Το φέρετρο με τη σορό της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε λίγο πριν τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) από τη Σκωτία στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε πίσω στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, τη βασιλική κατοικία.
Η σορός της Βασίλισσας θα παραμείνει στο Bow Room μέχρι να μεταφερθεί την Τετάρτη στο Ουέστμινστερ, όπου χιλιάδες κόσμου αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανίδα μονάρχης έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια, στις 8 Σεπτεμβρίου, στα θερινά της ανάκτορα στο Εδιμβούργο, ωστόσο η κηδεία προγραμματίστηκε για τις 19 του μήνα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κηρύξει δεκαήμερο πένθος.
Ήδη έξω από το παλάτι υπάρχει πλήθος κόσμου που περιμένει την άφιξη της σορού της Ελισάβετ, αψηφώντας μάλιστα και τη βροχόπτωση, που επικρατεί αυτή την ώρα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Δείτε βίντεο από την άφιξη της σορού της Ελισάβετ στο Λονδίνο
Το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Εδιμβούργο, με αεροσκάφος της RAF, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου. Τη συνόδευσε η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας, και ο ηγούμενος του βασιλικού παρεκκλησίου της Σκωτίας, αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Φέργκιουσον.
Το λαϊκό προσκύνημα στο βρετανικό κοινοβούλιο θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί την ημέρα της κηδείας.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το βράδυ, την παραμονή της ταφής, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα εις μνήμην της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ατελείωτες ουρές για το λαϊκό προσκύνημα – Μέχρι και 30 ώρες αναμονή στο Λονδίνο
Εντωμεταξύ, από το Εδιμβούργο μέχρι το Λονδίνο, κατά χιλιάδες συρρέουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Daily Mail, στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, σχηματίστηκαν απίστευτες ουρές.
Συνταξιούχοι κοιμόντουσαν σε παγκάκια για να μη χάσουν τη σειρά τους, άλλοι κουβαλούσαν μαζί τους καρέκλες κάμπινγκ για να ξαποστάσουν ή οι πιο απροετοίμαστοι κάθονταν στα πεζοδρόμια και έμειναν ξάγρυπνοι για να είναι μεταξύ εκείνων που θα εισέλθουν στον Καθεδρικό του Σεντ Τζάιλς – του Αγίου Αιγιδίου όπως είναι το ελληνικό του όνομα- προτού μεταφερθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Μάλιστα, δεκάδες ταξίδεψαν από το Λονδίνο, καθώς θεώρησαν ότι θα ήταν πιο εύκολο να προσκυνήσουν τη βασίλισσα στη Σκωτία, από ότι να σταθούν για 30 ώρες στις ουρές που προβλέπονται ότι θα σχηματιστούν στην αγγλική πρωτεύουσα.