Κόσμος

Γιατί συναντήθηκε με το Νο. 2 του Βατικανού ο Πάπας Φραγκίσκος

O Πάπας Φραγκίσκος έχει γράψει μια επιστολή παραίτησης, την οποία θα επικαλεστεί εάν καταστεί ιατρικά ανίκανος
Πάπας Φραγκίσκος
AP | Andrew Medichini

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν καλά ώστε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, δηλαδή το Νο. 2 της Καθολικής Εκκλησίας, για να εγκρίνει νέα διατάγματα για πιθανούς αγίους και να λάβει κάποιες σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις που υποδηλώνουν ότι κάνει την απαραίτητη δουλειά και κοιτάζει μπροστά, παρά το γεγονός ότι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με αμφίπλευρη πνευμονία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, η συνάντησή τους έγινε τη Δευτέρα (24/2), κάτι που σηματοδότησε ότι ο μηχανισμός του Βατικανού εξακολουθεί να λειτουργεί, παρ’ όλο που οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι ο 88χρονος Πάπας Φραγκίσκος είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ποιες αποφάσεις πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος

Το ενημερωτικό δελτίο του Βατικανού, το μεσημέρι της Τρίτης (25/2), περιείχε μια σειρά ειδήσεων, με σημαντικότερη ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον αρχιεπίσκοπο Έντγκαρ Πένια Πάρα, τον λεγόμενο «αντικαταστάτη» ή επικεφαλής του προσωπικού του Βατικανού.

Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο πρωθυπουργός του Βατικανού, από τότε που ο Ποντίφικας εισήχθη στο νοσοκομείο, δηλαδή από τις 14 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ενέκρινε διατάγματα για δύο νέους αγίους και πέντε άτομα προς αγιοποίηση – το πρώτο βήμα προς την αγιότητα. Υπενθυμίζεται ότι εγκρίνει τακτικά διατάγματα από το Γραφείο Αγιοποίησης του Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η πιθανή παραίτησή του

Στη Ρώμη θα ζούσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε περίπτωση που παραιτείτο, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, και θα ονομαζόταν «ομότιμος επίσκοπος Ρώμης» και όχι «ομότιμος Πάπας«, δεδομένων των προβλημάτων που προέκυψαν με το πείραμα του Βενέδικτου ως συνταξιούχου Πάπα. Παρά τις προσπάθειές του, ο Βενέδικτος παρέμεινε σημείο αναφοράς για τους συντηρητικούς και το σπίτι του μέσα στους κήπους του Βατικανού είναι κάτι σαν προορισμός προσκυνήματος για τους δεξιούς.

Επισημαίνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γράψει μια επιστολή παραίτησης, την οποία θα επικαλεστεί εάν καταστεί ιατρικά ανίκανος. Ο Ποντίφικας διόρισε πρόσφατα την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της πόλης-κράτους, την αδελφή Ραφαέλα Πετρίνι, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Μαρτίου.

Μάλιστα, την εξουσιοδότησε να ηγηθεί και να πει στους ιερατικούς αναπληρωτές της τι να κάνουν. Πολλές, αν όχι όλες από αυτές τις αποφάσεις ήταν πιθανότατα στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, το Βατικανό δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε κάποιες εργασίες στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής εγγράφων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην Καθολική Εκκλησία για τη μεταβίβαση της πλήρους παπικής εξουσίας εκτός από την περίπτωση παραίτησης ή θανάτου ενός Πάπα.

Τέλος, η μόνη – εκτός Βατικανού – που είναι γνωστό ότι έχει επισκεφθεί τον Πάπα Φραγκίσκου, είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επισκέφθηκε τον 88χρονο Ποντίφικα στις 19 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μάτι Chevron Left
Δίκη για το Μάτι: «Δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός» - Η απολογία του τότε Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου
Βαρόμετρο Prorata: 7 στους 10 εκτιμούν ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη
Τέμπη: Τα τρένα που συγκρούστηκαν Chevron Right