Κόσμος

Επίσημη προσφορά της Βρετανίας στην Τουρκία για τα Eurofighter – Όλο το παρασκήνιο

«Οι εξελίξεις καταδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφέρουν τουρκικές πηγές.
Επίσημη προσφορά από τη Βρετανία για αγορά 40 Eurofighter από την Τουρκία
AP / Mindaugas Kulbis

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, που πρόσφατα προσκάλεσε την Τουρκία στη «Σύνοδο των Προθύμων» για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, φέρεται να κατέθεσε επίσημη προσφορά στην Άγκυρα για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Σύμφωνα με πηγές από τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επί του παρόντος η προσφορά εξετάζεται. «Είχαμε ανακοινώσει πως είχε αποσταλεί επίσημο αίτημα σχετικά με την προμήθεια 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της πολεμικής μας αεροπορίας», δήλωσαν οι εν λόγω πηγές σύμφωνα με τη Hurriyet και πρόσθεσαν: «Το αίτημα εστάλη επίσημα στο υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και στον αρμόδιο κατασκευαστή. Η προσφορά έφτασε τώρα στο υπουργείο μας και η διαδικασία αξιολόγησής της βρίσκεται σε εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται πως τα Eurofighter κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, και για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πώληση απαιτείται η έγκριση και των τεσσάρων χωρών.

Ως «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της προμήθειας εμφανιζόταν η στάση της Γερμανίας, η οποία καθυστερούσε την απάντησή της λόγω ορισμένων επιφυλάξεων στο εσωτερικό της απερχόμενης κυβέρνησης σχετικά με τον εξοπλισμό της Τουρκίας αλλά και – στη συνέχεια – των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και τις πρόωρες εκλογές.

Τα δεδομένα στο εσωτερικό – με τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών – αλλά και στο εξωτερικό – με την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ευρώπη λόγω της στρατηγικής Τραμπ – έχουν αλλάξει ριζικά και οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως τελικά το Βερολίνο έδωσε το «πράσινο φως» για την προμήθεια των 40 Eurofighter.

Εξάλλου η Γερμανία, στη τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ήταν μια από τις χώρες που υποστήριξαν πως για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας απαιτείται συνεργασία με εταίρους εκτός ΕΕ, επισημαίνοντας πως μεταξύ άλλων θα μπορούσε να είναι και η Τουρκία.

Τουρκικές πηγές αποκάλυψαν επίσης πως ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, επισκέφτηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στις 13 Μαρτίου.

Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. «Οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», υποστήριξαν οι εν λόγω πηγές.

«Κρίσιμος ο ρόλος της Τουρκίας»

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες που αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος, καθώς πέρα από το μέγεθος του στρατού, η Άγκυρα διαθέτει και μια αμυντική βιομηχανία με σημαντικές δυνατότητες. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε πως η Τουρκία θα μπορούσε να έχει «ρόλο κλειδί» για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε δε πως θα εργαστεί για «την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας», ώστε «να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους εταίρους στην Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Τουσκ τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ερντογάν «τόσο στον τομέα της άμυνας, όσο και στην αμυντική βιομηχανία».

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε Μαρκ Ρούτε, προέτρεψε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτή η «συμβουλή» φαίνεται να υιοθετήθηκε άμεσα από τους ευρωπαίους, με τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Σύνοδο του Λονδίνου και τις συζητήσεις για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Ρούτε, η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατός στη βορειοατλαντική Συμμαχία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. «Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις προσπάθειες της ΕΕ για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης», είχε δηλώσει δημόσια τον Ιανουάριο σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μανώλης Καλουδάς και Αποστόλης Κρέτσης μιλούν «Αφ’ Υψηλού» για το «πάρτι» πριν τον ανασχηματισμό Chevron Left
Μανώλης Καλουδάς και Αποστόλης Κρέτσης μιλούν «Αφ’ Υψηλού» για το «πάρτι» πριν τον ανασχηματισμό
Τασούλας: Όταν εκφράζεται μια μεγάλη απαίτηση από την κοινωνία, πρέπει να έρθει η σειρά της μεγάλης ανταπόκρισης
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών και την απαίτηση για ενδυνάμωση των θεσμών Chevron Right