Κόσμος

Χαμόγελα, αβρότητες αλλά «ουσία μηδέν» στη συνάντηση Τραμπ – Μακρόν στον Λευκό Οίκο

Φιλοφρονήσεις και... παράλληλοι μονόλογοι Τραμπ - Μακρόν στον Λευκό Οίκο. Τα μηνύματα από το τετ α τετ.
ΜΑΚΡΟΝ-ΤΡΑΜΠ
ΜΑΚΡΟΝ-ΤΡΑΜΠ Ludovic Marin/Pool via AP

Αστειεύτηκαν, κρατήθηκαν χέρι-χέρι, αγκαλιάστηκαν – αλλά δεν συμφώνησαν στο ζήτημα της Ουκρανίας. Από τη συζήτηση του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο χθες Δευτέρα (25/2), δεν έλειψαν οι αναφορές στην επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και στα κοινά τους δείπνα στον Πύργο του Άιφελ.

Ο Μακρόν περιέλουσε τον Τραμπ με φιλοφρονήσεις, αποκαλώντας τον «παίκτη που αλλάζει το παιχνίδι» και «αγαπητό Ντόναλντ», ενώ ο Αμερικανός χαιρέτισε την «πολύ ιδιαίτερη σχέση» τους.

Αλλά οι ευγένειες δεν κατάφεραν να καλύψουν το χάσμα που χωρίζει τον αμερικανό πρόεδρο από τον Γάλλο ομόλογό του, όπως σχολιάζει το Politico.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα ο Μακρόν θα ενημερώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, το πρωί της Τετάρτης, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Τραμπ δεν αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψη-αστραπή του Μακρόν στην Ουάσιγκτον – αλλά αρνήθηκε επίσης να αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν στέρεες εγγυήσεις ασφαλείας για να υποστηριχθεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο Τραμπ είπε ότι η Ευρώπη «δεν θα χρειαστεί μεγάλη υποστήριξη» για την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, γράφτηκαν πολλά για τη σχέση ώθησης και έλξης μεταξύ των δύο προέδρων, τις μακρόσυρτες χειραψίες και τα «καρφιά» του Μακρόν προς τον Αμερικανό σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.

Αλλά η στροφή του Τραμπ προς τη Ρωσία είναι μια πρόκληση που δεν μοιάζει με καμία άλλη, καθώς η Ευρώπη συνειδητοποιεί την πραγματικότητα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να απεμπλακεί από την ήπειρο.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν κατάφερε να μεταφέρει τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης για τον Πούτιν και να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία χωρίς να προσβάλει τον Τραμπ, κερδίζοντας τα εύσημα των παρατηρητών.

Ο βρετανός πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ έγραψε στο X ότι η εμφάνιση του Μακρόν ήταν «πολύ καλά παιγμένη», διατηρώντας μια «εξισορροπητική πράξη» μεταξύ “εγωισμού” και «σοβαρής πολιτικής». Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον Μακρόν, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις του με τον Τραμπ».

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη και να εμφυσήσει κάποια ελπίδα ότι η διατλαντική σχέση έχει ακόμα λίγη ζωή μέσα της, με τον Τραμπ να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι «ένα καλό πράγμα αν χρησιμοποιείται σωστά».

Αλλά είναι απίθανο τέτοιες μισόκαρδες κοινοτοπίες να καθησυχάσουν τους ομοίους του επόμενου ηγέτη της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η «απόλυτη προτεραιότητά» του θα είναι η «ενίσχυση της Ευρώπης» και η «επίτευξη ανεξαρτησίας» από τις ΗΠΑ.

Συμφωνία για την Ουκρανία;

ΜΑΚΡΟΝ-ΤΡΑΜΠ

Όταν κατακαθίσει η σκόνη από το ταξίδι του Μακρόν στην Ουάσιγκτον, το οποίο θα ακολουθήσει η επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ την Πέμπτη, θα υπάρχει μόνο ένα κριτήριο επιτυχίας – αυτό που πέτυχαν (;) για την Ουκρανία.

Προς το παρόν, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, ο Τραμπ και ο Μακρόν σημείωσαν πρόοδο, σκιαγραφώντας μια πορεία προς μια διαπραγματευόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία θα περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με τη μορφή ευρωπαϊκών στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να λειτουργούν αποτρεπτικά.

Αλλά το τι και πώς ακριβώς θα εμπλέκονταν οι ΗΠΑ είναι αβέβαιο. Σε συνέντευξή του στο Fox News μετά τη συνάντησή τους, ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Τραμπ «μίλησε ξεκάθαρα» για ένα αμερικανικό backstop. Αλλά νωρίτερα, ο Τραμπ ακουγόταν πολύ λιγότερο δεσμευμένος, μιλώντας αόριστα για μια «υποστήριξη κάποιου είδους».

Για τον Μακρόν, το κλειδί για να ξεκλειδώσουν οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι η Ουάσιγκτον να έχει συμμετοχή στο παιχνίδι – μπείτε στις απαιτήσεις του Τραμπ για μια συμφωνία για τα ορυκτά σπάνιων γαιών.

«Πρώτα πρέπει να έχουμε εκεχειρία… και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούμε να διαπραγματευτούμε εγγυήσεις ασφαλείας και οι ΗΠΑ θα έχουν μια συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δεσμευτούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Μακρόν στο Fox News.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεδομένης της στροφής του Τραμπ προς τον Πούτιν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΦΩΤΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ Chevron Left
Φωτιά τώρα στον Βαρνάβα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Νέο ψήφισμα για Ζελένσκι μετά το φιάσκο: Μένει στην προεδρία... μέχρι να φύγει
Chevron Right