Μετά από έναν σχεδόν μήνα ο ηγέτης της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μίλησε δημόσια για την σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ, κάνοντας σαφές ότι δεν θα κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ σήμερα, αλλά η πιθανότητα μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουση είναι μεγάλη.
Η δημόσια τοποθέτηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά από τρεις και πλέον βδομάδες συγκρούσεων στη Γάζα, έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους κι έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας στη Μέση Ανατολή.
Πρώτον, λέγοντας ότι κανείς πέρα από την Χαμάς δεν γνώριζε για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Μ΄ αυτό τον τρόπο ο Νασράλα προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο την οργάνωση του αλλά και το Ιράν από μια συνδυασμένη και ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Ισραήλ, διαψεύδοντας τις κατηγορίες τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ ότι είχαν εμπλοκή.
Επιπλέον, δίνοντας μόνο την Χαμάς ως εμπνευστή και εκτελεστή της επίθεσης, ο Νασράλα στέλνει το μήνυμα προς το Ισραήλ, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γάζας έχουν ανέβει επίπεδο σε ότι αφορά την στρατιωτική τους ικανότητα.
Ενδεχομένως αυτό να έγινε για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στην ισραηλινή πλευρά, καταρρίπτοντας το αφήγημα της στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ.
Δεύτερον, το ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει στο πλευρό της Χαμάς από τις 8 Οκτωβρίου, δείχνει τον δρόμο σε όλα τα ένοπλα «απελευθερωτικά» ή «τρομοκρατικά» τμήματα για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν ενάντια στο Ισραήλ.
Ήταν σαφής ο Νασράλα ότι η συμμετοχή της Χεζμπολάχ αποσκοπεί στο να διασπάσει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε πολλά μέτωπα, μειώνοντας έτσι την δυναμική των επιθέσεων στη Γάζα.
Με αυτή την πρακτική, από τη μια πλευρά θέλει να καθυστερήσει την επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ενδεχομένως και για να αυξήσει τις απώλειες στις ισραηλινές μονάδες, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.
Επίσης όσο συνεχίζονται οι απώλειες αμάχων στα Παλαιστινιακά εδάφη, τόσο η παγκόσμια κοινή γνώμη θα στρέφεται ενάντια στο Ισραήλ.
Τρίτον, κατηγορώντας την Αίγυπτο για απροθυμία να ανοίξει τα σύνορα της για τους Παλαιστίνιους στο Σινά, αλλά και τις αραβικές χώρες για παθητική στάση, ο Νασράλα προσπαθεί να προκαλέσει μια έκρηξη των αραβικών πληθυσμών ενάντια στους ηγέτες τους και να τους πιέσουν να εμπλακούν πιο ενεργά στη σύγκρουση.
Είναι γνωστό ότι πολλοί ηγέτες στον Αραβικό Κόσμο έχουν αποδεχτεί την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Όμως οι Άραβες πολίτες των χωρών αυτών δεν έχουν την ίδια άποψη με τους ηγέτες και τους πολιτικούς τους για το Ισραήλ.
Αν συμβεί μια έκρηξη διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στις χώρες του Κόλπου, τότε οι ηγεσίες τους ενδεχομένως να συμμετάσχουν σ’ αυτό που καλεί η Χαμάς αλλά και ο Νασράλα, κλείνοντας τη ροή του πετρελαίου στο Ισραήλ, δημιουργώντας του τεράστια προβλήματα.
Τέταρτον, η αναφορά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, στις ΗΠΑ αλλά και στο Ισραήλ, ως εργαλείο της Ουάσινγκτον, είναι ενδεχομένως μια προσπάθεια ώστε να μεταφερθεί ένας «πόλεμος» στην καρδιά των ΗΠΑ, από ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους που ζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επιπλέον απαξιώνει το Ισραήλ, λέγοντας ότι είναι εργαλείο των ΗΠΑ και άρα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την υποστήριξη τους.
Ο λόγος του Χασάν Νασράλα, είχε πολλά από τα στοιχεία της ιρανικής ρητορικής και των ομάδων που χρηματοδοτεί η Τεχεράνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα όσα είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, είναι ότι λειτούργησε ως πρόδρομος αλλά και αγγελιοφόρος των όσων αναμένεται να συμβούν το επόμενο διάστημα.
Αν κι απέφυγε να κηρύξει τζιχάντ εναντίον του Ισραήλ, απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και όλων των καταπιεσμένων λαών, ο Νασράλα είπε ότι η υπομονή θα οδηγήσει στη νίκη, αφήνοντας μια απειλή να αιωρείται προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.