Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε το αμερικανικό κυβερνητικό προσωπικό από το Χαρτούμ, όπως δήλωσε το Σάββατο (22/04) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις επιχειρήσεις της πρεσβείας της εκεί, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των αντιπάλων διοικητών του Σουδάν.
«Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους πολίτες» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters, και συμπλήρωσε: «Είναι ασυνείδητο και πρέπει να σταματήσει». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι «όλο το αμερικανικό προσωπικό και οι εξαρτώμενοι από αυτό» έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Αμερικανούς στο Σουδάν να σχεδιάζουν για τη δική τους ασφάλεια.
Saudi citizens and other nationals wishing to leave Sudan amid heavy fighting arrived in Jeddah by military ship, local television channel Al Ekhbariya showed https://t.co/X0EBgXrBWK pic.twitter.com/Ia6hcDyq84
— Reuters (@Reuters) April 23, 2023
Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν έξι αεροσκάφη, διεξήχθη σε συντονισμό με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν (RSF), όπως ανέφεραν οι RSF. Τα αμερικανικά αεροσκάφη εισήλθαν και εξήλθαν από το Σουδάν χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. Όλο το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης απομακρύνθηκε από την πρεσβεία.
Άλλοι ξένοι υπήκοοι άρχισαν να απομακρύνονται, το Σάββατο (22/04), από λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας στο Σουδάν. Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων TBS μετέδωσε ότι τα μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των Ιαπώνων υπηκόων και των οικογενειών τους, θα απομακρυνθούν από το Σουδάν την Κυριακή (23/04).
Επισημαίνεται ότι η αιματηρή επίθεση του αστικού πολέμου έχει παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην πρωτεύουσα του Σουδάν, θέτοντας εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο και καθιστώντας κάποιους δρόμους αδιάβατους. Ο ΟΗΕ και τα ξένα κράτη έχουν παροτρύνει τους αντίπαλους στρατιωτικούς ηγέτες να τηρήσουν τις ανακηρυχθείσες εκεχειρίες που έχουν – ως επί το πλείστον – αγνοηθεί και να ανοίξουν ασφαλή δίοδο για τους αμάχους που διαφεύγουν και την παροχή της αναγκαίας βοήθειας.
Η ξαφνική κατάρρευση του Σουδάν διέλυσε τα σχέδια για την αποκατάσταση της πολιτικής διακυβέρνησης και έφερε μια ήδη εξαθλιωμένη χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και απείλησε μια ευρύτερη σύγκρουση, που θα μπορούσε να προσελκύσει εξωτερικές δυνάμεις, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του επί μακρόν κυβερνώντος αυτοκράτορα, Ομάρ Αλ Μπασίρ.
Με το αεροδρόμιο κλειστό, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων προσωπικό πρεσβειών, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής, δεν μπόρεσαν να φύγουν.
Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες
Εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι Έλληνες στο Σουδάν, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι έκρυθμη. Όπως ανέφερε, το Σάββατο (22/04), ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, «οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ό,τι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι εχθροπραξίες».
Δύσκολες είναι οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν. Ο Γεράσιμος Παγουλάτος συνέχισε συμπληρώνοντας ότι ένας εξ αυτών χρειάζεται «άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, σχεδόν τα μισά νοσοκομεία έχουν κλείσει».
Η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ανέφερε: «Τουλάχιστον 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».
Επισημαίνεται πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα για να σωθούν, πλησιάζουν τους 20.000.