Κόσμος

Οι πρόθυμοι έγιναν… απρόθυμοι: Η Βρετανία διαφωνεί με την πρόταση Μακρόν για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», αναφέρουν οι Βρετανοί, τονίζοντας πως δεν «αναγνωρίζουν» τη συγκεκριμένη πρόταση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως απορρίπτει τις προτάσεις της Γαλλίας για μια μηνιαία μερική κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, καταγράφοντας μια σαφή διάσταση απόψεων στο «συνασπισμό των προθύμων» για την Ουκρανία, από την πρώτη ημέρα.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τον Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στο Λονδίνο με την παρουσία ευρωπαίων ηγετών, αλλά και του Καναδά και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως απάντηση στις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ και στην επίθεση που εξαπέλυσε on camera στον Ουκρανό Πρόεδρο κατά τη θυελλώδη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη Le Figaro ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν μια προσωρινή εκεχειρία που θα καλύπτει αεροπορικές, ναυτικές και ενεργειακές υποδομές – αλλά όχι τις χερσαίες μάχες, καθώς αυτό θα ήταν «πολύ δύσκολο να επαληθευτεί».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ερωτηθείς για το σχέδιο, απάντησε ότι είναι «ενήμερος για τα πάντα», ενώ το Κίεβο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλώς θα παραβιάσει οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας.

Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς την ιδέα, με κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν μια συμφωνία επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «διάφορες επιλογές στο τραπέζι». «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι δεν «αναγνωρίζουν» τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ερωτηθείς για το σχέδιο εκεχειρίας, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Λουκ Πόλαρντ δήλωσε χαρακτηριστικά στο Times Radio: «Δεν έχει γίνει καμία συμφωνία σχετικά με το πώς θα είναι μια εκεχειρία και έτσι δεν αναγνωρίζω καν το συγκεκριμένο σημείο που αναφέρατε». «Όμως, εργαζόμαστε μαζί με τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να δούμε ποιο είναι το μονοπάτι προς μια διαρκή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία».

Συμπλήρωσε δε, όταν ρωτήθηκε εκ νέου, πως «ο μόνος που θα ωφελούνταν από τη δημοσιοποίηση αυτών των λεπτομερειών πριν από την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας θα ήταν ο Πρόεδρος Πούτιν».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο ως «θρασύτατο», λέγοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι απλώς «πετάνε ιδέες στον αέρα».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να κάνει δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, Δευτέρα, μετά τις έντονες διπλωματικές του κινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Οι βουλευτές θα ενημερωθούν για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, καθώς και για την έκτακτη αμυντική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Κιρ Στάρμερ τόνισε προς τους υπόλοιπους ευρωπαίους ότι θα πρέπει να «σηκώσουν το βάρος» της εφαρμογής οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι βρίσκονται σε ένα «ιστορικό σταυροδρόμι». Ο ίδιος δεσμεύτηκε να διαθέσει 1,6 δισεκατομμύρια λίρες για την προμήθεια 5.000 πυραύλων για την άμυνα της Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμμετάσχουν σε μια «συμμαχία των προθύμων» υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Μιλώντας στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι προσπάθησε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» και να τερματίσει τις διαμάχες, μετά από πολλαπλές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Εμανουέλ Μακρόν το Σαββατοκύριακο.

Σε δική του ανάρτηση στο X, ο κ. Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρώπη και την Αμερική για τη στήριξη που έχει λάβει η χώρα του από την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τραμπ: Να ασχολούμαστε λιγότερο με τον Πούτιν και περισσότερο με τους μετανάστες