Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τον Βολοντομίρ Ζελένσκι να παραχωρήσει τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα για την αμερικανική υποστήριξη, φαίνεται πως έχει πλέον και «ανταγωνιστή», καθώς η ΕΕ φαίνεται να προτίθεται να μπει σε «πλειστηριασμό».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο για τη Βιομηχανική Στρατηγική, Στεφάν Σεζουρνέ, η Κομισιόν έχει υποβάλλει τη δική της πρόταση σε Ουκρανούς αξιωματούχους με τους οποίους υπήρξε επαφή στο πλαίσιο των συμβολικών συναντήσεων για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου.
Η Ουκρανία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών, από λίθιο έως τιτάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη βιομηχανία της τεχνολογίας και είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Διαθέτει επίσης τεράστια αποθέματα άνθρακα, αλλά και πετρελαίου, φυσικού αερίου και ουρανίου, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος αυτών βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
ΕΕ: Η δική μας προσφορά είναι «αμοιβαία επωφελής»
Όπως είπε ο Σεζουρνέ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «21 από τα 30 κρίσιμα υλικά που χρειάζεται η Ευρώπη μπορούν να παρασχεθούν από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας συνεργασίας».
Μάλιστα ο Επίτροπος πλειοδότησε έναντι του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «η Ευρώπη δεν θα απαιτήσει ποτέ μια συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής». Ενδεχομένως η ευρωπαϊκή πρόταση να κρύβεται πίσω και από την ξαφνική άρνηση του Ζελένσκι να προχωρήσει στη συμφωνία.
Σύγκρουση με «έπαθλο» 500 δισεκατομμύρια δολάρια
Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει την παραχώρηση των δικαιωμάτων στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας συνολικής αξίας έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αυτό είναι το αντάλλαγμα για όσα έχει προσφέρει μέχρι τώρα η Αμερική στον πόλεμο, «για να μην αισθανόμαστε ηλίθιοι», όπως έχει δηλώσει.
Αρχικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποδεχτεί τη συμφωνία και μάλιστα δημόσια είχε δηλώσει πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, στο συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου, υπήρξε ρήξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να δημοσιοποιεί μάλιστα την αντίθεσή του, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως αποικιοκρατική.
Όπως τόνισε δεν πρόκειται να υπογράψει μια «προβληματική συμφωνία» που «ξεπουλάει τον ορυκτό πλούτο» και «δεσμεύει δέκα γενιές Ουκρανών». Ο Ντόναλντ Τραμπ «απασφάλισε» εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Ζελένσκι, για τον οποίο εξάλλου επανειλημμένα είχε εκφραστεί στο παρελθόν με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, θεωρώντας τον μη αξιόπιστο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε την «πόρτα της εξόδου» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φτάνοντας να τον χαρακτηρίσει ακόμη και «δικτάτορα» και να τον κατηγορήσει πως έχει κάνει μια «απαίσια δουλειά» στη χώρα του. Του επέρριψε μάλιστα ευθύνες για το ξέσπασμα του πολέμου, επισημαίνοντας ακόμη πως οι δύο πλευρές είχαν μια συμφωνία αλλά ο Ζελένσκι την «αθέτησε».
Τα πυρά συνεχίστηκαν και μέσω ανώνυμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι με απαξιωματικούς χαρακτηρισμούς ανέφεραν πως ο Ζελένσκι δεν χρωστάει στις ΗΠΑ μόνο την επιβίωση της χώρας του, αλλά και τη ζωή του. «Εάν δεν ήμασταν εμείς, θα ήταν δύο μέτρα κάτω από το έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά μια πηγή από την αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο που έχει κατατεθεί στον Ζελένσκι προβλέπει την παράδοση πολύ μεγάλου ποσοστού (περίπου 50%) των δικαιωμάτων σε ορυκτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά και λιμάνια και άλλες κρίσιμες υποδομές.
«Η συμφωνία θα υπογραφεί» επιμένουν οι ΗΠΑ – «Άδειασμα» εκ των έσω σε Ζελένσκι
Και ενώ την Κυριακή (23/02), ο Ζελένσκι επέμεινε πως δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, πριν ακόμη συμπληρωθεί ένα 24ωρο υπήρξε ένα ηχηρό «άδειασμα» από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας κα υπουργός αρμόδια για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση, Όλια Στεφανίσινα, δήλωσε πως ΗΠΑ και Ουκρανία βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς όλες οι βασικές λεπτομέρειες έχουν οριστικοποιηθεί. «Δεσμευόμαστε να την ολοκληρώσουμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως μια τελική συμφωνία είναι πολύ κοντά και θα περιλαμβάνει «σπάνιες γαίες αλλά και άλλα πράγματα». «Η συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες είναι ζωτικής σημασίας και ελπίζουμε να υπογραφεί πολύ σύντομα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτήν προβλέπεται η σύσταση ενός «Επενδυτικού Ταμείου» το οποίο θα συνδιαχειρίζονται οι ΗΠΑ και η Ουκρανία. Το σίγουρο είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «βάλει στο μάτι» τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας και όπως προειδοποίησε τον Ζελένσκι, «θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, διαφορετικά δεν θα του μείνει χώρα».