Κλιμακώνει τις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική η Τουρκία, με φόντο πλου του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο και την παράνομη και αυθαίρετη οριοθέτηση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, με την οποία γκριζάρει μισό Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, νωρίτερα δήλωσε πως εάν κατά τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.
«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας», διεμήνυσε προκλητικά ο Ντονμέζ.
Σε συνέντευξή του στο NTV, μίλησε για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ευθαρσώς ότι θα «συνεχίσουμε να βάζουμε την υπογραφή μας, στέλνοντας τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, η δουλειά που έκανε το γεωτρύπανο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα, έδωσε στους Τούρκους πρόσβαση σε 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως η αξιοποίησή τους από τους πολίτες αναμένεται να γίνει από το 2023.
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συνεχίζουμε σεισμικές μελέτες στην τουρκική δημοκρατία της Κύπρου (σ.σ. αποκαλεί έτσι τα Κατεχόμενα). Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη διαλόγου, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους λαούς της περιοχής. Ελπίζω ότι θα είναι ανοιχτοί για διάλογο στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι αυτό που είπαμε από την αρχή, «δεν βλέπουμε σε καμία ξένη ιδιοκτησία, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και σε εμάς». Η απόστασή μας από το Καστελόριζο είναι 2 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα. Όταν το λέμε στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, συμφωνούν, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αυτήν τη στιγμή ανακοινώνουμε NAVTEX σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα», κατέληξε.