Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε την Πέμπτη (27/3) το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Perm.
Ο Πούτιν συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή καθέλκυσης του νέου «κοσμήματος» του Ρωσικού Στόλου. Πρόκειται για υποβρύχιο νέας γενιάς, το οποίο είναι εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon εμβέλειας περίπου 900 χιλιομέτρων.
Το Perm είναι το έκτο υποβρύχιο κλάσης Yasen και ναυπηγήθηκε από τη Sevmash, κοντά στο Μουρμάνσκ.
Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψή του στο Μουρμάνσκ, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επιθεώρησε επίσης το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Arkhangelsk και τις εγκαταστάσεις της Atomflot, η οποία διαχειρίζεται τον στόλο των παγοθραυστικών της Ρωσίας.
«Υπερόπλο» το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Perm
Το Perm αποτελεί μέλος της «οικογένειας» των υποβρυχίων του Project 885M. Σχεδιάζονται από το Malakhit Design Bureau of Marine Engineering και κατασκευάζονται από τον κορυφαίο ναυπηγό και κατασκευαστή υποβρυχίων της Ρωσίας, τη Sevmash.
Μετά το Perm, σύμφωνα με τον γενικό διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχο Αλεξάντερ Μοϊσέγιεφ, θα ακολουθήσουν άλλα τρία υποβρύχια κλάσης Yasen-M: το Ulyanovsk, το Voronezh και το Vladivostok.
Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να επεκτείνει τα υποβρύχια κλάσης Yasen-M σε 12.
Πούτιν: Θα αυξήσουμε τον αριθμό Ρώσων στρατιωτών στην Αρκτική
Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στο συνέδριο στο Μουρμάνσκ για την Αρκτική, από όπου χαρακτήρισε «σοβαρά» τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, τα οποία «έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες».
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Αρκτική μπορεί να γίνει «εφαλτήριο για πιθανές συγκρούσεις», ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για τη νήσο που αποτελεί συνιστώσα χώρα του Βασιλείου της Δανίας, δεν επηρεάζουν τη Ρωσία.
Πάντως, ο Πούτιν τόνισε ότι παρότι οι γεωπολιτικές αντιπαλότητες στην Αρκτική εντείνονται, η συνεργασία στην περιοχή είναι εφικτή, μεταξύ άλλων ανάμεσα στη Μόσχα και δυτικά κράτη.
Εντούτοις, δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί, βλέποντας το ΝΑΤΟ να εστιάζει την προσοχή του στην Αρκτική για να έχει πιθανές βάσεις, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει τον στόλο παγοθραυστικών της.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση πρόκειται να εξετάσει την κατασκευή νέων ναυπηγείων στην περιοχή, ενώ ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών «θα αυξηθεί».
Ο Πούτιν, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει το εμπόριο μέσω της Βόρειας Θάλασσας, καθώς η Ρωσία μετατοπίζει το εμπόριο προς την Ασία και μακριά από την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων, τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν στην Αρκτική, αλλά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
«Είναι προφανές ότι ο ρόλος και η σημασία της Αρκτικής αυξάνεται τόσο για τη Ρωσία όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, εντείνεται και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, ο αγώνας για… μια θέση σε αυτήν την περιοχή», σημείωσε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Η Αρκτική διατηρεί καύσιμα και άλλα ορυκτά που θα μπορούσαν να γίνουν πιο προσβάσιμα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι επίσης ένας τομέας στρατιωτικού ανταγωνισμού, όπου αμυντικοί αναλυτές λένε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει την παρουσία της πολύ πιο γρήγορα από τη Δύση, ανοίγοντας ξανά τις βάσεις της σοβιετικής εποχής και εκσυγχρονίζοντας το ναυτικό της.