Κόσμος

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκαλέσει τον Πούτιν δικτάτορα – Τι συζήτησαν με τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο

Ζήτημα ημερών η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά της Ουκρανίας.

Απέφυγε να χαρακτηρίσει «δικτάτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησε στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε να πέσουν οι υπογραφές για τη συμφωνία που αφορά τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, θα γίνει «την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα, δεν εμφανίστηκε αρνητικός με μια πιθανή αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά από «την εκεχειρία για τη διατήρηση της ειρήνης», θέση η οποία διχάζει την Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν βλέπει «κανένα πρόβλημα» σε κάτι τέτοιο. 

«Οι ειρηνευτικές αποστολές θα ήταν κάτι καλό παρά όλοι αυτοί οι θάνατοι», υπογράμμισε ο Τραμπ και συμπλήρωσε πως «η υποστήριξη που παρέχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι απαραίτητη», αλλά και πως οι Ευρωπαίοι «θα είναι εκεί».

«Μόλις υπογραφεί η (συμφωνία για την) ειρήνη, η Ρωσία θα επιστρέψει στις δουλειές της, όπως και η Ουκρανία και η Ευρώπη», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν έστειλε το μήνυμα πως η Ευρώπη είναι πρόθυμη «να γίνει ισχυρότερος εταίρος» και «να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα».

Τραμπ: Να πάρουμε πίσω τα χρήματα που δώσαμε στην Ουκρανία

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι «θα πρέπει να πάρουμε (οι ΗΠΑ) πίσω τα χρήματα που επενδύθηκαν στην Ουκρανία. Επενδύσαμε 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά της και δεν λάβαμε τίποτα σε αντάλλαγμα». Μάλιστα, για ακόμη μια φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι «ένοχη γι’ αυτό».

«Μόλις υπογράψουμε τη συμφωνία, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει άλλος πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτή είναι οι μικρότερη από τις ανησυχίες μου», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «ο πόλεμος (στην Ουκρανία) θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα, εντός εβδομάδων, αν είμαστε έξυπνοι». Χαρακτηριστικά τόνισε πως «εάν δεν είμαστε έξυπνοι, (ο πόλεμος) θα συνεχίσει… Θυμηθείτε τι είπα, αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν το θέλουμε ούτε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε». Επισήμανε ακόμη ότι «είναι μια διαπραγμάτευση που μόλις τώρα αρχίζει. Το να πάρουμε πίσω ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, δεν είναι εύκολο».

«Καλό θα ήταν ο Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία εδώ»

«Όλοι εξέφρασαν τον στόχο τους να δουν τον πόλεμο να τελειώνει και τόνισα τη ζωτικής σημασίας συμφωνία για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, η οποία ελπίζουμε να υπογραφεί πολύ σύντομα!», επισήμανε ακόμη ο Τραμπ.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψή του ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «καλό θα ήταν να την υπογράψει (τη συμφωνία) εδώ», εννοώντας την Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, που θα έδινε στην Ουάσιγκτον πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της χώρας, «είναι στην τελική φάση».

Τραμπ για Πούτιν: Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη δικτάτορας επιπόλαιο

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ μοιράστηκε μια πρόσφατη επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε εάν θα χαρακτήριζε τον ομόλογό του της Ρωσίας «δικτάτορα», αφού προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό για να περιγράψει τον Ζελένσκι, επισήμανε: «Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις επιπόλαια».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια «πιθανότητα για μια πολύ καλή διευθέτηση» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι «κάποια στιγμή» θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο και επανέλαβε ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την «οικονομική ανάπτυξη» των δύο χωρών.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά διευκρίνισε πως είναι πρόωρο για να προγραμματίσει μια επίσκεψη την 9η Μαΐου (κατά την οποία η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία).

Άγνοια Τραμπ για το κλείσιμο της βάσης στην Αλεξανδρούπολη

Επίσης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μακρόν, ο Τραμπ διέψευσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τη βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα στρατεύματα της χώρας.

Όταν στον πρόεδρο των ΗΠΑ έγινε η σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο που βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο, εκείνος εμφανίστηκε να μην γνωρίζει κάτι για το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, που απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

«Δεν είναι μια σωστή ιστορία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Μακρόν: Στόχος μια σταθερή και μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο στόχος της χώρας του είναι να οικοδομήσει μια σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι πρόθυμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα», πρόσθεσε ο Μακρόν και έστειλε το μήνυμα ότι ελπίζει σε μια «ισχυρή αμερικανική εμπλοκή», η οποία θα εγγυηθεί την ειρήνη στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στη σύνοδο της G7, στην οποία συμμετείχαν ο Μακρόν και ο Τραμπ μέσω βιντεοκλήσης, νωρίτερα μέσα στη Δευτέρα (24/2), ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «είχαμε μια καλή συζήτηση».

Τραμπ: Οι συνομιλίες με Πούτιν προχωρούν πολύ καλά

Παράλληλα, με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως οι συζητήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «προχωρούν πολύ καλά».

Στη μακροσκελή ανάρτησή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και στη συζήτηση περί συμφωνίας για τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες, γράφοντας:

«Αυτή η συμφωνία, η οποία είναι μια “Οικονομική Εταιρική Σχέση”, θα διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός θα ανακτήσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την οικονομία της Ουκρανίας να αναπτυχθεί καθώς αυτός ο βάρβαρος και άγριος πόλεμος φτάνει στο τέλος του», σημειώνει.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν με συνάντησε στο Οβάλ Γραφείο για να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής της G7. Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον κυβερνήτη του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον σημερινό πρόεδρο της G7, για να αναγνωριστεί η τρίτη επέτειος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος.

Όλοι εξέφρασαν τον στόχο τους να δουν τον πόλεμο να τελειώνει, και τόνισα τη σημασία της «Συμφωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, η οποία ελπίζουμε ότι θα υπογραφεί πολύ σύντομα!

Αυτή η συμφωνία, η οποία είναι μια “Οικονομική Εταιρική Σχέση”, θα διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός θα ανακτήσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την οικονομία της Ουκρανίας να αναπτυχθεί καθώς αυτός ο βάρβαρος και άγριος πόλεμος φτάνει στο τέλος του.

Ταυτόχρονα, βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον τερματισμό του Πολέμου, αλλά και τις μεγάλες συναλλαγές Οικονομικής Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στον Κηφισό - Κυκλοφοριακά προβλήματα στο σημείο
Ρωσία: «Είμαστε ανοιχτοί σε οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ» λέει ο απεσταλμένος του Πούτιν
Chevron Right