Κόσμος

Τουρκία: 20 εκατ. ψήφισαν στις εκλογές της αντιπολίτευσης – Νέα διαδήλωση υπέρ του Ιμάμογλου (βίντεο)

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες κατηγορίες και συκοφαντίες».
Διαδήλωση στην Τουρκία υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, 23 Μαρτίου 2025
AP | Francisco Seco

Η ψηφοφορία στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία ολοκληρώθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν το βράδυ της Κυριακής (23/3), ψήφισαν 20 εκατ. άνθρωποι στη σκιά της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου, έκπτωτου – πλέον – δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Cumhuriyet, o Μανσούρ Γιαβάς ανέφερε: «Αν αυτά τα γεγονότα δεν είχαν συμβεί σήμερα, ίσως να μην υπήρχε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Έτσι, όταν διαπράττεις μια παράνομη πράξη, η αντίδραση είναι τεράστια. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για την Τουρκία με πρόωρες εκλογές, διότι το να βάζεις τρικλοποδιές στον αντίπαλό σου δεν είναι κάτι συμβατό με τη δημοκρατία.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στις κάλπες σήμερα και ψήφισαν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Είναι καιρός για πρόωρες εκλογές, γιατί κανένας από αυτούς τους νέους δεν έχει δει άλλη κυβέρνηση από τότε που γεννήθηκαν».

Ο Οζγκιούρ Εζέλ του CHP, στη σημερινή του δήλωση, είχε πει: «Υπάρχει 10 φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις κάλπες της δημόσιας αλληλεγγύης από ό,τι για τις κάλπες των μελών».

Η ψηφοφορία των μη μελών θεωρήθηκε ως δείκτης για το πόση υποστήριξη έχει ο ευρέως δημοφιλής, Εκρέμ Ιμάμογλου, πέρα από τους πιστούς του κόμματος. Μάλιστα, νέα διαδήλωση διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση.

Στη φυλακή ο Ιμάμογλου

Τουρκικό δικαστήριο φυλάκισε την Κυριακή (23/3) τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες κατηγορίες και συκοφαντίες» και κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Θα ξεριζώσουμε αυτό το πραξικόπημα, αυτή τη μαύρη κηλίδα στη δημοκρατία μας, όλοι μαζί», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με το Reuters, αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς, σε μια κίνηση που έχει πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τουρκία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η απόφαση για τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου ελήφθη αφού το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, Ευρωπαίοι ηγέτες και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές επέκριναν τις ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τες ως «πολιτικοποιημένες» και «αντιδημοκρατικές».

Τα προβλήματα του Εκρέμ Ιμάμογλου κινητοποίησαν την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διοικεί τη χώρα εδώ και 22 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μαρία Σολωμού Chevron Left
Μαρία Σολωμού: Αποκλείεται να έχω πει κάτι τέτοιο - Είμαι εύκολη λεία