Κόσμος

Μακρόν, Σολτς, Σάντσεθ, Φρεντέρικσεν και Τουσκ στο πλευρό του Ζελένσκι μετά το «χαστούκι» Τραμπ

Μακρόν, Τουσκ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ στο πλευρό του Ζελένσκι μετά τον καυγά με Τραμπ.
Εμανουέλ Μακρόν Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντηση
AP Photo / Michel Euler

Καθόλου καλά δεν πήγε για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και κατ’ επέκταση για τους Ουκρανούς, δεν εξελίχθηκε η συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς.

Το ραντεβού κατέληξε σε ναυάγιο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να φεύγει χωρίς να υπογράψει καμία συμφωνία. Μάλιστα, ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Για το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στους δύο προέδρους, παρουσία -και μάλιστα σημαντική- του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, υπήρξαν άμεσα ποικίλες αντιδράσεις.

Το θερμό επεισόδιο σχολίασαν με δηκτικό τρόπο οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησε τους Τραμπ και Βανς ότι κάνουν «τη βρώμικη δουλειά του Πούτιν».

«Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν θα σταματήσουν ποτέ να δίνουν μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε στο Χ ο Τσακ Σούμερ, αναρτώντας ένα βίντεο με τον τεταμένο διάλογο που εκτυλίχθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Μακρόν υπέρ Ζελένσκι: Ένας είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία

«Ένας είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία» και ένας ο «λαός που δέχεται επίθεση, ο ουκρανικός λαός» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αντιδρώντας στην επεισοδιακή συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «σεβασμό για εκείνους που πολεμούν από την αρχή» και σημείωσε: «Πιστεύω ότι είχαμε όλοι δίκιο να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια και να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Μάλιστα, Μακρόν και Ζελένσκι συνομίλησαν λίγο αργότερα, όπως επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Σολτς: Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην Γερμανία και στην Ευρώπη

Ο κΌλαφ Σολτς διαβεβαίωσε, με τη σειρά του, στη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία, μέσω ανάρτησής του στο Χ.

«Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από ό,τι οι πολίτες της Ουκρανίας! Για αυτό εργαζόμαστε προς έναν κοινό δρόμο για μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην Γερμανία – και στην Ευρώπη», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος.

Σάντσεθ: Ουκρανία, η Ισπανία είναι στο πλευρό σου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μέσω ανάρτησής του στο X.

Όπως έγραψε, η Ισπανία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Μάλιστα, στο μήνυμα αυτό έσπευσε να απαντήσει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ένα «ευχαριστώ».

Φρεντέρικσεν: Η Δανία είναι περήφανη που στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας

Στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στάθηκε και η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, επίσης μέσω ανάρτησής της στο Χ.

Η Δανία είναι «περήφανη που στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», τόνισε.

Η Φρεντέρικσεν ανάρτησε νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής (28/2), στο Instagram και στο Facebook, μια φωτογραφία χειραψίας με τον πρόεδρο Ζελένσκι συνοδευόμενη από ένα emoji καρδιάς.

Η Γροιλανδία είναι έδαφος της Δανίας την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει επιθυμία να την προσαρτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τουσκ: Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε το μήνυμα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ουκρανικό λαό ότι «δεν είναι μόνοι», σε ανάρτηση που έκανε στο Χ λίγο μετά την ιστορική επεισοδιακή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι», έγραψε ο Τουσκ.

Υποστήριξη στον Ζελένσκι και στο εσωτερικό της Ουκρανίας

Με τη σειρά τους, ο Ουκρανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της χώρας, μετά τη σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δίκιο. Ειρήνη χωρίς εγγυήσεις δεν είναι δυνατή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμίχαλ με ανάρτηση στο X.

Ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, ανέφερε: «ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να ξεχνά ότι σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία είναι το θύμα της επιθετικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Η αντίδραση Ερντογάν στην πρόταση Οτσαλάν για διάλυση PKK Chevron Left
Ερντογάν: Ιστορικό βήμα η έκκληση Οτσαλάν για διάλυση του PKK
Ύμνοι από Ζαχάροβα σε Τραμπ και Βανς για Ζελένσκι: «Συγκρατήθηκαν και δεν τον χτύπησαν»
Ζαχαροβα Chevron Right