σ. στα χωριά) χρειάζεται ιατρικές ομάδες. Όλοι βρίσκονται στους δρόμους καθώς φοβούνται τους μετασεισμούς», προσθέτει.

18:36:56

Οι αντιδικτατορικές δυνάμεις της Μιανμάρ σπεύδουν για βοήθεια

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

18:10:49

Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ: Μεγάλος κίνδυνος «ρευστοποίησης» για τη Μιανμάρ

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρει πως η Μιανμάρ κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο προκύπτει μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Κατά τη διαδικασία της ρευστοποίησης, υπόγεια ύδατα οδηγούν σε κορεσμό το έδαφος, το οποίο χάνει τη δύναμή του και συμπεριφέρεται ως λάσπη.

Η «ρευστοποίηση» συνεχίζει να προκαλεί ζημιές και μάλιστα χωρίς να γίνεται αντιληπτή, οδηγώντας σε κατάρρευση κτιρίων και υποδομών, αλλά και κατολισθήσεις.

«Η ρευστοποίηση που προκλήθηκε από αυτόν τον σεισμό εκτιμάται ότι είναι εκτεταμένη σε σοβαρότητα και χωρική έκταση», με περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να εκτιμάται πως μπορεί να επηρεαστούν.

 

 

17:58:11

Ο ΟΗΕ έτοιμος για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη - Ενεργοποιείται και ο ΠΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ασία για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη , δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ετοιμάζει ιατρικές προμήθειες και δήλωσε ότι ενεργοποίησε το σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και τον κόμβο εφοδιασμού στο Ντουμπάι για να προετοιμάσει προμήθειες τραυματισμών από τραύματα.

17:46:44

Έλληνες από την Μπανγκόγκ στο iEidiseis.gr: «Πρώτη φορά βίωσα κάτι τέτοιο»

Βιβλική καταστροφή. Αναφορές για μεγάλο αριθμό θυμάτων και εγκλωβισμένων. Αμέτρητος αριθμός κατεστραμμένων σπιτιών και ανυπολόγιστες καταστροφές. Καταστροφικό ήταν το αποτύπωμα του ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. Έλληνες από την Μπανγκόκ αφηγήθηκαν στο iEidiseis.gr τις στιγμές τρόμου που έζησαν, τι αντίκρισαν την ώρα του σεισμού, την κατάσταση πoυ επικρατεί και τη δύσκολη σημερινή νύχτα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

17:33:54

Δείτε βίντεο με τις συγκλονιστικές εικόνες από τις καταστροφές σε Μιανμάρ και Μπανγκόκ

17:25:04

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στη Μιανμάρ

Το κρατικό δίκτυο MRTV, το οποίο ελέγχεται από τη χούντα της Μιανμάρ, ανακοίνωσε πως ένας πρώτος απολογισμός από τον σεισμό των 7,7 ρίχτερ είναι 144 νεκροί και 732 τραυματίες. Ωστόσο ο επικεφαλής του καθεστώτος Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ανέφερε πως ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς.

17:02:05

Η σπάνια έκκληση για βοήθεια από τη Χούντα της Μιανμάρ καταδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής

Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες (τη Σαγκάινγκ, τη Μάνταλεϊ, το βόρειο τμήμα της πολιτείας Σαν, τη Ναϊπιντάου, τη Μαγκουάι και τη Μπάγκο) λόγω της έκτασης των ζημιών.

«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η χούντα. Το μήνυμα από το δικτατορικό καθεστώς, το οποίο παραμένει απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα μετά το πραξικόπημα του 2021, καταδεικνύει και το μέγεθος της καταστροφής. 

Πάντως οι αρχές της Μιανμάρ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κάποιον επίσημο απολογισμό θυμάτων, περιορίζοντας την ενημέρωση σε αναφορές περί πολλών κατεστραμμένων κτιρίων. Σύμφωνα πάντως κάποιες πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 140 και ο τελικός τραγικός απολογισμός αναμένεται να είναι υψηλότερος.

Νωρίτερα η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να επιτρέψει «ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Το μέγεθος της καταστροφής και ο αριθμός των θυμάτων στη Μιανμάρ μπορεί να μη γίνει ξεκάθαρο για αρκετό χρόνο, ενδεχομένως και ποτέ, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν απαγορευτεί και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη. Το γεγονός πως βγαίνουν περισσότερες εικόνες από τη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, παρά από τη Μιανμάρ που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού, είναι χαρακτηριστικό.

16:53:57

ΥΠΕΞ: Πού μπορούν να επικοινωνούν οι Ελληνες σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη

Επικοινωνία με το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στην Μπαγνκόκ μπορούν να έχουν οι Ελληνες που βρίσκονται σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη, αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

16:45:15

Χάρτης με το επίκεντρο και την ακτίνα του σεισμού στη Μιανμάρ από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο

16:34:38

«Μεγάλο και άγνωστο το ρήγμα στη Μιανμάρ»

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άγνωστο ρήγμα, δεν αποκλείονται μεγάλοι μετασεισμοί», δήλωσε ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό των 7,7 ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, προκαλώντας καταστροφές ακόμα και στην Ταϊλάνδη.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο γεγονός. Το 7,7 είναι το ίδιο μέγεθος με τον σεισμό που έγινε στο Καχραμάν Μαράς στην Τουρκία πριν δύο χρόνια», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Πάντως φαίνεται ότι η πόλη Μαντελέι, η οποία έχει πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, πρέπει να ήταν περίπου γύρω στα 15 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ένα τέτοιο επίκεντρο στη στεριά, 17 χιλιόμετρα μακριά από μια τέτοια πόλη, τι επιπτώσεις θα είχε στην πόλη αυτή».

«Επίσης, σαν να μην έφτανε αυτό, είχε περίπου 12 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό, ένα μετασεισμό ισχυρό 6,4 με 6,5 ρίχτερ. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως, αυτό φαίνεται να λένε. Τώρα, όσον αφορά αυτούς τους σεισμούς φαίνεται ότι εκδηλώνονται πάνω σε ένα μεγάλο δεξιόστροφο ρήγμα μετασχηματισμού», εξήγησε.

«Πάνω σε αυτό το ρήγμα εκδηλώθηκε αυτός ο σεισμός και πάνω σε αυτό το ρήγμα είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν σεισμοί με μεγέθη ίσως όχι τόσο μεγάλα, αλλά κοντά σε αυτό το μέγεθος σεισμού, δηλαδή πάνω από 6, υπήρχαν αρκετοί σεισμοί, πάνω δηλαδή, από 6 και κοντά στο 7», συμπλήρωσε.

«Δεν αποκλείουμε και μετασεισμούς της τάξης 6,7 και 6,8 ρίχτερ», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Σεισμολογίας, τονίζοντας ότι «όλη αυτή η περιοχή είναι μια ενεργή ζώνη, που λογικό είναι να έχει δυνατότητα να δώσει μεγάλους σεισμούς».

Τέλος, όπως είπε: «Το θέμα είναι ότι δυστυχώς λόγω της απόστασης εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε άμεσα την εξέλιξη της συγκεκριμένης σεισμικής δραστηριότητας. Να εκτιμήσουμε δηλαδή, ποιο είναι το μήκος του σεισμογόνου χώρου που έχει διεγερθεί. Διότι καμιά φορά οι διαστάσεις του σεισμογόνου χώρου που έχει διεγερθεί μπορούν να μας δώσουν εικόνα κατά πόσο το 7,7 θα ήταν ή μοιάζει να είναι ο κύριος σεισμός ή όχι».

16:30:54

Ψάχνοντας για επιζώντες μέσα στα ερείπια και τη σκόνη - Βίντεο από Μιανμάρ

15:58:07

Σοκαριστικές εικόνες από τη Mandalay - Βίντεο δείχνει τη δύναμη του σεισμού και τα κτίρια να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

15:44:45

Αναφορές για τεράστιες ζημιές και στο Πανεπιστημίο στη Mandalay της Μιανμάρ

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται να δείχνει το πανεπιστήμιο στη Mandalay της Μιανμάρ, το οποίο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και μάλιστα στο εσωτερικό έχει ξεσπάσει και φωτιά. Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει και το BBC

 

15:27:35

Εικόνες από τη μεταφορά τραυματιών σε Μιανμάρ και Μπανγκόκ

AP / Wason Wanichakorn
AP / Wason Wanichakorn
AP / Aung Shine Oo
AP /Aung Shine Oo
AP /Aung Shine Oo

15:12:41

Άνοιξε η γη στη Μιανμάρ

15:09:19

Διάσωση ανθρώπων από γκρεμισμένο κτίριο

14:50:25

Βίντεο από τους δρόμους της Μιανμάρ δείχνει τα κατεστραμμένα κτίρια

14:39:04

Μπανγκόκ: Η τρομακτική ένταση του σεισμού - Σείονται τα κτίρια, γερανοί πέφτουν από τον ουρανό

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

14:36:32

Γέφυρα που συνδέει δύο ουρανοξύστες κόπηκε από την κίνηση των κτιρίων

14:33:25

Συγκλονιστικές εικόνες με παγιδευμένο άνδρα στα ερείπια κτιρίου - Προσοχή σκληρό βίντεο

Βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου δείχνει έναν παγιδευμένο άνδρα στα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε. (Προσοχή σκληρές εικόνες)

 

14:29:44

Εικόνα από τα κατεστραμμένα κτίρια στη πρωτεύουσα της Μιανμάρ

14:28:11

Η ΕΕ «έτοιμη» να παράσχει βοήθεια σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμο να βοηθήσει μετά από έναν ισχυρό, φονικό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη .

«Σπαρακτικές σκηνές από τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη μετά τον καταστροφικό σεισμό. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στο X και πρόσθεσε: «Οι δορυφόροι Copernicus της Ευρώπης ήδη παρέχουν βοήθεια και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη».

 

14:08:13

Μπανγκόκ: Τα βαγόνια των τρένων «χορεύουν» από τον σεισμό των 7,7 ρίχτερ (Βίντεο)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

13:42:42

Κατεστραμμένη παγόδα στον βουδιστικό ναό Mahamuni στο Mandalay της Μιανμάρ

13:28:06

«Σκίστηκαν» οι δρόμοι στη Μιανμάρ

Εικόνες από την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Naypyidaw, δείχνουν τους δρόμους να έχουν ραγίσει.

13:24:03

Διασώστης στο BBC: Τα θύματα ανέρχονται σε εκατοντάδες

Μέλος ομάδας διάσωσης δήλωσε στο BBC πως οι καταστροφές στη Μιανμάρ είναι τεράστιες. «Ο αριθμός των θυμάτων είναι επίσης υψηλός. Μόνο αυτό μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή γιατί οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά ανέρχεται τουλάχιστον σε εκατοντάδες».

13:16:35

Κτίριο καταρρέει από τον σεισμό στη Μιανμάρ

13:08:20

Η στιγμή του σεισμού των 7,7 ρίχτερ στη Μιανμάρ από το εσωτερικό διαμερίσματος

13:05:51

Τουλάχιστον 90 οι αγνοούμενοι στην Ταϊλάνδη

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι 90 άνθρωποι αγνοούνται και τρεις είναι νεκροί στο σημείο του υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην Μπανγκοκ. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι τουλάχιστον 70 εργάτες.

13:02:10

Βίντεο από το αεροδρόμιο της Μανταλέι στη Μιανμάρ τη στιγμή που σείεται – Καταστροφές στις υποδομές του

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

12:59:18

Έλληνας κάτοικος της Ταϊλάνδης: Τα κτίρια δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές - Βιβλική καταστροφή και πολλοί νεκροί

Ο Βασίλης Στεργίου, Έλληνας επιχειρηματίας και κάτοικος Ταϊλάνδης, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μετά τον σεισμό.

«Στην Μπανγκόκ υπάρχει αυτή τη στιγμή πάρα πολύ μεγάλη αναταραχή, έχει γίνει σχεδόν θα το έλεγα κάπως σαν βιβλική καταστροφή. Ίσως ακούγεται τραβηγμένο, αλλά οι ακροατές ίσως δεν γνωρίζουν ότι η Ταϊλάνδη δεν είναι σεισμογενής χώρα», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει ιστορικό σεισμού, οπότε ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος, δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει ένα σεισμό. Επίσης, οι κατασκευές δεν τηρούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές σε θέμα σεισμογενής χώρας και έχουν υπάρξει απίστευτες ζημιές. Υπάρχουν πολλοί νεκροί ήδη από κτίρια που κατέρρευσαν και αυτό που δε γνωρίζει κανένας είναι το αύριο, διότι, όπως σας είπα δεν υπάρχει εκπαίδευση στο θέμα του σεισμού».

«Οι πολιτικοί μηχανικοί, όπως καταλαβαίνετε πρέπει να βγουν στο δρόμο, να ελέγξουν όλους τους ουρανοξύστες και τους πύργους. Και υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες ουρανοξύστες στη Μπανγκόκ, οι οποίοι όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να ελεγχθούν τα θεμέλια, οι κολώνες και όλα αυτά και ο κόσμος λόγω ότι δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν γνωρίζει, έχει βγει στους δρόμους και περιμένει να δει αν μπορεί να μπει στο σπίτι του».

«Πισίνες επίσης, που είναι στο 40ο και 50ο όροφο έχουν ραγίσει, με συνέπεια όλα τα νερά τρέχουν κάτω στο δρόμο. Φύγανε γερανοί από αυτούς τους ορόφους, κατεδαφίστηκαν και σκοτώσανε κόσμο που ήταν πεζός από κάτω. Γι’ αυτό το χαρακτήρισα βιβλική καταστροφή. Διότι, δεν υπάρχει εκπαίδευση και γνώση του πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό εδώ τοπικά».

12:42:31

Έξι περιοχές της Μιανμάρ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ, από το πραξικόπημα το 2021, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές Sagaing, Mandalay, Magway, Bago, Easter Shan και Naypyidaw.

12:40:03

Πληροφορίες πως κατέρρευσε πύργος ελέγχους στο διεθνές αεροδρόμιο - «Όλοι το προσωπικό είναι νεκρό»

Πηγή του στρατού ανέφερε ότι κατέρρευσε ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Αερολιμένα της Νάι Πι Τάου στη Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί όλο το προσωπικό που βρίσκονταν σε υπηρεσία. «Ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας κατέρρευσε. Όλο το προσωπικό που εργαζόταν εκεί, έχασε τη ζωή του», τόνισε η εν λόγω πηγή, μιλώντας στους Yangon New Times. 

 

12:28:46

Βίντεο από την κατεστραμμένη εμβληματική γέφυρα στην πόλη Mandalay

Βίντεο δείχνει κατεστραμμένη την εμβληματική γέφυρα Ava στον ποταμό Irrawaddy στην πόλη Mandalay, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

 

12:13:19

Δεν μπορεί να συνδράμει ο Ερυθρός Σταυρός στη Μιανμάρ

Το BBC αναφέρει ότι ο Ερυθρός Σταυρός ότι οι ομάδες του προσπαθούν να ανταποκριθούν σε «σημαντικές ζημιές» στη Μιανμάρ – αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω έλλειψης ρεύματος στις πληγείσες περιοχές. Η ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει ότι οι γραμμές ηλεκτρισμού και δικτύου έχουν διακοπεί στις περιοχές Mandalay και Sagaing.

12:09:28

Η στιγμή του σεισμού από ουρανοξύστη στη Μπανγκόκ

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

12:09:00

8 οι νεκροί - Ανεβαίνει ο αριθμός

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι φοβούνται ότι έχουν παγιδευτεί μετά την κατάρρευση κτιρίου οικοδομής στην κοινότητα Pyi Gyi Tagon της Mandalay, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, περίπου στη 1 το μεσημέρι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στον Guardian.

«Ολόκληρη η πόλη Μανταλέι επλήγη από τον σεισμό. Τα σωστικά συνεργεία και τα νοσοκομεία έχουν πλέον ξεχειλίσει. Τα καταφέρνουμε με τα μέσα που έχουμε στη γειτονιά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

11:44:53

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 6 περιφέρειες της Μιανμάρ

Η κρατική τηλεόραση MRTV είπε ότι η έκτακτη ανάγκη περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Naypyidaw και Mandalay, σύμφωνα με το Associated Press (AP).

Η Μιανμάρ βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου και πολλές περιοχές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες.

11:43:27

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Μπανγκόκ μετά τον σεισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

11:42:34

Κατέρρευσε κτίριο υπό κατασκευή - Εγκλωβισμένοι εργάτες

Το βίντεο από τη στιγμή που καταρρέει το κτίριο είναι συγκλονιστικό:

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ieidiseis.gr (@ieidiseis.gr)

11:42:00

Συχνοί οι σεισμοί στη Μιανμάρ

Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ. Από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών. Έγιναν κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.

11:38:10

5 νεκροί μέχρι στιγμής

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τις πρώτες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών. Δύο είναι οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στη Μπανγκόκ. Τρεις είναι οι νεκροί σε ναό στη Μιανμάρ. 

11:37:00

Βίντεο από τις καταρρεύσεις

11:36:24

Εικόνες από τις καταστροφές

σεισμός Μιανμάρ
AP Photo/Aung Shine Oo
σεισμός Μιανμάρ
AP Photo/Aung Shine Oo

11:36:02

Μεγάλες καταστροφές

Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και οροφές κτιρίων, σύμφωνα με τις αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου AFP.

11:33:26

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για θανάτους και ζημιές μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών στη Μιανμάρ.

Αναφέρει στον ιστότοπό της ότι «είναι πιθανό να υπάρξουν πολλά θύματα και εκτεταμένες ζημιές και η καταστροφή είναι πιθανότατα εκτεταμένη».

Αναφέρει επίσης ότι είναι πιθανό να υπάρξουν χιλιάδες θάνατοι.

11:31:58

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ χτύπησε τη Μιανμάρ

Η σεισμική δόνηση έγινε στις 08:20 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής στη Μιανμάρ με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
USAID Chevron Left
Εξελίξεις με την USAID: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αναδιοργάνωσή της
Τουρκικά ΜΜΕ: Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκία - «Απενεργοποίηση» των S-400 για την αγορά F-35
Chevron Right