Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος προσκλήθηκε από τον οικοδεσπότη πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Μιρζιγιόγεφ, αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, ιδίως με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα φθάσει αύριο στη Σαμαρκάνδη, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση φύτευσης δέντρων, θα επισκεφθεί τις νεόκτιστες περιοχές της πόλης, γνωστής και ως «αιώνια πόλη», και θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες για δείπνο.
Ο Ερντογάν θα παραστεί στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου κορυφής την επόμενη ημέρα, θα συμμετάσχει στην οικογενειακή φωτογραφία και θα εκφωνήσει ομιλία στη δεύτερη σύνοδο κορυφής.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, ιδίως με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Το θέμα του διαδρόμου σιτηρών αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.
Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης οι πρόεδροι των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, Ρωσίας, Κίνας, Καζακστάν, Κιργιζίας, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν, Πακιστάν, Ινδίας και Ουζμπεκιστάν, καθώς και των μελών-παρατηρητών Λευκορωσίας, Μογγολίας και Ιράν, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, προσκεκλημένος του οικοδεσπότη προέδρου του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγεφ, και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) είναι ένας ευρασιατικός πολιτικός, οικονομικός οργανισμός και οργανισμός ασφάλειας. Από άποψη γεωγραφικής έκτασης και πληθυσμού, είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου το 60% της έκτασης της Ευρασίας, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο ΟΣΣ είναι ο διάδοχος των Πέντε της Σαγκάης, μιας συμφωνίας αμοιβαίας ασφάλειας που σχηματίστηκε το 1996 μεταξύ της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Ρωσίας και του Τατζικιστάν. Στις 15 Ιουνίου 2001, οι ηγέτες αυτών των χωρών και του Ουζμπεκιστάν συναντήθηκαν στη Σαγκάη για να ανακοινώσουν έναν νέο οργανισμό με βαθύτερη πολιτική και οικονομική συνεργασία- ο Χάρτης του ΟΣΣ υπεγράφη στις 7 Ιουλίου 2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2003. Τα μέλη του έχουν έκτοτε επεκταθεί σε οκτώ κράτη, ενώ η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν στις 9 Ιουνίου 2017. Αρκετές χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές ή εταίροι διαλόγου.
Ο ΟΣΣ διοικείται από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών (ΣΑΚ), το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, το οποίο συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο.