Στις αρχές Μαρτίου, μια αγγελία εργασίας έκανε τον γύρο των αθλητικών δημοσιογραφικών γραφείων. Επρόκειτο για έναν «αθλητικό ρεπόρτερ με τεχνητή νοημοσύνη» στην εκδότρια της USA Today, δηλαδή στην εταιρεία Gannett. Διαφημιζόταν ως ένας ρόλος στο «προσκήνιο μιας νέας εποχής στη δημοσιογραφία», αλλά είχε μια προειδοποίηση: «Αυτή δεν είναι μια θέση για ρεπορτάζ και δεν απαιτεί ταξίδια ή προσωπικές συνεντεύξεις». Με δηκτικό χιούμορ ο σχολιαστής ποδοσφαίρου, Γκάρι Ταπχάουζ, είπε: «Ήταν διασκεδαστικό όσο κράτησε!».
Καθώς η αδυσώπητη επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, AI) συνεχίζεται, οι αίθουσες σύνταξης παλεύουν με τις απειλές και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με άρθρο του Μάικλ Σάβατζ στον Guardian, η τεχνητή νοημοσύνη ενός μέσου ενημέρωσης κατηγορήθηκε ότι έκανε πιο ήπια την εικόνα της Κου Κλουξ Κλαν. Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει, επίσης, ρόλο στο να καταγράφουν ορισμένοι Βρετανοί δημοσιογράφοι περισσότερα από 100 άρθρα σε μια ημέρα. Μέσα στην αγωνία για την τεχνολογία, ωστόσο, αρχίζει να διαμορφώνεται μια ευρεία συναίνεση σχετικά με το τι είναι σήμερα ικανή να κάνει με ακρίβεια η τεχνολογία.
Ωστόσο, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης γνωρίζουν ήδη τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Οι υπολογισμοί τους θα μπορούσαν να ανατραπούν σε περίπτωση που οι χρήστες απλώς στραφούν στους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης για να βρουν το περιεχόμενό τους.
«Νομίζω ότι η καλή ποιότητα των πληροφοριών μπορεί να αυξηθεί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ένα στέλεχος των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας: «Εντούτοις, πρέπει να θέσουμε τους όρους με τον σωστό τρόπο κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αλλιώς την πατήσαμε όλοι».
NEW: 100 stories a day, “social listening” and existential angst.
How newsrooms are grappling with AI.
My read on a fast moving story:https://t.co/njZh8L9nr8
— Michael Savage (@michaelsavage) March 22, 2025
Το λάθος των «LA Times» με την τεχνητή νοημοσύνη
Η ταχύτητα με την οποία έφτασε η τεχνολογία, έφερε κάποιες πρώτες μελέτες περιπτώσεων δημοσιογραφικών ατυχημάτων. Στις αρχές Μαρτίου, οι «LA Times» εγκαινίασαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δίνει εναλλακτικές προοπτικές σε άρθρα γνώμης. Προκάλεσε συναγερμό λέγοντας ότι ορισμένοι τοπικοί ιστορικοί θεωρούσαν την Κου Κλουξ Κλαν ως «”λευκή προτεσταντική κουλτούρα” που ανταποκρινόταν στις κοινωνικές αλλαγές και όχι ως ένα κίνημα ρητά καθοδηγούμενο από μίσος, ελαχιστοποιώντας την ιδεολογική της απειλή».
Μάλιστα, η παγίδα – όπως δήλωσε ένα στέλεχος των μέσων ενημέρωσης που εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη – ήταν προφανής: «Της δόθηκε το καθήκον να κάνει κρίσεις που δεν είναι δυνατόν να αναμένεται να κάνει». Το γεγονός ότι ακόμη και ένας τεχνολογικός γίγαντας, όπως η Apple, έπρεπε να αναστείλει μια λειτουργία που έκανε ανακριβείς περιλήψεις των πρωτοσέλιδων του BBC News, δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να διασφαλιστεί η ακρίβεια της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.
Η εισαγωγή της AI στη δημοσιογραφία
Στην πραγματικότητα, ομάδες δημοσιογράφων και σχεδιαστών τεχνολογικών εργαλείων εργάζονται εδώ και χρόνια για να βρουν τις καλύτερες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά στο δημόσιο περιεχόμενο, οι εκδότες συσπειρώνονται γύρω από τη χρήση της για να προτείνουν μικρά κομμάτια κειμένου, με βάση την πρωτότυπη δημοσιογραφία. Αυτό στην πράξη σημαίνει προτάσεις πρωτοσέλιδων και περιλήψεων άρθρων, που ελέγχονται εύκολα από ανθρώπινους συντάκτες.
Ο «Independent» έγινε ο τελευταίος που ανακοίνωσε, αυτή την εβδομάδα. ότι θα δημοσιεύει συμπυκνωμένες εκδόσεις των δικών του άρθρων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί εκδότες, επίσης, δοκιμάζουν ή έχουν ήδη αναπτύξει παρόμοια εργαλεία.
150 άρθρα από έναν συντάκτη σε μία ημέρα
Πάντως, ορισμένοι μεγάλοι οργανισμοί πειραματίζονται με τα δικά τους AI chatbots, επιτρέποντας στους αναγνώστες να κάνουν ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας περιεχόμενο από τα δικά τους αρχεία. Το πρόβλημα είναι ότι οι συντάκτες δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τις απαντήσεις που δίδονται. Για παράδειγμα, στη λειτουργία του chatbot της «Washington Post» επισυνάπτεται η εξής σημείωση: «Αυτό είναι ένα πείραμα. Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει λάθη, παρακαλούμε να επαληθεύσετε την απάντηση συμβουλευόμενοι αυτά τα άρθρα».
Η ποσότητα του κειμένου που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να επιβλέπεται με ασφάλεια από ανθρώπους συντάκτες είναι ένα ζήτημα. Η εταιρεία Reach, εκδότρια της «Daily Mirror» και μιας σειράς άλλων τοπικών ιστότοπων, χρησιμοποιεί το εργαλείο Guten για να αναδιατυπώσει τη δική της δημοσιογραφία για διαφορετικά ακροατήρια. Αυτό έχει συμβάλει σε ορισμένα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά αρθρογραφίας για ορισμένους δημοσιογράφους.
Σε μία ημέρα τον Ιανουάριο, ένας δημοσιογράφος ενός περιφερειακού μέσου ενημέρωσης της Reach κατέγραψε 150 άρθρα σε όλους τους ιστοτόπους του ομίλου. Ενώ ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε το Guten, η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για την επαναχρησιμοποίηση της δουλειάς του για άλλους ιστότοπους.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι δημοσιογράφοι της Reach έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία τους. Ένας εκπρόσωπος της Reach δήλωσε ότι το Guten ήταν μόνο ένα εργαλείο και «πρέπει να χρησιμοποιείται με περίσκεψη» από τους δημοσιογράφους. «Μας ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε σημειώσει όσον αφορά στη μείωση των σφαλμάτων και στην υποστήριξη της καθημερινής μας εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας το εξής: «Αυτό μας επέτρεψε να απελευθερώσουμε τους δημοσιογράφους για να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη δημοσιογραφία που διαφορετικά θα έμενε ανεκμετάλλευτη».
Το «USA Today» έκανε το ίδιο σχόλιο σχετικά με τη θέση του αθλητικού ρεπόρτερ βάσει της τεχνητής νοημοσύνης. «Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε την κάλυψη και να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους μας να επικεντρωθούν σε πιο εμπεριστατωμένα αθλητικά ρεπορτάζ», δήλωσε εκπρόσωπος του δικτύου.
Άλλοι αμφιβάλλουν για το αν ο χρόνος που θα εξοικονομηθεί, θα πάει στην πρωτότυπη δημοσιογραφία. Ο πρώην συντάκτης του «Independent», Κρις Μπλάκχερστ, δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν «πολύ κυνικός» σχετικά με την ιδέα, φοβούμενος ότι είναι πιο πιθανό να «απελευθερώσει ανθρώπους για να εργαστούν αλλού».

Τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Ενώ η δημοσιογραφία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη συζήτηση, στην πραγματικότητα η τεχνολογία έχει και οφέλη για στις αίθουσες σύνταξης, διερευνώντας τεράστια σύνολα δεδομένων. Οι «Financial Times», οι «New York Times» και ο «Guardian» είναι μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που διερευνούν αυτή την τεχνική.
Η τεχνητή νοημοσύνη, μάλιστα, έχει ήδη βοηθήσει στην ανεύρεση σοβαρών περιπτώσεων παραμέλησης σε περισσότερες από 1.000 σελίδες νοσοκομειακών εγγράφων στη Νορβηγία. Η μεταγραφή και η μετάφραση είναι άλλες πιο καθημερινές χρήσεις. Άλλοι τη χρησιμοποιούν για «κοινωνική ακρόαση».
Ακόμα, το News Movement, το οποίο στοχεύει με το περιεχόμενό του σε ένα νεανικό κοινό, δημιούργησε ένα εργαλείο που παρακολουθεί τι συζητά το κοινό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διοχετεύει στους δημοσιογράφους. «Μας βοηθάει να καταλάβουμε ποιες συζητήσεις και θέματα απασχολούν τον κόσμο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιόν Μπέιλι, επικεφαλής προϊόντος και τεχνολογίας.
Παρά την ανησυχία για τα λάθη της τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένες εταιρείες, όπως το «Der Spiegel», προσπαθούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο του περιεχομένου.
Από το κείμενο σε βίντεο
Τι θα ακολουθήσει; Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα, πρόκειται για «μετασχηματισμούς της μορφής που απευθύνονται στο κοινό». Με άλλα λόγια, ένα άρθρο και η μετατροπή του στο είδος του περιεχομένου που επιθυμεί ο χρήστης – είτε πρόκειται για συμπυκνωμένο, ηχητικό ή ακόμη και βίντεο.
Περίπου το ένα τρίτο των ηγετών των μέσων ενημέρωσης, που ερωτήθηκαν από το Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, δήλωσαν ότι θέλουν να πειραματιστούν με τη μετατροπή άρθρων σε βίντεο. Τα εργαλεία μπορούν ήδη να μετατρέψουν μεγάλο υλικό σε σύντομο, διαμοιραζόμενο περιεχόμενο. Ωστόσο, πάνω από όλη αυτή την καινοτομία στην αίθουσα σύνταξης επικρέμεται ο φόβος ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να πάνε χαμένα αν τα προσωπικά chatbots τεχνητής νοημοσύνης πάρουν τη θέση των εταιρειών μέσων ενημέρωσης στην παραγωγή περιεχομένου.
Το μέλλον της δημοσιογραφίας
«Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα, είναι η τεχνητή νοημοσύνη που απλά μπαίνει ανάμεσα σε εμάς και στον χρήστη», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των μέσων ενημέρωσης. Το λανσάρισμα, αυτόν τον μήνα, από την Google ενός νέου AI Mode, το οποίο λαμβάνει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές και τις παρουσιάζει ως chatbot, έχει τρομάξει τη βιομηχανία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κυβερνητική παρέμβαση είναι η μόνη λύση.
Ορισμένοι μεγαλύτεροι όμιλοι μέσων ενημέρωσης έχουν υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης με τους ιδιοκτήτες των κυριότερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας την εκπαίδευση των μοντέλων στο πρωτότυπο υλικό τους με αναφορά. Μάλιστα, ο «Guardian» έχει συνάψει μια τέτοια συμφωνία με την OpenAI, ιδιοκτήτρια του ChatGPT.
Εν τω μεταξύ, οι «New York Times» είναι επικεφαλής μιας αγωγής κατά της OpenAI για τη χρήση του έργου της. Ο Ντιόν Μπέιλι συμμερίζεται τις ανησυχίες, αλλά διατηρεί την ελπίδα ότι ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης μπορεί να προσαρμοστεί. «Αν η εξουσία περιέλθει σε δύο ή τρεις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τότε έχουμε κάποια πραγματικά, σημαντικά ζητήματα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσαρμοστούμε όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μας προσεγγίσουν. Αυτό είναι απλά ένα γεγονός!».