Κόσμος

Σερβία: Φοιτητές και αγρότες «πλημμύρισαν» το Βελιγράδι – Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας

Πλήθος κόσμου από όλη τη Σερβία βρέθηκε στην πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση κατά της διαφθοράς στη χώρα.
ΣΕΡΒΙΑ
AP Photo/Marko Drobnjakovic

Τεράστια πλήθη κατέκλυσαν το Σάββατο 15 Μαρτίου τις λεωφόρους στο κέντρο του Βελιγραδίου, στη μεγαλύτερη διαδήλωση στην πρόσφατη ιστορία στη Σερβία .

Από την 1η Νοεμβρίου και το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όταν 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στεγάστρου που μόλις είχε κατασκευαστεί, οι Σέρβοι βγαίνουν συνέχεια στους δρόμους για να αποδείξουν ότι «η αλλαγή είναι δυνατή».

Έπειτα από πολύμηνες διαδοχικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σερβία κατά της διαφθοράς, με αιχμή του δόρατος τους φοιτητές, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το Βελιγράδι, το Σάββατο 15 Μαρτίου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι «107.000 άτομα» συμμετείχαν στη διαδήλωση, διευκρινίζοντας ότι κανένα «σοβαρό επεισόδιο» δεν έχει σημειωθεί από την έναρξη της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

AP Photo/Darko Vojinovic

Σύμφωνα πάντως με τα τοπικά μέσα, οι διαδηλωτές ξεπερνούν τις 500.000, ενώ πολλοί φορούν ετικέτα με ένα ματωμένο χέρι – το σύμβολο που έχει υιοθετήσει το κίνημα διαμαρτυρίας που σημαίνει ότι η διαφθορά σκοτώνει.

Βίντεο στα social media δείχνουν τις μεγάλες λεωφόρους στο κέντρο του Βελιγραδίου πλημμυρισμένες από διαδηλωτές.

«Οργανωθήκαμε από το τίποτε και καταφέραμε πολλά», φώναξε φοιτήτρια από εξέδρα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Ενώσαμε τη χώρα, τις γενιές, ξυπνήσαμε την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση. Δείξαμε ότι η αλλαγή είναι δυνατή όταν αγωνιζόμαστε μαζί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν Chevron Left
Μεγάλη σκακιέρα: Οι όροι του Πούτιν στον Τραμπ για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία