Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στον Λευκό Οίκο.
Ο Ζελένσκι βγήκε ένα μαύρο SUV που είναι σταθμευμένο ακριβώς έξω από την είσοδο της Δυτικής Πτέρυγας, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα «πέσουν οι υπογραφές» στη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας.
Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα.
🇺🇦🇺🇸 The meeting of Presidens #Zelenskyy and #Trump began in the White House. pic.twitter.com/A7JP1DlU3D
— ZMiST (@ZMiST_Ua) February 28, 2025
Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι ανταλλάσσουν χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μαζί στο εσωτερικό, με προορισμό το Οβάλ Γραφείο.
Όσον αφορά την περίφημη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί απόψε.
«Δίκαιη συμφωνία», λέει ο Τραμπ
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters o Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «έχουμε κάτι που είναι μια πολύ δίκαιη συμφωνία» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Θα πάρουμε τις σπάνιες γαίες και θα τις χρησιμοποιήσουμε για όλα όσα κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και των στρατιωτικών όπλων», είπε ακόμα
Ο Ζελένσκι είπε από την πλευρά του ότι ελπίζει ότι η συμφωνία για τα ορυκτά θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την Ουκρανία
Πρόσθεσε ότι θέλει να συζητήσει τι είναι έτοιμες να κάνουν οι ΗΠΑ.
«Είμαστε ευγνώμονες»
«Μια σημαντική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκα με μια δικομματική αντιπροσωπεία από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Τραμπ, τις προσπάθειες για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, το όραμά μας για τον τερματισμό του πολέμου και τη σημασία των ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας.
Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε στρατηγικούς εταίρους και φίλους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε ευγνώμονες για την αταλάντευτη διμερή και δικομματική υποστήριξη προς την Ουκρανία και τα τρία χρόνια της πλήρους κλίμακας επιθετικότητας της Ρωσίας», έγραψε νωρίτερα στο X ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
An important visit to the United States. In Washington, I met with a bipartisan delegation from the U.S. Senate.
Our discussions focused on the continued military assistance for Ukraine, relevant legislative initiatives, my meeting with President Trump, efforts to achieve a just… pic.twitter.com/KJcosUpygc
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 28, 2025