Πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία άσκησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από «διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες «αξίωσαν» επίσης «από την Ρωσία άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Άκαρπη» η συνομιλία Λαβρόφ – Κουλέμπα: Καμία δέσμευση από Ρωσία για κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα, η συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν απέδωσε καρπούς.
Από τις δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ διαπιστώθηκε πως το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αγεφύρωτο, με τον πόλεμο να μαίνεται για 15η μέρα.
Όχι από Ρωσία σε κατάπαυση του πυρός
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού η στάση της Ρωσίας παραμένει αδιάλλακτη.
«Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε ο Ουκρανός, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ανέφερε τα θέματα που έθεσε στο «τραπέζι» των συνομιλιών. «Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ουσιαστικά η ουκρανική κρίση.
Επιτέθηκε δε και στη Δύση, λέγοντας πως όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον βομβαρδισμό νοσοκομείου παιδιών στη Μαριούπολη, λέγοντας αυτός έγινε μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.
«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», είπε, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.