Κόσμος

ΗΠΑ – Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στην Τζέντα κάτω από τη σκιά του πολέμου των drones

«Η συνάντηση με την αμερικανική ομάδα στη Σαουδική Αραβία άρχισε πολύ εποικοδομητικά», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουκρανίας.
Συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, 11 Μαρτίου 2025
Χ | @AndriyYermak

Ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε την Τρίτη (11/3) ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στην Τζέντα «άρχισαν πολύ εποικοδομητικά». Ταυτόχρονα, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με drones.

«Η συνάντηση με την αμερικανική ομάδα άρχισε πολύ εποικοδομητικά και εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος είναι προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Προέδρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το CNN.

Ο Αντρίι Γέρμακ είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον υπουργό Άμυνας και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι συναντώνται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, στη Σαουδική Αραβία.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και την ουκρανική πρόταση για μερική κατάπαυση του πυρός, καθώς κάθισαν ο ένας απέναντι από τον άλλον σε ένα μακρύ ξύλινο τραπέζι.

Στη συνάντηση βρίσκονται, επίσης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας που κάθισαν στην κεφαλή του τραπεζιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, κάθισε δίπλα στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς. Από την ουκρανική πλευρά, ο κορυφαίος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, ήταν στο κέντρο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντρίι Σίμπιχα, και τον υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δίπλα του.

«Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρός»

Ο Αντρίι Γέρμακ, ο πιο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου έγραψε άρθρο για τις σημερινές (11/3) συνομιλίες στην Τζέντα και υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός του πυρός είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Συγκεκριμένα, σε σχετικό άρθρο του στον Guardian, ο Ουκρανός αξιωματούχος σημείωσε: «Καθώς φτάνω στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, η κατάπαυση του πυρός στον τριετή πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στη χώρα μου δεν φαινόταν ποτέ πιο κοντά. Η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί μόνο με διπλωματικές χειρονομίες. Μια σειρά από προϋποθέσεις είναι ζωτικής σημασίας εκ των προτέρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ειρήνη – όταν έρθει – θα είναι διαρκής».

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης στη Ρωσία ώστε να αυξηθεί το κόστος της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης. Μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη και ανθεκτικότερη Ευρώπη – στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά – είναι ο κοινός μας στόχος. Η εξασφάλιση μιας ουσιαστικής κατάπαυσης του πυρός είναι το πρώτο βήμα. Αυτό απαιτεί μια Ευρώπη οικονομικά και πολιτικά ανθεκτική. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της και η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει το πολιτικό και οικονομικό κόστος της χρήσης βίας για την επίτευξη των στόχων της».

Πόλεμος με drones Ρωσίας – Ουκρανίας

Η Ρωσία δήλωσε, την Τρίτη (11/3), ότι επλήγη από μια «μαζική» επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων από την Ουάσινγκτον και το Κίεβο. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν.

Το Υπουργείο Άμυνας της Μόσχας δήλωσε ότι κατέρριψε 337 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει κατά της Ρωσίας, εκ των οποίων τα 91 είχαν στόχο την περιοχή της Μόσχας. Οι αεροπορικές επιθέσεις αυτές αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μάλιστα, πτώση συντριμμιών προκάλεσε ζημιές σε κτήρια στη Μόσχα, με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν, να δηλώνει στο Telegram ότι ήταν μια «πιο μαζική» επίθεση.

Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε, την Τρίτη (11/3). ότι η Μόσχα και η γύρω περιοχή προστατεύθηκαν από τη μεγαλύτερη επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και της πρωτεύουσάς της χάρη στις «προετοιμασίες που πραγματοποιήθηκαν πολύ πριν από το γεγονός».

«Αυτό ακριβώς μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία της Μόσχας, της περιοχής γύρω από τη Μόσχα και πολλών άλλων περιοχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το BBC, πρόσθεσε ότι ήταν «απολύτως σωστό» το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φεριντούν Σινιρλίογλου, είχε μεταφερθεί σε ένα από τα σημεία των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη νότια της Μόσχας «για να δει ότι το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει κατοικίες».

Επίσης, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ενημερωθεί για την επίθεση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε, επίσης, αν το Κίεβο εξαπέλυσε την επίθεση για να διακόψει τις συνομιλίες. Είπε ότι δεν γίνονταν συνομιλίες, αλλά ήταν πιθανό η Ουκρανία να ήθελε να χαλάσει πιθανές αφορμές για συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Γιώργος Λιανός Chevron Left
Γιώργος Λιανός: «Ευσεβείς πόθοι» το επόμενο «Survivor»
Μπαλούχοι αυτονομιστές κατέλαβαν τρένο στο Πακιστάν – Κρατούν ομήρους
Τρένο στο Πακιστάν κατέλαβαν οι Μπαλούχοι, 11 Μαρτίου 2025 Chevron Right