Κόσμος

Η «πονηρή» φόρμουλα του Πούτιν για την Ουκρανία: Μεταβατική κυβέρνηση, εκλογές, ειρήνη

Η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχεται σε αντίθεση με το αμερικανικό αφήγημα για την Ουκρανία.
Kirill Zykov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία υπό προϋποθέσεις από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε χθες νέες δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προτείνοντας τη δημιουργία μιας «προσωρινής διοίκησης» στη χώρα, υπό την αιγίδα διεθνών δυνάμεων, προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές.

Στη συνέχεια θα υπογραφτούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα νέο πυρηνικό υποβρύχιο, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε:

«Καταρχήν, μια προσωρινή διοίκηση θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων μας. Αυτό θα γινόταν για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, την ανάδειξη μιας ικανής κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού και στη συνέχεια τη διεξαγωγή συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη».

Ωστόσο, η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το αμερικανικό αφήγημα.

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ σημείωσε πως για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης πως πιστεύει πως ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, που ήδη βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις, θέλει ειλικρινά να τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων του πολέμου.

Η πρόταση του ρώσου προέδρου για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης προφανώς αναφέρεται στη θέση που προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι νόμιμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία επιδιώκει μια «ειρηνική λύση», αλλά όχι εις βάρος της:

«Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας έχουν τη στρατηγική πρωτοβουλία. Προχωράμε σταδιακά – ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο κάποιοι θα ήθελαν – αλλά με επιμονή και αυτοπεποίθηση προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην αρχή της επιχείρησης.»

Τυπικά, η θητεία του κ. Ζελένσκι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.

«Κατά τη γνώμη μου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει ειλικρινά το τέλος της σύγκρουσης για πολλούς λόγους», φέρεται να είπε ο κ. Πούτιν. Η Ρωσία, πρόσθεσε, τάσσεται υπέρ «ειρηνικών λύσεων σε οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής (…) αλλά όχι σε βάρος μας».

«Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε επίσης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «επίμονα» και «με αυτοπεποίθηση» οδεύουν στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ουκρανικές, δυτικές και νοτιοκορεατικές πηγές ερίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει πάνω από 11.000 στρατιωτικούς στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ για να ενισχύσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ούτε η Πιονγκγιάνγκ, ούτε η Μόσχα το έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βόλος: Ανέβαζε sex tapes με τη σύζυγό του στο διαδίκτυο - Έβγαλε πάνω από 120.000 ευρώ