Κόσμος

Την επανέναρξη της λειτουργίας των αγωγών αερίου Νοrd Streams συζητούν ΗΠΑ και Ρωσία

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ για τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Μόσχα και Ουάσιγκτον συζητούν για την επανέναρξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο Channel One, μεταδίδει το TASS.

Πρόκειται για τους υποθαλάσσιους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα που τροφοδοτούσαν την Ευρώπη, μέσω Γερμανίας, με άφθονο φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο, η Μόσχα παρείχε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ κυρίως από τους Nord Stream, αλλά και από τους αγωγούς μέσω Λευκορωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας.

Ο Nord Stream 1 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, ενώ ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Βερολίνο, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμη ρευστή, πιέστηκε να τερματίσει τις ροές και τελικά υπέκυψε σε μια κίνηση που από πολλούς είχε χαρακτηριστεί τότε ως αυτοχειρία.

Εν συνεχεία, στα τέλη του 2022, σημειώθηκε και έκρηξη, η οποία κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος των αγωγών. Μόνο ένας από τους συνολικά τέσσερις αγωγούς, οι οποίοι θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύπτουν το 30% ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ, παραμένει άθικτος.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το σαμποτάζ, ωστόσο, και παρότι η έρευνα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, τα στοιχεία – ακόμη και από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών – συγκλίνουν ότι πίσω από τη δολιοφθορά ήταν Ουκρανοί.

«Οι Ευρωπαίοι είναι ψυχασθενείς ή αυτοκτονικοί»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η επαναλειτουργία των αγωγών Nord Stream βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ΗΠΑ. «Θα έχει ενδιαφέρον εάν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην απορρίπτει το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό θα φαινόταν σουρεαλιστικό», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως τόνισε «το κόστος των καυσίμων είναι κατά πολύ υψηλότερο για την Ευρώπη και τις επιχειρήσεις από ό,τι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις». «Ταυτόχρονα, άνθρωποι όπως ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, όλοι λένε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αποκατάσταση των αγωγών Nord Stream. Αυτοί οι άνθρωποι είναι είτε ψυχικά μη υγιείς είτε έχουν τάσεις αυτοκτονίας», σημείωσε δηκτικά Λαβρόφ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς για το θέμα, αρνήθηκε να σχολιάσει. Πάντως την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής ενέργειας της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες δεν προσβλέπουν σε επιστροφή στις ρωσικές εισαγωγές.

Σημειώνεται πως οποιαδήποτε συμφωνία για την επαναλειτουργία των αγωγών Nord Stream, που ελέγχονται από τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, θα απαιτούσε από την Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις και προφανώς από τη Γερμανία να εγκρίνει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Σε ένα πρώτο βήμα, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας  που συζητήθηκε την Τρίτη, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι πρόθυμες να άρουν ορισμένες κυρώσεις ως μέρος των διαπραγματεύσεων με το Κρεμλίνο.

Η ενεργειακή δίψα της Ευρώπης και ο ρόλος του ρωσικού αερίου

Η Ευρώπη, και πρωτίστως η Γερμανία, υποφέρει από τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου, καθώς η απώλεια του φτηνού ρωσικού καυσίμου έχει εκτοξεύσει το κόστος της ενέργειας, πυροδοτώντας σοβαρά προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Είναι ενδεικτικό πως παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά καύσιμα – είτε πρόκειται για LNG, είτε για πετρέλαιο – συνεχίζουν να φτάνει στην Ευρώπη, με σκιώδεις τρόπους, καθώς παραμένουν πιο ελκυστικά λόγω τιμής.

Tο 2024 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αεριού κατέγραψαν ρεκόρ, καταδεικνύοντας το φιάσκο των κυρώσεων και την ενεργειακή δίψα της ΕΕ. Συνολικά, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ. Όπως σημειώνουν αναλυτές, το ρωσικό LNG (σ.σ. μέσω ενδιάμεσων προμηθευτών οι οποίοι το αναβαπτίζουν) είναι φτηνότερο και οι εταιρείες λειτουργού για το δικό τους συμφέρον αγοράζοντας διαρκώς αυξανόμενες ποσότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας εταιρείας ορυκτών καυσίμων Total Energies, Πατρίκ Πουγιάν, υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο ρωσικού φυσικού αερίου ώστε οι βιομηχανίες της να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. «Δεν θα εκπλαγώ εάν δύο από τους τέσσερις αγωγούς επαναλειτουργήσουν», είπε σε εκδήλωση του κλάδου της ενέργειας στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του φτηνού ρωσικού αερίου για την βιομηχανία της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας.

«Νομίζω ότι η κεντρική Ευρώπη τελικά δεν θα μπορέσει να αντισταθεί πλήρως», σημείωσε. Υπογράμμισε δε πως η στρατηγική της Ευρώπης για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μίγμα είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην βρεθεί και πάλι σε μια σχέση εξάρτησης, αυτή τη φορά από το υγροποιημένο αέριο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αστυνομία στην Ομόνοια για θάνατο αστέγου σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας Chevron Left
Θρίλερ με νεκρό άστεγο σε εστιατόριο της Αθήνας - Εργαζόμενοι τον μετέφεραν εκτός για να στρέψουν αλλού τις Αρχές
Καιρός τύπου «Π» φέρνει βροχές και χιόνια στα ορεινά - Η πρόγνωση Τσατραφύλλια
Βροχερός καιρός στην Αθήνα Chevron Right