Έναν πύρινο εφιάλτη ζει από το Σαββατοκύριακο η Νότια Κορέα. 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα που είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, έχοντας προκαλέσει πρωτοφανείς ζημιές.
«Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 24 ανθρώπων από τις πυρκαγιές και 12 ακόμη είναι σοβαρά τραυματισμένοι», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας ότι πρόκειται για «προσωρινούς αριθμούς».
Νωρίτερα σήμερα ένα ελικόπτερο που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας «συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της κομητείας Ουισεόνγκ», ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της επαρχίας Γκιεονγκμπούκ.
Ο πιλότος του ελικοπτέρου, που σκοτώθηκε στη συντριβή, περιλαμβάνεται στον απολογισμό των νεκρών που έχουν ανακοινώσει οι αρχές.
Μετά το περιστατικό αυτό η Δασική Υπηρεσία της Κορέας ανακοίνωσε ότι καθηλώνει στο έδαφος όλα τα πυροσβεστικά της ελικόπτερα.
❗️🇰🇷 – At least 16 people have died in wildfires across South Korea as of March 25, 2025.
A massive fire that started in Uiseong, North Gyeongsang Province, has been spreading for four days, reaching Andong, Cheongsong, Juwangsan National Park, Yeongyang, and Yeongdeok.
The… pic.twitter.com/2PfbUdhwu6
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) March 25, 2025
Ο στόλος της Δασικής Υπηρεσίας, που αποτελείται από 48 ρωσικά ελικόπτερα, αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα. Οκτώ είναι εκτός λειτουργίας από πέρυσι καθώς οι νοτιοκορεατικές αρχές δεν μπορούν να εισαγάγουν ανταλλακτικά από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για την εισβολή της στην Ουκρανία, είχε εξηγήσει ο Γιουν Ζουν- μπαϊεόνγκ, βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, τον Οκτώβριο.
Από το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβέσουν περισσότερες από 10 δασικές πυρκαγιές οι οποίες έχουν ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα.
Οι πυρκαγιές αυτές «έχουν προκαλέσει πρωτοφανείς ζημιές», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χαν Ντουκ- σου, υπογραμμίζοντας ότι «εξελίσσονται με τρόπο που ξεπερνά τα υφιστάμενα προγνωστικά μοντέλα».
Ο Χαν αύξησε σήμερα στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού και προανήγγειλε «μια ολοκληρωμένη εθνική απάντηση».
Οι πυρκαγιές αυτές, που επιδεινώνονται από τις ξηρές συνθήκες και τους ανέμους, ανάγκασαν τις αρχές να προχωρήσουν στην απομάκρυνση σχεδόν 23.000 ανθρώπων από τις εστίες τους, ανάμεσά τους και χιλιάδες κρατούμενους σε φυλακές.
1000 year old Temple consumed by wildfire
Thousand-year-old Unramsa Temple on Cheondeungsan Mountain South Korea, was completely destroyed by a forest fire yesterday. It quickly spread due to strong winds, burning down both the main building and its outbuildings.
“Before the… pic.twitter.com/X5Bk6aTjUy
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 23, 2025
Οι νοτιοκορεατικές αρχές εξέδωσαν χθες Τρίτη το βράδυ έκτακτη προειδοποίηση για τους κατοίκους του ιστορικού χωριού Χαχόε. Αυτό το ιδιαίτερα τουριστικό μέρος, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, εξακολουθούσε να απειλείται σήμερα από τις φλόγες.
Περισσότερα από 170.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί, επεσήμανε ο Χαν, κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη» κατάσταση. Πρόκειται για μεγαλύτερη έκταση από τα 160.000 στρέμματα που είχαν καεί τον Ιανουάριο στις καταστροφικές πυρκαγιές του Λος Άντζελες.
Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν κινητοποιηθεί και εκατοντάδες στρατιώτες, ενώ ο αμερικανικός στρατός προσφέρει υποστήριξη με ελικόπτερα από τις στρατιωτικές του βάσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Νότιας Κορέας.
Οι στρατιώτες αυτοί προστίθενται στους περισσότερους από 6.700 πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί, τα δύο πέμπτα των οποίων βρίσκονται στην περιοχή Ουισεόνγκ.
Η άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση των καυσώνων και η μείωση των βροχοπτώσεων είναι μεταξύ των παραγόντων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και οι οποίοι φαίνεται ότι ευνόησαν την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.
«Η περιοχή είχε έναν ασυνήθιστα ξηρό καιρό, με βροχοπτώσεις μικρότερες του μέσου όρου», αποκάλυψε ο Χαν Ντουκ-σου, ενώ υπογράμμισε ότι φέτος έχουν ξεσπάσει στο νότιο τμήμα της χώρας διπλάσιες πυρκαγιές σε σχέση με το 2024.
Η περσινή χρονιά ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στη Νότια Κορέα, με την ετήσια μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 14,5° Κελσίου, δύο βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των 30 προηγούμενων ετών, σύμφωνα με την κορεατική μετεωρολογική υπηρεσία.
ANCIENT TEMPLE DESTROYED IN DEVASTATING WILDFIRE
A devastating wildfire has destroyed much of the more than 1,000-year-old Gounsa Temple in Uiseong, South Korea, on March 26, 2025.
The fire reduced most of the temple’s buildings to ashes. At least 18 people have been killed in… pic.twitter.com/VzFa6aOLcP
— Philstar.com (@PhilstarNews) March 26, 2025