Κόσμος

Ισραήλ και Εμιράτα: Τους ένωσε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, έφτασαν σε ιστορική συμφωνία

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες γι αυτή την εξέλιξη καθώς είναι οι μόνες χώρα της γειτονιάς που έχουν το προνόμιο όχι μόνο να είναι μέλη της ΕΕ αλλά και να διατηρούν άριστες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα ΗΑΕ. Γράφει ο Δήμος Βερύκιος.

Η πανδημία κατάφερε να ενώσει το Ισραήλ με τα Αραβικά Εμιράτα και να συνεργαστούν ως προς την έρευνα και την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αυτό ήταν το έναυσμα για την σύναψη συμφωνίας Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που χαρακτηρίζεται «ιστορική» καθώς αλλάζει τα δεδομένα και γεννάει ελπίδες για την δημιουργία ενός «υπέροχου μέλλοντος» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες γι αυτή την εξέλιξη καθώς είναι οι μόνες χώρα της γειτονιάς που έχουν το προνόμιο όχι μόνο να είναι μέλη της ΕΕ αλλά και να διατηρούν άριστες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα ΗΑΕ σε αντίθεση με την Τουρκία που πνέει τα μένεα για την Συμφωνία επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της και με τις δυο χώρες .

Γι αυτό και έχει δίκιο ο Δ. Καιρίδης που διαδικτυακά παραπονείται που τα ελληνικά μέσα δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την ιστορική αυτή Συμφωνία. Σ´ ένα πρωινό του “τιτίβισμα“ στο Twitter παρατηρεί: «Η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, στρέφεται ευθέως εναντίον της Τουρκίας και ενισχύει την απομόνωσή της. Ο Ερντογάν απειλεί τα ΗΑΕ με αντίποινα. Δυστυχώς, για πολλά ελληνικά ΜΜΕ όλα αυτά είναι μικρής σημασίας…»

Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν πλήρως τις σχέσεις τους σε τηλεφωνική κλήση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ισραήλ και αραβικής χώρας μετά από 25 χρόνια.

Το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει την προγραμματισμένη επέκταση της κυριαρχίας του σε τμήματα της Ιουδαίας και της Σαμαριάς για να διευκολύνει τις σχέσεις με τα ΗΑΕ και ενδεχομένως άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών, τις επενδύσεις στην ισραηλινή οικονομία, το εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Αμπού Ντάμπι.

Πρόκειται για την τρίτη ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ισραήλ και του Αραβικού Κόσμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη επενδύουν στις προσπάθειες του Ισραήλ να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού καθώς και σε αλλά πρότζεκτ στους τομείς της ενέργειας και της υδροδότησης.

Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας για τα ΗΑΕ είναι η προσδοκία ότι οι πολίτες της θα μπορούν να επισκεφθούν το τζαμί Al-Aksa στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία «πλήρη» που δημιουργεί συνθήκες ειρήνης και ευημερίας με «μια από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο». 

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «Μαζί με τα ΗΑΕ μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο μέλλον.  Είναι μια συναρπαστική στιγμή ».

Ο Τραμπ δήλωσε στο twitter: «Το άνοιγμα άμεσων δεσμών μεταξύ δύο από τις πιο δυναμικές κοινωνίες της Μέσης Ανατολής και των προηγμένων οικονομιών θα μεταμορφώσει την περιοχή ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη,  την τεχνολογική καινοτομία και τις στενότερες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων.  “

Ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο του κατά την διάρκεια της συνομιλίας υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα συμβάλει και ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους.

Ο δε Νετανιάχου είπε ότι έχει «λόγο να είναι αισιόδοξος ότι θα ενταχθούν περισσότερες χώρες σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο κύκλο ειρήνης που ξεκινάει με την Συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ ».

Πηγές στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλα κράτη του Κόλπου για να επιτύχει συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ. Το Μπαχρέιν είναι πιθανό να είναι η επόμενη χώρα.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την Προεδρία Τζο Μπάιντεν τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της Συμφωνίας : «Η προσφορά των ΗΑΕ -δήλωσε- να αναγνωρίσουν δημόσια το κράτος του Ισραήλ είναι μια ευπρόσδεκτη, γενναία και άκρως αναγκαία πράξη κρατικής εξουσίας.  Η προσάρτηση θα ήταν ένα αιματηρό πλήγμα για την πορεία της ειρήνης, και γι ‘αυτό το αντιτίθεμαι τώρα και θα το αντιταχθώ ως πρόεδρο».

Και ο Μπάιντεν κάνει αυτή την επισήμανση περί προσάρτησης γιατί ενώ η συμφωνία «αναστέλλει» την προσάρτηση, ωστόσο ο Νετανιάχου δηλώνει ότι «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το δικαίωμα μας στη γη μας». 

Το «Όραμα για την Ειρήνη» της κυβέρνησης Τραμπ θα επέτρεπε στο Ισραήλ να εφαρμόσει το νόμο του στο 30% της Ιουδαίας και της Σαμαριάς, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη.Η υπόλοιπη Δυτική Όχθη θα προοριζόταν για ένα ενδεχόμενο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα λάβει αναγνώριση και ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ εάν πληροί έναν κατάλογο προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατικοποίησης και της διακοπής της υποκίνησης και των μισθών για τρομοκράτες.
Ο Νετανιάχου είπε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να εφαρμόσει την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμαριά.

«Δεν τα παρατάω»….

Μέσα από τις δηλώσεις Νετανιάχου καταδεικνύεται ότι η εν λόγω Συμφωνία όσο σημαντική και εάν όμως άλλο τόσο είναι και εύθραυστη λόγω του Μεσανατολικού μωσαϊκού των  διαφόρων και των αντιπαραθέσεων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σπύρος Κουζινόπουλος: Μήπως να ξαναδούμε τη θέση μας στις λυκοσυμμαχίες;
Σακελλαροπούλου: Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν
Chevron Right