Κόσμος

Ο Όρμπαν αμφισβητεί Στόλτενμπεργκ και τα σχέδια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η ανάρτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού στα σχόλια Στόλτενμπεργκ αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αμφιβολίες εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αναφορικά με τη μακροχρόνια φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Όρμπαν αποφάσισε να παρενέβη και να εκφράσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις σκέψεις του, αφότου ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή (21/4) ότι «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

«Τι;!» έγραψε ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτωντας σχετικό άρθρο του Politico με τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μεσοπρόθεσμα, μόλις τελειώσει η ρωσική εισβολή.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας – είχαν συμφωνήσει το 2008 ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία, ενώ της αρνήθηκαν την άμεση ένταξη.

Η ένταξη στην ουσία συνεπάγεται την προστασία του Άρθρου Πέντε του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ουκρανία δεχόταν εισβολή ή επίθεση, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – θα έρχονταν σε βοήθειά της.

Αλλά η Ουγγαρία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999, έχει ήδη δείξει προθυμία να αντιταχθεί στην επέκταση της συμμαχίας. Μετά από μήνες καθυστερήσεων, υπέγραψε την προσφορά της Φινλανδίας για ένταξη τον Μάρτιο, σύμφωνα με το BBC.

Παράλληλα, έχει συμπορευθεί με την Τουρκία σρο να αναστείλει την ένταξη της Σουηδίας. Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης είναι εδώ και καιρό τεταμένες.

Επίσης, ο Όρμπαν επικρίνει λιγότερο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με άλλους δυτικούς ηγέτες. Και ενώ η κυβέρνησή του έχει καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο Ούγγρος ηγέτης δεν έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η Ουγγαρία έχει επίσης εδώ και χρόνια εμποδίσει τις συνόδους κορυφής υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και Ουκρανών στρατιωτικών ηγετών, ισχυριζόμενη ότι έχει «ανησυχίες για τα δικαιώματα των ουγγρόφωνων στη δυτική Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πότε μπαίνει το επίδομα ανεργίας - Πότε «κόβεται»
Barcelona Open: Αποκλεισμός στο διπλό για τον Στέφανο Τσιτσιπά
Chevron Right