Η Ινδία πρόκειται σύντομα να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου μέχρι τα μέσα του 2023. Περίπου πριν από το τέλος Ιουνίου, ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να ανέλθει σε 1,428 δισεκατομμύρια, έναντι 1,425 δισεκατομμυρίων της Κίνας, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Τα στοιχεία, σύμφωνα με το «IFL Science», προέρχονται από μια νέα έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) με τίτλο «8 δισεκατομμύρια ζωές, άπειρες δυνατότητες». Δεν είναι δυνατόν να τεθεί ακριβής ημερομηνία για το πότε η Κίνα θα χάσει την πρωτοκαθεδρία ως το πολυπληθέστερο έθνος του πλανήτη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως η απογραφή στην Ινδία γίνεται μόνο κάθε 10 χρόνια και τα δεδομένα είναι – ως γνωστόν – ομιχλώδη.
Most Populated Nation Set To Change By Mid-2023 As "Population Anxiety" Increaseshttps://t.co/YGKa68Un5h
— IFLScience (@IFLScience) April 19, 2023
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον πληθυσμό της Κίνας δεν περιλαμβάνουν τις δύο Ειδικές Διοικητικές Περιφέρειες της, δηλαδή το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, οι οποίες έχουν μαζί περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και την Ταϊβάν, ένα νησί που διοικείται ανεξάρτητα, αλλά το Πεκίνο πιστεύει ότι δικαιωματικά αποτελεί επαρχία της Κίνας.
Παρ’ όλα αυτά, είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη τάση ότι ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται αργά και ο πληθυσμός της Ινδίας συνεχίζει να αυξάνεται. Μάλιστα, ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια άτομα στις 15 Νοεμβρίου 2022. Πάνω από τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους ζουν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού και πάνω από το ένα τρίτο ζει στην Κίνα και στην Ινδία.
Αυξάνεται το άγχος για τον πληθυσμό σε μερικές χώρες
Μεταξύ των πληροφοριών της νέας έκθεσης, ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι το «άγχος για τον πληθυσμό» αυξάνεται παγκοσμίως, με πολλές χώρες να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο πληθυσμός τους γίνεται υπερβολικά μεγάλος. Ομοίως, σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο για τον πληθυσμό, υιοθετώντας πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση, στη μείωση ή στη διατήρηση των ποσοστών γονιμότητας.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το UNFPA, επικεντρώθηκε στην «κινδυνολογική ρητορική» που περιβάλλει αυτές τις ανησυχίες, ιδίως από τους πολιτικούς και από τα δημόσια πρόσωπα που υποδαυλίζουν τους φόβους για «πληθυσμιακή έκρηξη», η οποία θα θα στερέψει τους πόρους της χώρας τους.
Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάσταση διαφέρει και ποικίλει αρκετά σε όλο τον κόσμο. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων ζουν σήμερα σε «περιβάλλοντα χαμηλής γονιμότητας», ενώ μόλις οκτώ χώρες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου ληθυσμού μέχρι το 2050. Εντός του τρέχοντος αιώνα, μάλιστα, αναμένεται να δούμε και την πρώτη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού εδώ και περίπου επτά αιώνες, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Ακόμα, η έκθεση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δούμε τον παγκόσμιο πληθυσμό που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ως μια ιστορία επιτυχίας, μιας και δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε πιο υγιείς συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι μία ένδειξη ότι τα επίπεδα ενδυνάμωσης των γυναικών και της αναπαραγωγικής αυτονομίας έχουν βελτιωθεί και, με τη σειρά τους, έχουν βελτιώσει τον πλανήτη.
«Η σχέση μεταξύ της αναπαραγωγικής αυτονομίας και της ζωής σε πιο υγιεινές συνθήκες είναι μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια» έγραψε στον πρόλογό της εν λόγω έκθεσης η Δρ. Νατάλια Κάμεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNFPA, προσθέτοντας: «Καθώς οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επιλογές για το σώμα και τη ζωή τους, ευημερούν τόσο οι ίδιες όσο και οι οικογένειές τους, αλλά ευημερούν και οι κοινωνίες τους. Σε χώρες με υψηλή γονιμότητα, η ενδυνάμωση μέσω της εκπαίδευσης και του οικογενειακού προγραμματισμού, είναι γνωστό ότι αποδίδει με τη μορφή οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το UNFPA καλεί σε διευρυμένες προσπάθειες για την υλοποίηση της σωματικής αυτονομίας και τη στήριξη της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους – το θεμέλιο για πλήρη ισότητα, αξιοπρέπεια και ευκαιρίες».